'Van Praag wil Ajax-leden overtuigen van noodzaak ontslag Kroes'

door Bart Veenstra 559

Bron De Telegraaf

'Van Praag wil Ajax-leden overtuigen van noodzaak ontslag Kroes'

door Bart Veenstra 559

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Michael van Praag wil donderdag de Ajax-leden overtuigen van de noodzaak om algemeen directeur Alex Kroes te ontslaan. Dat meldt De Telegraaf woensdagochtend. Donderdagavond komt Van Praag naar een ingelaste ledenbijeenkomst om tekst en uitleg te geven over de schorsing en het plan om de samenwerking met Kroes permanent te beëindigen.

Van Praag, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, kan rekenen op flinke weerstand. Kroes geniet namelijk veel steun bij de achterban van Ajax. De Bestuursraad, leden van de club en supporters hopen dat Kroes terugkeert bij Ajax. Zij vinden het niet handig dat Kroes vlak voor zijn officiële benoeming 17.000 aandelen Ajax heeft aangeschaft, maar een ontslag om handel met voorkennis gaat hen te ver.

Ook Van Praag had Kroes liever aan boord gehouden, maar dat kan volgens hem en de andere commissarissen niet meer. 'Ga dat maar eens uitleggen aan onze stakeholders. Alex zal die aandelen echt niet hebben gekocht om winst te maken. Maar het is dom, naïef en bovendien strafbaar', zei Van Praag eerder.

Ajax speelt woensdagavond tegen Excelsior

Woensdagavond speelt Ajax in de Johan Cruijff ArenA tegen Excelsior en de kans is groot dat de F-Side tijdens dat duel opnieuw met spreekkoren en spandoeken de kant van Kroes kiest. De Bestuursraad wil dat de RvC het besluit om Kroes te ontslaan heroverweegt. De Bestuusraad vertegenwoordigt de leden van Ajax, die in het bezit zijn van 73 procent van de aandelen van de club.

ajax supporters
Statement van de F-Side tijdens het vorige thuisduel van Ajax.

Tot zover wil de RvC van Ajax het ontslag van Kroes op 21 mei tijdens een Buitengewonde Vergadering voor Aandeelhouders bekrachtigen. De vraag is of dat gaat lukken, nu steeds meer Ajacieden achter Kroes staan. Volgens Van Praag hebben veel leden een 'informatieachterstand' en daarover wil hij ze snel bijpraten.

Kroes legt zich niet zomaar neer bij ontslag

Kroes is ook lid van Ajax en legt zich niet zomaar neer bij zijn ontslag. 'Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen', schreeft hij onlangs op LinkedIn. 'Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je medeaandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt.'

Ajax moest driekwart jaar op Kroes wachten. Dit vanwege een concurrentiebeding bij zijn vorige werkgever AZ. Tot aan zijn schorsing was Kroes achttien dagen aan het werk bij Ajax. 'De Bestuursraad kan de RvC in het uiterste geval laten ontbinden. In dat geval benoemt waarschijnlijk de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam nieuwe toezichthouders die mogelijk geen band met Ajax hebben', besluit de krant.

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.