Wat verdiende Ajax dit seizoen in het Champions League-toernooi?

door Bart Veenstra 76

Bron Ajax Showtime

Wat verdiende Ajax dit seizoen in het Champions League-toernooi?

door Bart Veenstra 76

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan de financiële balans opmaken nu het is uitgespeeld in de Champions League. De Amsterdammers eindigden de groepsfase als nummer drie en dus wacht na de winterstop de - financieel minder lucratieve - Europa League. Wat vergaarde Ajax tot nu toe dit Europese seizoen?

Voordat het Champions League-seizoen van start ging, wist Ajax dat het al bijna 45 miljoen euro zou verdienen aan de Champions League. Hoe zit dat ook alweer? Iedere deelnemende club - dat zijn er 32 - krijgt een startpremie van 15,64 miljoen euro. Van dat bedrag wordt 840.000 euro aan de balans toegevoegd, waardoor er uiteindelijk 14,8 miljoen euro overblijft.

Daarnaast werkt de UEFA sinds enkele jaren ook met een coëfficiëntenpremie. Deze premie is gebaseerd op de plek van een club op basis van een Europese ranglijst over de afgelopen tien jaar. Op de ranglijst van de afgelopen tien jaar - gebaseerd op de Europese prestaties - staat Ajax op plek zestien. Boven de Amsterdammers staan twee clubs - Manchester United en Arsenal - die dit seizoen niet meededen aan de Champions League.

De UEFA verdeelt op basis van de UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar in totaal 600,6 miljoen euro, verdeeld over 528 aandelen. De club die bovenaan de UEFA-ranking staat krijgt 32 aandelen, de nummer twee krijgt 31 aandelen, enzovoorts. Ajax krijgt als (vermoedelijke) nummer veertien dus negentien aandelen. Elk aandeel is 1,137 miljoen euro waard. Als nummer veertien krijg je dus 21,603 miljoen euro. Een jaar eerder kreeg Ajax als nummer vijftien nog 20,46 miljoen euro.

In de Champions League krijgen de clubs ook premies uitgereikt bij goede prestaties. Ajax won in de groepsfase tweemaal en dat betekent dat de club tweemaal 2,8 miljoen euro ontvangt. Bij elkaar is dat 5,6 miljoen euro. Ajax ontvangt echter nog een iets hoger bedrag, aangezien bij een gelijkspel in de groepsfase de UEFA niet de volle 2,8 miljoen euro uitkeert (een gelijkspel levert beide clubs namelijk 0,93 miljoen euro op). Er blijft dan 0,93 miljoen euro per gelijkspel over. Dat wordt in een pot gestopt en uitgekeerd aan clubs evenredig aan het aantal zeges in de groepsfase.

Vorig seizoen ontving Ajax - toen alles groepsduels werden gewonnen - nog 1,2 miljoen euro. Dit keer werden slechts twee wedstrijden gewonnen. Als de verhoudingen hetzelfde blijven als vorig seizoen, zou Ajax nu zo'n 0,4 miljoen euro bij kunnen schrijven. Bij elkaar opgeteld is dat dus 6,0 miljoen euro. Daarnaast krijgt Ajax 0,5 miljoen euro voor het bereiken van de tussenronde in de Europa League, waardoor de teller wat betreft UEFA-premies nu op 6,5 miljoen euro staat.

Ajax is daarnaast ook zeker van zo'n 2,7 tot 3 miljoen euro (schatting) aan tv-gelden (marketpool) en per thuiswedstrijd ontvangt Ajax gemiddeld twee miljoen euro aan recettes, wat neerkomt op zes miljoen euro aan inkomsten. Bij elkaar opgeteld vergaarde Ajax tot nu toe 51,6 miljoen euro aan inkomsten uit het Europese voetbal. Let wel: dit is een omzet en geen winst.

Inkomsten in het huidige Europese seizoen

Startpremie 14,8 miljoen euro
UEFA-coëfficiëntenpremie 21,6 miljoen euro
UEFA-premies 6,5 miljoen euro
Marketpool 2,7 miljoen euro (schatting)
Recettes (kaartverkoop) 6 miljoen euro (schatting)
Totaal 51,6 miljoen euro

Wat kan Ajax nog verdienen in de Europa League?

Dat de verschillen tussen de premies in de Champions League en Europa League enorm zijn, bleek al uit het vorige artikel over dit onderwerp dat op deze site verscheen. Een plek in de achtste finales had Ajax in één klap 9,6 miljoen euro opgeleverd. Het is een groot verschil met de Europa League, waar de premies beduidend lager liggen.

Een plekje in de tussenronde van de Europa League levert 0,5 miljoen euro aan inkomsten op. Wanneer die ronde wordt overleeft en Ajax bij de laatste zestien van de Europa League weet te komen, ontvangt de club 1,2 miljoen euro. Zie hieronder de mogelijke inkomsten in de Europa League:

Zestiende finales 0,5 miljoen euro
Achtste finales 1,2 miljoen euro
Kwartfinales 1,8 miljoen euro
Halve finales 2,8 miljoen euro
Verliezend finalist 4,6 miljoen euro
Winnaar 8,6 miljoen euro

Europees voetbal brengt ook kosten met zich mee

Bovengenoemde bedragen zijn inkomsten voor Ajax en dus geen winst. Ajax heeft namelijk ook enkele kosten die deelname aan de Champions League met zich meebrachten. Zo staat Ajax enkele miljoenen euro's af aan de Eredivisie voor de veranderagenda. Vorig jaar ging het nog om zo'n 2,5 miljoen euro.

Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die Ajax moet betalen voor de huur van vliegtuigen (op dit moment erg hoog) en hotels in het buitenland. Verder gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.