Stats: De twee kanonnen voor de winter

door NielsE 51

Stats: De twee kanonnen voor de winter

door NielsE 51

Laatst geüpdatet

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere keer een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar een aantal potentiële versterkingen voor de Amsterdammers die gehaald kunnen worden in de aanstaande transferwindow.

Begin deze maand, op 2 oktober 2017, werd bekend dat de RvC van Ajax akkoord is gegaan met het aantrekken van twee ‘kanonnen’ in de aankomende winterse transferperiode. Dit was een eis die hoofdcoach en tevens eindverantwoordelijke bij Ajax, Marcel Keizer, na een wel heel matige seizoensstart op tafel had gelegd. De oefenmeester zag in dat er met het verkopen van sterkhouders Davy Klaassen, Davinson Sánchez en misschien ook wel Bertrand Traoré te veel is ingeleverd en dat een kampioenschap met de huidige selectie een erg lastig verhaal zou gaan worden.

Zodoende gaan de Amsterdammers dus tussentijds de transfermarkt op. De vraag blijft echter altijd welke spelers er gehaald moeten worden en op welke posities we versterking nodig hebben. Een nieuwe middenvelder? Of staat die mogelijk talenten als Frenkie de Jong en Carel Eiting in de weg? Of moeten we toch weer kijken naar onze vleugelposities? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met SciSports uit.

Als eerste is het uiteraard belangrijk om te gaan bepalen op welke posities de Amsterdammers tekortkomen en zodoende een versterking nodig hebben in de winter. Een goed hulpmiddel om het huidige niveau van een speler te bepalen is de zogeheten SciSkill-score. De SciSkill score bestaat uit een combinatie van aanvallende, verdedigende en weerstandsfactoren (afhankelijk van de competitie) van een speler. De SciSkill score wordt na iedere speelronde, inclusief een interlandperiode, weer geüpdatet. Joël Veltman heeft momenteel de hoogste SciSkill van de selectie (87,2). De top drie in de huidige selectie van Ajax wordt gecomplementeerd door Daley Sinkgraven (84,2) en Hakim Ziyech (83,4). In de bovenstaande afbeelding wordt een overzicht met de verschillende SciSkill scores weergegeven van de huidige eerste selectie van Ajax.

Een simpele oplossing zou zijn om te kijken naar het bovenstaande overzicht die de gemiddelde SciSkill-scores weergeeft per positie van alle Eredivisieclubs. Bij het interpreteren van het overzicht is het belangrijk om een tweetal aspecten in ogenschouw te nemen. Het overzicht is namelijk gebaseerd op de gemiddelde SciSkill-index van de spelers over de laatste zes maanden. Daarnaast wordt er op basis van het SciSkill niveau een inschatting gemaakt betreffende het aantal speelminuten die een speler zal gaan maken. Op deze manier worden wisselspelers (met een lagere SciSkill dan een vaste basisspeler) minder zwaar gewogen binnen de teamscore dan de basisspelers. Echter kunnen we dit overzicht uiteraard niet als leidraad gebruiken aangezien we in het voetbal niet uitsluitend kijken naar het huidige niveau van een speler, maar ook naar het potentieel van een speler. Zodoende zijn ook deze gegevens meegenomen in het onderzoek.

Kijkend naar deze twee variabelen rollen de linksbackpositie en de positie rechtsvoorin of linksvoorin uit de bus als de dunst bezette posities. Uiteraard is er op de rechtervleugel met David Neres en Justin Kluivert genoeg potentie aanwezig, maar het niveau van de twee jongelingen is op dit moment nog niet hoog genoeg om hierop te kunnen gaan bouwen tijdens het huidige seizoen. Wat hierbij het doen van een aankoop dus wel in het achterhoofd gehouden moet worden is het feit dat de twee jonge aanvallers hun minuten moeten kunnen blijven maken. Zodoende zou het ideaal zijn om een speler te halen die een hoger niveau heeft op dit moment dan de twee jonge jongens, maar die eventueel ook kan uitwijken naar links waar Amin Younes op dit moment het rijk voor zichzelf lijkt te hebben.

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, lijkt Rodolfo Pizarro (Guadalajara) op dit gebied een prima optie. De 23-jarige aanvaller speelt van origine als linksbuiten. Pizarro kan daarnaast ook fungeren als aanvallende middenvelder en als rechtsbuiten. Met een SciSkill van 76,3 lijkt de Mexicaan dan ook een directe versterking te zijn voor de Amsterdammers. Diezelfde Amsterdammers zullen alleen wel flink in de buidel moeten tasten voor de Zuid-Amerikaan, die in twaalf wedstrijden voor zijn nationale team drie keer scoorde. Pizarro verkaste in januari 2017 voor een slordige dertien miljoen euro van CF Pachuca naar Guadalajara.

Een tweede optie met een op dit moment lager basisniveau (SciSkill van 71,8) en minder ervaring is Milot Rashica van Vitesse. Het voordeel van deze 21-jarige rechtsbuiten, die ook als linksbuiten uit de voeten kan, is dat hij naar alle waarschijnlijkheid voor een lager bedrag is op te halen en met een potentiescore van 103,5 een aanzienlijk hogere potentiescore heeft dan de eerder genoemde optie Pizarro. De vraag is hier echter nog meer dan bij Pizarro of Rashica een directe versterking zal zijn voor de Amsterdammers. Om deze reden zou ik Marc Overmars dan toch willen adviseren om eerst de mogelijkheid ‘Pizarro’ te onderzoeken.

Als we vervolgens gaan kijken naar de beschikbare linksbacks in een competitie die buiten de top-5 in de wereld valt dan komen we met Kieran Tierny weer een bekende naam tegen. De jonge verdediger van Celtic komt met een prima SciSkill (74,1) en een enorme potentie (119,9) enorm goed voor de dag. Wat ik echter durf te betwijfelen in het geval van Tierny is de haalbaarheid. De jongeling werd al meermaals in verband gebracht met grote Engelse clubs en lijkt zodoende in de nabije toekomst naar de prestigieuze Premier League te verkassen.

Wat in mijn opinie daarentegen wel een goede en haalbare optie is, is Guilherme Arana. De talentvolle 20-jarige linksback speelde al vijftig wedstrijden voor Corinthians en maakte hierin een prima indruk. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de Braziliaan met een SciSkill van 85,6 al een enorm hoog niveau voor zijn leeftijd. Daarnaast kan Arana ook een hele goede potentie overleggen. Nu Marcel Keizer in Daley Sinkgraven weer een middenvelder ziet, lijkt Arana voor Ajax een enorm goede aankoop te zijn. Met het halen van de jonge verdediger slaan de Amsterdammers twee vliegen in een klap, Arana lijkt namelijk een versterking op de korte én de lange termijn te zijn.

Concluderen kunnen we dus dat er op het gebied van ‘kanonnen’ genoeg opties zijn voor onze directie en scouting. Met het halen van Arana en Pizarro lijken de Amsterdammers er dit seizoen al een stap op vooruit te maken. Echter zou het aankopen van de beide heren geen kortetermijnvisie vertegenwoordigen als we kijken naar de hoge potentie (Arana) en de multifunctionele inzetbaarheid, waardoor er geen talenten afgeschreven hoeven te worden (Pizarro). Overmars, succes!

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep
Deel 17: Is Van Leer de ideale tweede man?
Deel 18: De zoektocht naar een linksback
Deel 19: Welke verdediger moet Ajax halen?
Deel 20: Is Wöber de gewenste versterking?
Deel 21: De start van Bosz versus Keizer

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.