FC Twente - Ajax in cijfers: Onzichtbare Klaassen en begrijpelijke teleurstelling bij Gravenberch

door Thijs Zwagerman 40

FC Twente - Ajax in cijfers: Onzichtbare Klaassen en begrijpelijke teleurstelling bij Gravenberch

door Thijs Zwagerman 40

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Zondagmiddag morste Ajax op bezoek bij FC Twente de eerste punten van het nieuwe seizoen. Wat viel er statistisch gezien op tijdens de teleurstellende remise?

In vele opzichten werd het zondag in de Grolsch Veste een tegenvallende middag voor Ajax. Niet alleen het resultaat is onvoldoende, ook het vertoonde spel was ver ondermaats. Tegen het compact spelende FC Twente, dat zich in verdedigend opzicht organiseerde in een 4-5-1-formatie, wist Ajax nauwelijks iets te creëren. Ondanks de vele creativiteit die het elftal van trainer Erik ten Hag herbergt, werd het verzet van FC Twente enkel gebroken door een zeer fortuinlijk doelpunt van Sébastien Haller. Naast dat doeltreffende moment kreeg invaller Danilo Pereira in de slotfase de grootste kans. Het is veelzeggend voor de zeer povere wedstrijd van Ajax in Enschede. Het overwicht in balbezit (62%) kon door de Amsterdammers niet worden omgezet in grote kansen.

Ajax hanteerde een te laag tempo aan de bal, waardoor de compacte FC Twente-organisatie nauwelijks in de problemen kwam. Daarnaast waren de Amsterdammers ook nog eens ontzettend slordig in balbezit. Tegen FC Twente noteerde Ajax als team een nauwkeurigheidspercentage in de passing van slechts 75%. Ter vergelijking: een week eerder tegen NEC was dit nauwkeurigheidspercentage nog 89%. Het gevolg van deze vele foutieve passes tegen FC Twente was dat er een rommelige wedstrijd ontstond, waarin FC Twente de kans kreeg om zich vast te bijten in de onderlinge duels met Ajacieden. De onderstaande Ajax-spelers vielen extra op tijdens het 1-1 gelijkspel.

Onzichtbare Klaassen

Davy Klaassen kwam zondag tegen FC Twente nauwelijks in het spel voor. De aanvallende middenvelder noteerde met slechts twintig balcontacten het laagste aantal balcontacten van alle Ajax-basisspelers. Hoewel Klaassen pas een minuut voor tijd werd gewisseld, kregen zelfs Antony en Devyne Rensch - die beiden in de 64ste minuut invielen - het in gedurende hun invalbeurt voor elkaar om vaker aan de bal te komen dan Klaassen.

De blonde middenvelder moet het doorgaans hebben van zijn goede timing en dito gevoel voor het bespelen van de ruimtes rondom spits Haller. Klaassen is in zijn huidige rol absoluut niet de spelmaker van Ajax, maar juist meer een speler die door anderen bediend moet worden. Dat dit tegen FC Twente echter nauwelijks gebeurde, zegt mogelijk evenveel over de individuele prestatie van Klaassen als over het optreden van zijn ploeggenoten. Tijdens Ajax - AZ van vorig seizoen, door velen aangemerkt als de beste wedstrijd van Klaassen sinds zijn terugkeer, noteerde de middenvelder 62 balcontacten. Het schamele aantal van twintig balaanrakingen tegen FC Twente staat dan ook in schril contrast met de betrokkenheid van Klaassen in topvorm. Zelfs vorige week tegen NEC wist Klaassen in een kwartier minder speeltijd meer balcontacten te noteren dan afgelopen zondag tegen FC Twente.

De beperkte kwantiteit van Klaassen in balbezit tegen FC Twente is dus duidelijk, maar ook de kwaliteit van zijn acties aan de bal houdt niet over. De rechtspoot schoot zondag niet op doel, verspeelde zes keer de bal, verloor alledrie zijn luchtduels en gaf geen enkele key pass. Daarnaast is het passing-nauwkeurigheidspercentage van 75% is ondermaats voor een speler als Klaassen.

Teleurgestelde Gravenberch

Tegen FC Twente deed Ten Hag iets wat hij doorgaans nauwelijks doet. De oefenmeester haalde Ryan Gravenberch voortijdig naar de kant. De jonge middenvelder baalde zichtbaar van deze wissel en zal ondanks zijn mindere wedstrijd het gevoel hebben gehad dat hij nog altijd meer kon brengen dan de matig spelende Daley Blind, die de plek op het middenveld van Gravenberch overnam.

Vooropgesteld: ook Gravenberch was slordig aan de bal en deelde tegen FC Twente in de malaise, maar met zijn dynamiek, duelkracht en technische vaardigheden had de jongeling in het laatste gedeelte van de wedstrijd hoogstwaarschijnlijk wel meer kunnen forceren dan Blind. Ook de statistieken spreken in het voordeel van Gravenberch. De rechtspoot gaf twee key passes, zag alledrie zijn dribbels slagen en won bijvoorbeeld alledrie zijn luchtduels. Daarentegen won Blind slechts 36% van zijn duels, gaf hij geen key passes en verspeelde hij maar liefst 21 keer de bal. Gravenberch leed tegen FC Twente in de 65 minuten die hij speelde dertien keer balverlies. De zichtbaar teleurgestelde reactie van Gravenberch na zijn wissel valt niet te prijzen, maar na een blik op de cijfers valt de teleurstelling van Gravenberch wel beter te begrijpen.

Tegenvallende Haller

Ondanks het feit dat Haller opnieuw scoorde voor Ajax, kan worden gesteld dat de meevoetballende inbreng van de recordaankoop ook tegen FC Twente tegenviel. Haller zou moeten dienen als de kapstok waar het aanvalsspel van Ajax aan kan worden opgehangen, maar in plaats daarvan hield de spits weinig ballen vast en grossierde hij in balverlies. Achttien keer verspeelde Haller de bal en verder kwamen slechts 44% van zijn passes aan bij een ploeggenoot. Vijf van de negen duels over de grond gingen bij Haller bovendien verloren. In de luchtduels kwam de sterke spits er net iets beter uit: hij won zeven van de dertien luchtduels die hij aanging.

Zoekende Berghuis

Met Antony zag Steven Berghuis afgelopen week een grote concurrent terugkeren bij Ajax. De Braziliaanse Olympisch kampioen zal Berghuis voorlopig voor zich moeten dulden, maar de van Feyenoord overgekomen aanvaller zal de hete adem van Antony wel in zijn nek voelen. Na een prima optreden tegen NEC wist Berghuis zich tegen FC Twente namelijk minder te onderscheiden. De creatieveling blijkt nog altijd zoekende en is ver verwijderd van de dominantie die hij als speler van Feyenoord wekelijks wist te etaleren. Tegen FC Twente zag Berghuis slechts 66% van zijn passes aankomen, slaagde één van de twee dribbels die hij aanging en verspeelde hij negentien keer de bal.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.