Kroes zelf aanwezig tijdens crisisberaad over eigen schorsing: 'Ik ben ook lid'

door Jesse ter Haar 208

Bron NOS

Kroes zelf aanwezig tijdens crisisberaad over eigen schorsing: 'Ik ben ook lid'

door Jesse ter Haar 208

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Alex Kroes is donderdagavond zelf aanwezig wanneer Michael van Praag de bestuursraad en Ajax' leden bijpraat over de schorsing van eerstgenoemde bestuurder, zo vertelt hij de NOS. De aanwezigheid van de bestuursraad en de Raad van Commissarissen, waar Van Praag de voorzitter van is, was al bekend, maar de verwachte aanwezigheid van Kroes valt op.

Al sinds de jeugdopleiding loopt Kroes rond bij Ajax en nog altijd - bij de amateurtak van de Amsterdammers - speelt hij zijn wedstrijden in het shirt van de club. 'Ik ben ook lid', geeft de geschorste algemeen directeur van Ajax dan ook aan. Het betekent dat Kroes zelf, in gezelschap van enkele teamgenoten van Ajax Zaterdag 5 en vele andere leden, zal luisteren naar het verhaal van Van Praag over zijn schorsing. Mogelijk komt Kroes zelf ook aan het woord.

'Ik kan mijn verhaal vertellen, waar nodig binnen de mate van vertrouwelijkheid', staat Kroes de NOS te woord. Daarbij wil hij het vooralsnog laten en dat is een bewuste keuze. 'Ik blijf bewust buiten de media', geeft hij aan. Ernst Boekhorst, voorzitter van de bestuursraad, houdt zich vooralsnog ook op de vlakte, 'maar dat kan morgenavond ook anders zijn.' Leo van Wijk, onderdeel van de RvC van Ajax tot slot, geeft ook de verwachting aan donderdagavond meer te weten.

Het verhaal rond de schorsing van Kroes is inmiddels breed uitgemeten in de media. De RvC besloot de oud-jeugdspeler van de club te schorsen wegens het met voorkennis handelen in Ajax-aandelen. Dat niet alleen, ook gaf Van Praag al snel aan voornemens te zijn om de samenwerking ook definitief te beëindigen. Kroes zou een week voor zijn benoeming tot algemeen directeur van de Amsterdamse club nog 17.000 aandelen hebben gekocht. Ajax won juridisch advies in en kreeg te horen dat het met voorkennis handelen in aandelen strafbaar is.

Bestuursraad wil terugkeer Kroes

Ondertussen hebben leden van de club, maar ook de bestuursraad zich al tot de RvC van Ajax gericht. De leden gaven duidelijk aan de strafmaat buitenproportioneel te vinden en daar deed de bestuursraad nog een schep bovenop. 'De bestuursraad van Ajax wil dat de Raad van Commissarissen haar besluit over het voorgenomen ontslag van Alex Kroes heroverweegt', zo viel te lezen. 'De bestuursraad is zich zeer zeker bewust van de bestuurlijke regels en de complexiteit aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is. Toch gelooft zij dat een heroverweging mogelijk is welke kan leiden tot een terugkeer van Alex Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook.'

Eerder gaf Van Praag al aan weinig reden te zien om Kroes te laten terugkeren in zijn rol. Na diens schorsing is hij dan ook van plan om de samenwerking permanent te beëindigen. Toch zal de bestuurder, ongeacht de uitkomst van het crisisberaad van donderdagavond, moeten wachten tot de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders op 21 mei. Het is de officiële en enige weg om een benoeming of ontslag langs te laten gaan.

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.