Ajax' Kweekvijver: Dolberg briljant en klungelig

door BvdPloeg 17

Ajax' Kweekvijver: Dolberg briljant en klungelig

door BvdPloeg 17

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik had hem al een paar keer aan het werk gezien, maar was wel benieuwd wat hij over een periode van enkele weken zou presteren. Kasper Dolberg kwam deze zomer naar Ajax en alleen al zijn verschijning boezemt tegenstanders angst in. De Deen is groot, sterk en liet in de voorbereiding zien dat hij ook nog kan voetballen. Het totale pakket, maar te vroeg juichen kan dodelijk zijn. Dolberg ging namelijk briljant, maar ook ploeterend door zijn eerste weken in Amsterdam.

Het beste voorbeeld voor bovenstaande was de wedstrijd tussen Ajax A1 en PEC Zwolle A1 van woensdagavond. Dolberg begon in de spits en kopte in de beginfase meteen op de paal. Het publiek ging er eens goed voor zitten, maar de goal die in de lucht hing, kwam maar niet. Een belangrijke reden daarvoor is de verloren creativiteit in de A-jeugd. Abdelhak Nouri en Donny van de Beek waren vorig seizoen het brein van A1, zij spelen nu allebei bij de beloften. Een grote leegte, die wordt opgevuld door Dani de Wit en Noussair Mazraoui.

Eerstgenoemde is een harde werker, een type Siem de Jong. Iemand die overal een voetje tussen heeft, iemand die in de zestien komt en iemand die zijn ploeg wel degelijk op sleeptouw kan nemen. Maar De Wit is geen man van een geniaal steekballetje of een schaarbeweging. Daar moet in de huidige A1 Mazraoui voor zorgen. Het kleine, dunne ventje wordt langzamerhand een man. Het zou mij niets verbazen als hij deze zomer zonder dollen twintig centimeter is gegroeid. Daarmee bloeit hij letterlijk op, want waar Mazraoui vorig seizoen veelal de reserve of rechtsback was, waar trainers hun handen vol aan hadden, daar is hij dit seizoen vooralsnog een lust voor het oog.

Hij kapt, hij draait en heeft een lichaamsschijnbeweging in huis, waardoor hij mannetjes passeert alsof ze er niet staan. Het is meteen de keerzijde van 'Noessie', die als rechtsback en als middenvelder weleens wat teveel wil doen en bovendien als pleintjesvoetballer gewezen moet worden op zijn taken. Gery Vink was daarom weer drukker dan hij misschien had had gehoopt in het pisweer op De Toekomst. Het middenveld is kortom volledig veranderd, daar moeten ook de bekende namen aan wennen.

En dus ook nieuweling Dolberg. Zijn geluk is dat hij nooit met Van de Beek en Nouri samenspeelde, waardoor die samenwerking met zijn huidige ploeggenoten misschien wel beter verloopt dan anders het geval was geweest. Feit is wel dat de hierboven geschetste situatie zorgt voor andere aanvalstactieken. Vaker dan ooit werden en worden de vleugels gezocht, Dolberg wordt geacht om daarom in de zestien te staan. Tegelijkertijd hamert Vink bij zijn ploeggenoten op de gedurfde inspeelpass op de Deen, die zodoende meteen weet wat hem te wachten staat als Ajax-spits. Het speelkwartier bij Silkeborg IF is voorbij.

En dat is best even wennen voor de gewezen goalgetter. Alleen al in de voorbereidingswedstrijd tegen Vitesse A1 (0-5 nederlaag) lag hij zo'n tien keer op de grond, tegen PEC Zwolle was het ook vaak incasseren geblazen. Verdedigers in Nederland dekken door, bovendien kwam Dolberg bij Silkeborg regelmatig van de vleugels, hier staat hij juist vaak met de rug naar de goal. En dus moet de beuk erin en moet Dolberg zijn lichaam leren gebruiken. Hij zal donderdagochtend vast en zeker zijn opgestaan met wat pijntjes in rug en schouders, ook dat is het leven van een Ajax-spits.

De moeilijkste voetbalvacature van Nederland schrijft verder voor dat je voetballend mee kunt doen. Balletje vasthouden, wegdraaien, kaatsen, de ideale spits kan het allemaal. Naast het sleuren en ploeteren wisselt Dolberg ook daar minnetjes af met plusjes. Voor rust was hij een paar keer geniaal met eenmaal een wippertje op Mazraoui, twee keer een snelle kaats op Carel Eiting en enkele keren sterk wegdraaien en openen op de flank. Maar ook waren er ballen die wegschoten, ballen die hij net iets te lang vasthield of ballen die werden aangenomen en waarbij je zag dat er even geen vervolgidee was.

Wat echter ook Dolberg is, is de doelpuntenmaker die hij nog niet eerder kon laten zien. Hij raakte al regelmatig paal en lat dit seizoen, woensdagavond waren daar treffer één en twee in het rood en wit. De eerste was een strakke vrije trap door de muur, de tweede was een vuurpijl in de verre hoek die de keeper alleen maar heeft horen langskomen. De reactie van Dolberg was veelzeggend: brede grijns en handjes in de lucht. De Deen krijgt vertrouwen van Vink, maar een spits heeft ook goals nodig. Dat beseften ook zijn teamgenoten, die hem massaal kwamen feliciteren. Misschien is wat dat betreft het hek nu wel van de dam.

Wat rest is finetunen, iets waar men bij Ajax en spitsen eigenlijk alleen maar mee bezig is. Arek Milik weet er alles van en vraag het anders maar aan Ottar Magnus Karlsson, Ezra Walian, Kolbeinn Sigthórsson en al die andere potentiële Ajax-spitsen die werden of worden gekweekt. Als Dolberg zijn beide voetjes op de grond houdt en hij gaat niet mee in de vele Twitter-reacties, die meteen reppen over Jong Ajax, dan wordt hij een heel interessant project om te volgen. Af en toe was hij de afgelopen weken briljant, maar regelmatig ook wat klungelig. Een half jaar Ajax A1 is daarom de ideale opstap naar de beloften, want als hij het straks helemaal begrijpt, is dat een niet te missen volgende halte. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties