Ajax draagt in Nederland veruit meeste miljoenen euro's af aan de Eredivisie

door Bart Veenstra 58

Bron Voetbal International

Ajax draagt in Nederland veruit meeste miljoenen euro's af aan de Eredivisie

door Bart Veenstra 58

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax draagt veruit de meeste miljoenen euro's af aan de Eredivisie. Dit blijkt uit een overzicht van Voetbal International. In de afgelopen drie jaar maakte de Amsterdamse club 10,2 miljoen euro over naar de Eredivisie en dat is een bedrag waar alle andere clubs uit Nederland bij lange na niet in de buurt van komen.

Dat Ajax veelal uitkomt in de Champions League en daardoor een veel hogere omzet genereert uit het Europese voetbal dan andere clubs uit Nederland was al wel bekend. Uit cijfers van Voetbal International blijkt nu ook dat de Amsterdammers veel miljoenen euro's afstaan aan de Nederlandse competitie. Tussen 2019 en 2022 stond Ajax 10,2 miljoen euro af aan de Eredivisie.

Ajax hoofdsponsor van de Eredivisie

Het verschil met de andere clubs in Nederland is groot. PSV volgt op plek twee op geruime afstand. De Eindhovenaren, die het in de afgelopen jaren vooral moeten doen met voetbal in de Europa League, stonden 1,9 miljoen euro af aan de Eredivisie. Bij AZ (1,6 miljoen euro), Feyenoord (1,5 miljoen euro) en Vitesse (0,3 miljoen euro) lagen de UEFA-afdrachten nog een stuk lager dan bij Ajax.

Waar gaat het geld van onder meer Ajax heen?

Het geld dat Ajax en de andere clubs die Europees spelen wordt afgedragen aan de Eredivisie. De Eredivisie CV verdeelt deze UEFA-afdrachten weer onder de clubs met hoogwaardig gras. Per jaar wordt hiervoor maximaal 3,5 miljoen euro gereserveerd. Als er door goede prestaties van Nederlandse clubs meer geld in de pot komt, wordt dit geld verder verdeeld op basis van de tv-geldenranglijst.

Met 1,48 miljoen euro kreeg FC Utrecht het meeste geld tussen 2019 en 2022. De top-vijf wordt gecompleteerd door FC Groningen (1,44 miljoen euro), sc Heerenveen (1,39 miljoen euro), Willem II (1,36 miljoen euro) en FC Twente (1,35 miljoen euro).

Verwacht jij dat Nederland binnen 90 minuten wint van Argentinië? Zet in en ontvang 3,60 keer je inzet terug als het elftal van Louis van Gaal wederom wint!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.