Ajax wint seizoensopener van Heracles Almelo na moeizame eerste helft

door Jon van Dam 8743

Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo weten te winnen. Op eigen veld was de ploeg van trainer Maurice Steijn met 4-1 te sterk voor de promovendus. Jakov Medić, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn waren verantwoordelijk voor de Amsterdamse treffers.

Ajax nam in de openingsfase direct het heft in handen. Het was veelvuldig in balbezit en kwam tot enkele mogelijkheden. Het eerste gevaar werd gesticht door Medić. Na een korte corner van Branco van den Boomen kwam Bergwijn in kansrijke positie. De aanvoerder produceerde een laag schot dat richting de tweede paal rolde. Vervolgens was het Medić die een teenlengte tekortkwam om de bal het doel in te lopen. Diezelfde Medić was ook aan de andere kant van het veld belangrijk door twee achtereenvolgende inzetten van Mario Engels te keren.

Na twintig minuten kreeg Brian Brobbey de grootste kans van het eerste bedrijf. De spits van de Ajax kreeg de bal panklaar voor zijn voeten, nadat Jorrel Hato een corner van Van Den Boomen had verlengd. Enkele minuten later kwam Gerónimo Rulli ongelukkig in botsing met Heracles Almelo-spits Jizz Hornkamp. De Argentijn moest per brancard van het veld gedragen worden en werd vervanger door Jay Gorter, het debuut van Diant Ramaj bleef zodoende nog even uit.

Ajax probeerde aan het eind van de eerste helft op zoek te gaan naar de openingstreffer. Mogelijkheden voor Kenneth Taylor, Van den Boomen en Medić werden niet omgezet in een doelpunt. Mede door de blessurebehandeling van Rulli werden er tien minuten blessuretijd toegevoegd. De bezoekers kwamen in de vijfde minuut van de extra tijd op voorsprong. Na geklungel van Anass Salah-Eddine – die de bal in de eigen zestien tegen Hato schoot – kreeg Engels de bal op een presenteerblaadje. De Duitser kon de bal gemakkelijk binnentikken.

Nog geen drie minuten later kwam Ajax op gelijke hoogte. Medić scoorde, geheel volgens Amsterdamse traditie, bij zijn debuut voor Ajax. De van St. Pauli overgekomen verdediger kreeg de bal op dertig meter van het vijandige doel in zijn bezit. Met een fantastische poeier in de linkerbovenhoek scoorde hij het eerste competitiedoelpunt van Ajax in het seizoen 2023/24.

In het tweede bedrijf was het de thuisploeg die al snel gevaarlijk werd. Na een balverovering van Ajax op het middenveld was Kudus ineens weg. De Ghanees zette Brobbey vervolgens voor de keeper, de spits wist het net echter niet te vinden. Keeper Brouwer stond andermaal in de weg. Brobbey en Bergwijn kregen het daaropvolgende kwartier nog de mogelijkheid om Ajax op voorsprong te schieten, maar hun afwerking was allesbehalve overtuigend.

De wedstrijd kabbelde voort richting de slotfase totdat Ajax ineens op voorsprong kwam in de 75e minuut. Na een goede lange pass van Tahirović sprong een Heracles-verdediger onder de bal door. Kudus kon de bal in de zestien controleren en plaatste de bal beheerst in de verre hoek. Na een goede kans voor Van den Boomen was het aanvoerder Bergwijn die enkele ogenblikken later de 3-1 op het scorebord zette. Na een goede dribbel kwam Bergwijn voorbij twee Heraclieden en rondde hij keurig af in de verre hoek.

In de 90e minuut mocht Carlos Forbs nog debuteren voor Ajax. De Portugese aanvaller kwam in het veld voor Brian Brobbey. Het slotakkoord was voor Steven Bergwijn. Na een handsbal van Heracles Almelo besloot de VAR dat Ajax een penalty verdiende. De linksbuiten liet keeper Brouwer kansloos met een laag schot in de linkerhoek. Daarmee eindigde de wedstrijd in een 4-1 overwinning voor Ajax.

Rulli (Gorter 32'); Rensch, Medić, Hato, Salah-Eddine (Wijndal 90'); Van den Boomen, Tahirović, Taylor (Klaassen 61'); Kudus, Brobbey (Forbs 90'), Bergwijn.

Gorter, Ramaj, Wijndal, Klaassen, Forbs, Sánchez, Vos, Rasmussen, Hlynsson, Godts, Aertssen.

Opstelling Heracles Almelo:

Brouwer; Bakboord, Sonnenberg, Hoogma, Willems (Roosken 69'); De Keersmaecker, Ouahim (Vejinovic 69'), Engels; Nankishi (Limbombe 68'), Hornkamp (Bruns 45+1'), Hansson (Scheperman 89').

Wissels Heracles Almelo:

Jalving, Jansink, Wieckhoff, Cestic, Limbombe, Satriano, Roosken, Bruns, Vejinovic, Van Oorschot, Scheperman, Bultman.

0-1 Mario Engels (45+5')

1-1 Jakov Medić (45+8')
2-1 Mohammed Kudus (75')
3-1 Steven Bergwijn (85')
4-1 Steven Bergwijn (90+6')

- Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Heracles Almelo spraken wij met Kwame Quansah. Lees het interview hier!

Bestel nu het derde shirt van het seizoen 2023/24!