Feyenoord - Ajax in cijfers: Balverlies valt mee, Schuurs en Blind lichtpuntjes

door Bart Veenstra 42

Bron Ajax Showtime

Feyenoord - Ajax in cijfers: Balverlies valt mee, Schuurs en Blind lichtpuntjes

door Bart Veenstra 42

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: Ajax wint, zonder te imponeren, met 0-2 van Feyenoord.

Ajax en Feyenoord schoten allebei slechts één keer op doel. Het is een veelzeggende statistiek over een teleurstellende Klassieker. In totaal kwam Ajax tot 517 passes, waarvan 82 procent aankwam bij een teamgenoot. Dat is iets lager dan bijvoorbeeld tijdens het thuisduel met Willem II. In dat duel was het zuiverheidspercentage van Ajax 88.

Het aantal keren balverlies was tegen Feyenoord 140 keer. Dat klinkt veel, maar is dat het ook? Tegen AZ (152), Willem II (145) en Sparta Rotterdam (213) verloor Ajax de bal veel vaker. Alleen tegen Sporting Portugal (120) en BVV Barendrecht (129) in de afgelopen periode leed Ajax minder balverlies dan tegen Feyenoord.

Wat meer zorgen moet baren is het aantal gecreëerde grote kansen door Ajax. Tegen Feyenoord creëerde Ajax slechts één grote kans. Eerder dit seizoen wist Ajax in de meeste wedstrijden veel meer grote kansen per wedstrijd te creëren.

Schuurs en Blind lichtpuntjes in matige Klassieker

Perr Schuurs en Daley Blind konden na afloop van De Klassieker al rekenen op positieve commentaren. Schuurs mocht vanwege de blessure van Noussair Mazraoui beginnen als basisspeler en hij betaalde het vertrouwen van trainer Erik ten Hag terug met een goede prestatie.

Schuurs zorgde in verdedigend opzicht voor één ingreep, twee geblokte schoten en twee onderscheppingen. De verdediger werd daarnaast geen enkele keer voorbij gespeeld. Bovendien was hij goed het winnen van drie van de vier duels die hij aanging. Ook aan de bal scoorde Schuurs een ruime voldoende. De centrale verdediger had 93 keer de bal, waarvan hij in totaal 9 keer balverlies leed. Het aantal keren balverlies valt te verklaren uit zijn passing. Van de 84 passes, kwamen er 75 aan. Schuurs waagde veertien keer de lange bal, waarvan in acht gevallen succesvol. De keerzijde is dat zes keer een lange bal niet aankwam.

Ook Blind kan terugkijken op een persoonlijk goede Klassieker. De verdediger begon het duel als linksback, maar ging al snel centraal spelen toen Lisandro Martínez geblesseerd afhaakte. Die omschakeling zorgde er niet voor dat Blind een mindere wedstrijd zou spelen, integendeel zelfs.

Blind verrichte twee ingrepen, vijf onderscheppingen en daarnaast werd de linkspoot geen enkele keer gepasseerd door een speler van Feyenoord. Tijdens de wedstrijd kwam Blind tot 61 passes, waarbij hij een passzuiverheid van 90 procent bereikte. Blind waagde ook vier keer de lange bal, waarvan drie keer succesvol. Ook opvallend: Blind ging twee keer een dribbel aan en slaagde twee keer.

Álvarez zorgt ook tegen Feyenoord weer voor de balans

Ten Hag gaf na afloop aan dat voor hem Schuurs, Blind en Edson Álvarez de uitblinkers waren in De Klassieker. De woorden van de trainer worden bevestigd op basis van de statistieken. Ook Álvarez speelde namelijk een prima wedstrijd tegen Feyenoord.

Álvarez verrichte in het duel met Feyenoord twee ingrepen, vier onderscheppingen, hij blokte twee keer een schot en met een goed uitgevoerde tackle wist hij de bal te veroveren. Bovendien won hij drie van de vijf kopduels die hij aanging. Aan de bal deed Álvarez het ook naar behoren. Op het overvolle middenveld kwam de Mexicaan tot een passzuiverheid van 85 procent.

Gravenberch laat zich zien met dribbels

Ryan Gravenberch speelde statistisch gezien een sterke wedstrijd tegen Feyenoord. Zo kwam de middenvelder tot 36 passes en kwamen er 29 aan. Dat is goed voor een passzuiverheid van 81 procent. Ook gaf hij één key pass en slaagden vier van zijn vijf dribbels. Verdedigend liet de 19-jarige zich ook zien. Zo won hij tien van zijn veertien duels, onderschepte hij de bal drie keer en maakte hij drie tackles. Al met al een uitstekende middag voor Gravenberch.

Tadić laat zich ook van zijn verdedigende kant zien

Dušan Tadić was belangrijk voor Ajax met de 0-2, maar dat was niet het enige lovenswaardige aan het optreden van de aanvoerder. Zo kwam hij tot een passzuiverheid van 78 procent, doordat 25 van zijn 32 passes aankwamen bij een medespeler. Ook gaf de Serviër één key pass. Verdedigend deed Tadić ook zijn werk. Hij had twee onderscheppingen en tackelde ook nog een keer.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties