Jong Ajax houdt Roda thuis op gelijkspel en stelt Limburgs promotiefeestje uit

door BadembaBarrie 634

Bron AS

Jong Ajax houdt Roda thuis op gelijkspel en stelt Limburgs promotiefeestje uit

door BadembaBarrie 634

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen Roda JC. Op De Toekomst slaagden de Amsterdamse beloften er in ieder geval in om een Limburgs promotiefeestje nog even uit te stellen. In een relatief gelijk opgaande wedstrijd kregen beide ploegen goede kansen, maar scoorden ze beide slechts eenmaal, al in het eerste kwartier. Zodoende eindigde het in 1-1.

Wedstrijden van Jong Ajax trekken zelden veel uitsupporters. Soms zelfs zo weinig dat Ajax het plukje fans dat wel is afgereisd plaats biedt op de hoofdtribune. Daar zaten ze ditmaal ook, maar niet vanwege een gebrek aan animo. Honderden Roda-fans hadden de ruim tweehonderd kilometer lange tocht van Kerkrade naar De Toekomst afgelegd. Veel meer dan in het uitvak paste. Dat was ook niet heel gek, want Roda maakt goede kans op directe promotie naar de Eredivisie. Het zou de eerste keer in zes jaar zijn dat de club uit Kerkrade op het hoogste Nederlandse niveau zou spelen.

De kansen dat Roda komend seizoen een paar honderd meter verderop, in de Johan Cruijff ArenA, zou spelen werden na een kleine tien minuten een stukje groter. Charlie Setford onderschepte een gevaarlijk ogende terugspeelbal in eerste instantie nog goed, maar in plaats van het leerwerk naar voren te rammen, ging hij ermee aan de wandel. Dat bleek een slecht idee, want Roda-spits Vaclav Sejk ontnam hem de bal om vervolgens simpel de 0-1 binnen te schuiven en een groot deel van De Toekomst tot ontploffing te brengen.

Die feestvreugde was echter van korte duur, want binnen de kortste keren had Silvano Vos de schade namens Jong Ajax hersteld. Hij ging met de bal aan de wandel, passeerde twee tegenstanders en schoot van een kleine twintig meter snoeihard raak in de kruising.

Het leek even de opmaat naar een spectaculaire eerste helft, maar die kwam er niet. Beide ploegen hielden elkaar flink in de houdgreep en gaven niet veel weg. Roda oogde twee keer dreigend met schoten vanaf de rand van de zestien. Setford kon de inzet van Arjen van der Heide echter klemmen, terwijl Rodney Kongolo de bal net naast krulde. Jong Ajax stelde er gevaarlijke schoten van Jaydon Banel en Kian Fitz-Jim tegenover, maar beiden kregen de bal niet op doel.

De tweede helft was wat dat betreft een stuk leuker om te zien. Het spel golfde meer op en neer en beide kansen kregen enkele goede mogelijkheden op een goal. Zo had Setford de nodige moeite met een vrije trap van Oualid Ould-Chikh. De doelman wist de bal maar net voor de doellijn te houden. Aan de overzijde werd ook de thuisploeg gevaarlijk, na een goede actie en voorzet van Ar’jany Martha kon een poging van Alvaro Henry worden geblokt voor die gevaarlijk kon worden.

Voor Roda waren de belangen groot en dus gingen de bezoekers naarmate het duel vorderde ook steeds nadrukkelijkere op zoek naar een tweede treffer. Dat bood Jong Ajax in de omschakeling weer ruimte en zo ontstond een spannend en interessant schouwspel. Joey Muler kreeg na ruim een uur een aardige kans om de bezoekers op voorsprong te schieten, maar zijn poging was onzuiver en vloog over. Aan de overzijde kreeg Jaydon Banel een flinke kans, maar ook zijn schot liet te wensen over.

Jong Ajax leek gaandeweg het duel een beetje op twee gedachten te hinken. Enerzijds werd er op moment nadrukkelijk tijd gerekt en tegelijkertijd waren de Amsterdamse beloften wel de gevaarlijkere ploeg. Daarin speelden Tristan Gooijer en Nassef Chourak een hoofdrol. Eerstgenoemde trapte af door een rush door de as van het veld in te zetten en hard en zuiver naar de linker benedenhoek te schieten. Daar lag oud-Ajacied Calvin Raatsie echter goed in de weg. De doelman was even later op de pogingen van Chourak niet nodig, maar die waren er niet minder gevaarlijk om. Zeker zijn tweede poging, een streep van afstand, had een doelpunt verdiend, maar scheerde net langs de voor Chourak verkeerde kant van de paal.

De slotfase stond bol van de spanning, maar dat leek toch enigszins ten koste te gaan van de kwaliteit van het voetbal. Jong Ajax hoefde niet meer zo nodig en leek het ook wel prima om Roda geen feestje te laten vieren op De Toekomst. De bezoekers leken op hun beurt toch bevangen door de zenuwen. Echte kansen kwamen er niet meer en doelpunten dus ook niet. Het eindigde in 1-1.

Opstelling Jong Ajax:

C. Setford; Gaaei (Henry 23'), Gorter (Bouwman 83') Gooijer, Martha; Vos, Chahid (Chourak 46'), Fitz-Jim; Boerhout (Speksnijder 60'), Rijkhoff, Banel.

Wissels Jong Ajax:

De Graaff, Kremers, Chourak, Henry, Speksnijder, O'Niel, Bouwman.

Opstelling Roda JC:

Raatsie; Reith, Didden, Beerten, Muller; Kongolo, Ould Chikh (Daneels 62'); Van der Heide (Dzepar 46'), Ouaissa, Zauner; Sejk

Wissels Roda JC: 

Krasniqi, Been, Nsingi, Bangura, Krawczyk, Bucker, Koglin, Vossebelt, Schmid, Daneels, Dzepar, Sposito

Doelpunten:

0-1 Vaclav Sejk (9')
1-1 Silvano Vos (13')

Bijzonderheden:

-

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.