'Ajax en Feyenoord spelen hoofdrol in machtsstrijd Nederlands betaald voetbal'

door Jesse ter Haar 71

Bron Voetbal International

'Ajax en Feyenoord spelen hoofdrol in machtsstrijd Nederlands betaald voetbal'

door Jesse ter Haar 71

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

De verhoudingen binnen het Nederlands betaald voetbal komen steeds meer op scherp te staan, zo weet Voetbal International te melden. Al enige tijd zijn er onenigheden over de verdeling van het geld dat het voetbal genereert en daarbij is vooral oog voor het geld dat de topclubs wel of niet verschuldigd zijn aan de rest. Het ligt allemaal in het verlengde van de vijf procent-regeling, waarbij de top - ooit tijdelijk - geld afstaat aan de overige Eredivisie-clubs.

Sinds 2018 bestaat de genoemde regeling. Het was een financieel slechte tijd voor het Nederlands voetbal en dus kwam de veranderagenda er. Het bleek een aanval op het kunstgras, waarbij de vijf procent bijdrage van de topclubs ervoor moest zorgen dat andere clubs de overstap naar natuurgras konden maken. Het moest vanaf het seizoen 2019/2020 nog voor drie jaar gelden en dat leverde succes op. Er kwam meer echt gras in Nederland, er vond een stijging op de UEFA-ranglijst plaats en dus werd de regeling verlengd tot en met 2024/2025, waarbij Ajax veruit het meest bleef betalen.

Later volgde een plan voor de oprichting van de NL League. Alleen Ajax en Feyenoord waren tegen. De vijf procent-regeling zou in het businessplan van de NL League plots structureel worden. Het geld zou niet meer naar het verbannen van kunstgras gaan, maar naar een eerlijke verdeling over het Nederlands voetbal. Bij Ajax en Feyenoord is men niet blij, want zij vinden dat andere clubs of bestuurders niet mogen beslissen over hun geld. Een betere verdeling van de collectieve opbrengsten, daarover kan gesproken worden.

Ajax als Hollebolle Gijs

Er ontstaan twee kampen, zo valt te lezen, waarbij Ajax wordt gezien als Hollebolle Gijs. De clubs met dat standpunt zijn van mening dat de Amsterdammers bij een verdeling van hun geld alleen maar bijdragen aan de waarde van de competitie en de Eredivisie dus beter te verkopen is. Ajax, dat meer dan tien miljoen euro afstond in drie seizoenen, ziet het anders. Er zijn simpelweg ook prestaties nodig om de zesde competitie van Europa te worden, wat weer recht geeft op meer en meer prominente plekken in de Europese toernooien. Om tot die prestaties te komen, heeft ook Ajax het geld hard nodig.

Bovendien zouden de topclubs minder te vertellen krijgen in het nieuw bedachte model. Het bestuur daarvan zou moeten bestaan uit een directeur, drie externe bestuurders en vier clubdirecteuren. Eén van een club uit de top zes van de Eredivisie, één van de rest van de Eredivisie, één uit het linkkerijtje van de Keuken Kampioen Divisie en één uit het rechterrijtje van het tweede niveau. Het bestuur zou dan besluiten tot vijftig miljoen euro zelf mogen nemen, terwijl bij een besluit ter waarde van meer dan vijftig miljoen euro alle clubs uit het betaald voetbal evenveel inbreng zouden krijgen.

Er ontstaat verdeeldheid en dat proberen vooral Edwin van der Sar en sc Heerenveen-directeur Cees Roozemond op te lossen met de lijmgroep. Ze vinden medestanders voor het idee om Van der Sar en Dennis te Kloese (Feyenoord) in de Raad van Commissarissen van de NL League te plaatsen. Maar er is opnieuw tegenstand en dus mislukt de lijmpoging. Het laatste stukje onrust ontstaat wanneer alle clubs een memo krijgen voor de ECV-vergadering van 1 december. Er moet een kunstgrasverbod komen vanaf het seizoen 2025/2026, maar de vijf procent-regeling wordt in dat geval voortgezet. De top van de Eredivisie wil meewerken, maar met 2,5 in plaats van 5 procent. Verder moeten er onder andere betere plannen komen voor de verdeling van dat geld.

Verwacht jij dat Oranje gaat scoren tegen Argentinië? Zet in en ontvang vijftig (!) keer je inzet terug bij een goal van het Nederlands elftal! Let op: dit geldt alleen voor nieuwe spelers bij Jack's!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.