'Nijland stelt zich kandidaat voor KNVB-bondsvoorzitterschap'

door Wessel Kroon 36

Bron De Telegraaf

'Nijland stelt zich kandidaat voor KNVB-bondsvoorzitterschap'

door Wessel Kroon 36

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Hans Nijland gaat zich kandidaat stellen voor het KNVB-bondsvoorzitterschap. Dat meldt De Telegraaf zondagavond. Zodoende wordt Nijland de tegenkandidaat van Frank Paauw, de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, die door het bondsbestuur van de KNVB is voorgedragen om Just Spee op te volgen.

De kandidatuur van Paauw werd de afgelopen weken bekritiseerd, omdat hij zich een voorstander heeft getoond van een ban op uitsupporters bij wedstrijden in het betaald voetbal. Daarnaast is hij voorstander van het weren van harde kernen bij wedstrijden. De afgelopen weken waren dan ook door heel Nederland spandoeken te zien op de tribunes. Op deze spandoeken lieten supporters blijken tegen de aanstelling van Paauw te zijn.

Met Nijland heeft Paauw nu een tegenkandidaat. 'Ik solliciteer niet, maar na het verzoek van het Supporterscollectief met zo’n 1,3 miljoen leden heb ik me eens verdiept in de functie-inhoud en hoewel ik geen diplomaat ben, acht ik mezelf bijzonder geschikt voor het bondsvoorzitterschap bij de KNVB', aldus Nijland.

Supporterscollectief Nederland

Nijland is dus aangedragen door Supporterscollectief Nederland. De organisatie schrijft in een brief aan alle Nederlandse clubs het volgende: 'Nijland heeft veel ervaring en een uitgebreid netwerk. Hij geeft bovendien gemiddeld driemaal per week lezingen bij amateurclubs in het hele land en maakt deel uit van het buddyprogramma van de KNVB om nieuwe clubdirecteuren wegwijs te maken. Nota bene is hij ook als lid van verdienste door de KNVB benoemd bij zijn afscheid. En bovenal: hij staat open voor deze functie.'

De komende dagen gaan de Eredivisieclubs met elkaar praten. Het Supporterscollectief Nederland wil dat supportersverenigingen er bij hun clubs op aandringen om Nijland voor te dragen als alternatieve kandidaat. Worden er tien bondsafgevaardigden gevonden, dan kan Nijland het in de verkiezing opnemen tegen Paauw.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat aanstaande donderdag op de bondsvergadering in Zeist gestemd zou worden over de benoeming van Paauw, maar deze vergadering werd uitgesteld door de gemeente. Door dit uitstel heeft Supporterscollectief Nederland de gelegenheid gekregen om de kandidatuur van Nijland op te tuigen voor 27 mei, als de bondsvergadering alsnog doorgang vindt. De kandidaat die bij deze stemming de meerderheid krijgt, wordt benoemd tot bondsvoorzitter.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.