[Update] Van den Herik niet langer kandidaat voor bondsvoorzitterschap KNVB

door Jesse ter Haar 36

Bron Algemeen Dagblad

[Update] Van den Herik niet langer kandidaat voor bondsvoorzitterschap KNVB

door Jesse ter Haar 36

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Jorien van den Herik heeft zich beschikbaar gesteld voor het bondsvoorzitterschap van de KNVB. Dat maakt het Algemeen Dagblad maandag bekend. De tachtigjarige Van den Herik, die in het verleden onder meer werkzaam was als voorzitter van Feyenoord, moet de komende periode tien benodigde voorkeursstemmen verzamelen.

'Het lijkt me niet alleen leuk, ik denk dat ik het ook uitstekend zou kunnen', zei Van den Herik zondagochtend in het programma Goedemorgen Eredivisie. 'Ik heb de bestuurlijke ervaring en het netwerk, zowel nationaal als internationaal. Als ik eerder had geweten dat deze post beschikbaar was, had ik al wel eerder mijn vinger opgestoken. Maar blijkbaar moest het eerst in de achterkamertjes worden geregeld.'

Van den Herik kent concurrentie 

Van den Herik is zeker niet de enige kanshebber in de strijd om het bondsvoorzitterschap van de KNVB. Waar politiechef Frank Paauw als eerste werd voorgedragen voor de functie, kwamen daar later nog D66-politica Jeanet van der Laan en voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland bij. Op 27 mei wordt er op de bondsvergadering in Zeist gestemd op de kandidaten.

Voor 28 april hoopt Van den Herik de tien voorkeurstemmen te hebben binnengehaald. Dat moet gebeuren bij zestig voetbalclubs uit en prof- en amateurvoetbal. Van der Laan en Nijland hebben deze stemmen al verzameld. 'Dat betekent dat er nog bij veertig clubs stemmen te halen zijn', zo legt Van den Herik uit. 'Ik ga de komende dagen en weken bekijken of ik tien clubs kan overtuigen dat ik een geschikte kandidaat ben.'

Bij Goedemorgen Eredivisie wist Van den Herik alvast te vertellen waarom Van der Laan en Nijland volgens hem niet geschikt zijn. Zo zouden beide kandidaten te weinig ervaring hebben op bestuurlijk vlak, terwijl politica Van der Laan niet zou kunnen werken bij de KNVB omdat 'twee vrouwen aan de top van de KNVB een garantie voor ruzie en gedoe is'. Nijland leek Van den Herik een 'ontzettend aardige vent', maar de bestuurder annex zakenman twijfelt aan zijn verdere kwaliteiten. 'Hij wil alles zelf gaan doen. Dat lijkt me niet verstandig: als bondsvoorzitter moet je kunnen delegeren, je moet de juiste mensen kunnen aansturen en verbinden. Ik denk dat ik dat zeer goed zou kunnen', aldus Van den Herik.'

Update - 20.35 uur (26 april 2024) - Van den Herik niet langer kandidaat voor bondsvoorzitterschap KNVB

Jorien van den Herik strijdt niet langer mee voor het bondsvoorzitterschap van de KNVB, zo vertelt hij - geciteerd door het Algemeen Dagblad. De tachtigjarige bestuurder had tien handtekening nodig om mee te dingen om het voorzitterschap en onder meer Ajax en Feyenoord waren bereid die te zetten.

De reden voor het terugtrekken van Van den Herik is even simpel als opvallend: 'Het is te veel werk. Als je het echt goed wilt doen, moet je het in mijn ogen zeven dagen in de week doen. Dat ben je ook verplicht in die rol, vind ik, maar dat lukt me gewoon niet.' Door het terugtrekken van Van den Henrik blijven er nog drie kandidaten over voor het bondsvoorzitterschap van de KNVB. Frank Paauw, Hans Nijland en Jeanet van der Laan hopen op de functie.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.