Ajax ziet inkomsten met bijna 45 miljoen stijgen vanwege deelname aan Champions League

door Bart Veenstra 136

Bron Ajax Showtime

Ajax ziet inkomsten met bijna 45 miljoen stijgen vanwege deelname aan Champions League

door Bart Veenstra 136

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is ook dit jaar verzekerd van een hoge startpremie vanwege zijn deelname aan de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers kunnen, zonder ook maar één wedstrijd gespeeld te hebben, al rekenen op zo'n veertig miljoen euro. Met recettes - gemiddeld zo'n twee miljoen euro per wedstrijd - kunnen de inkomsten stijgen naar bijna 45 miljoen euro.

Net als vorig jaar bedraagt de startpremie voor iedere club in de groepsfase van de Champions League 15,64 miljoen euro. In totaal keert de UEFA 500,5 miljoen euro uit aan alle 32 clubs die meedoen aan het miljardenbal. Iedere club die deelneemt aan het hoofdtoernooi van de Champions League is dus verzekerd van dit bedrag.

Coëfficiëntenpremie UEFA

Iedere deelnemende club ontvangt ook een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op de UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Op de ranglijst van de afgelopen tien jaar - gebaseerd op de Europese prestaties - staat Ajax op plek zestien. Boven de Amsterdammers staan twee clubs - Manchester United en Arsenal - die dit seizoen niet meedoen aan het miljardenbal.

Om die reden staat Ajax op de ranglijst van deelnemende teams op plek veertien. In theorie kan Ajax nog een plekje stijgen, maar dan moet Benfica wel uitgeschakeld worden door Dinamo Kiev. Die kans lijkt klein, aangezien Benfica woensdagavond de heenwedstrijd met de Oekraïners al met 0-2 won.

De UEFA verdeelt op basis van de UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar in totaal 600,6 miljoen euro, verdeeld over 528 aandelen. De club die bovenaan de UEFA-ranking staat krijgt 32 aandelen, de nummer twee krijgt 31 aandelen, enzovoorts. Ajax krijgt als (vermoedelijke) nummer veertien dus negentien aandelen. Elk aandeel is 1,137 miljoen euro waard. Als nummer veertien krijg je dus 21,603 miljoen euro. Een jaar eerder kreeg Ajax als nummer vijftien nog 20,46 miljoen euro.

Marketpool en recettes

Daarnaast kan Ajax rekenen op inkomsten uit de marketpool. Nederland heeft vermoedelijk drie miljoen euro te verdelen. De Amsterdammers zijn nog wel in afwachting van PSV hoe hoog de definitieve inkomsten uit de marketpool zijn. Als PSV zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League krijgt Ajax 55 procent van de marketpool, wat neerkomt op 1,65 miljoen euro. Plaatst PSV zich niet, dan ontvangt Ajax negentig procent van de marketpool. Dat komt neer op 2,7 miljoen euro. De exacte bedragen zullen gedurende het seizoen bekend worden.

In de afgelopen jaren ontving Ajax gemiddeld twee miljoen euro per thuiswedstrijd in de Champions League als het gaat om de kaartverkoop. In totaal zullen de recettes in de groepsfase vermoedelijk zo'n zes miljoen euro bedragen. Ajax is op dit moment bezig met de verkoop van passe-partouts en binnen 24 uur had de club al 21.500 passe-partouts verkocht.

Inkomsten huidig Champions League-seizoen

Startpremie 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 21,60 miljoen euro
UEFA-premies -
Marketpool 1,65/2,7 miljoen euro (schatting)
Recettes 6 miljoen euro (schatting)
Totaal 44,89 miljoen euro

UEFA-premies tijdens de Champions League

Tijdens de Champions League kan Ajax nog de zogeheten UEFA-premies verdienen. Dat begint al in de groepsfase, waar een zege goed is voor 2,8 miljoen euro. Daarnaast levert een gelijkspel 930.000 euro op. Niet verdeelde bedragen (930.000 euro per trekking) worden aan het einde van de groepsfase onder de clubs op basis van hun aantal overwinningen herverdeeld. Ajax vergaarde, dankzij de zes groepszeges vorig seizoen, op die manier nog eens zo'n 1,2 miljoen euro.

Voor het bereiken van de volgende rondes wacht Ajax ook een hoge UEFA-premie. Wanneer Ajax overwintert in de Champions League en daarmee een plek in de achtste finales bereikt, ontvangt Ajax 9,6 miljoen euro. Een plek in de kwartfinale levert een club 10,6 miljoen euro op, terwijl tegenover een plek in de halve finale 12,5 miljoen euro staat. Een finalist ontvangt 15,5 miljoen euro en de winnaar krijgt nog eens 4,5 miljoen euro.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Bovengenoemde bedragen zijn inkomsten voor Ajax en dus geen winst. Ajax heeft namelijk ook enkele kosten die deelname aan de Champions League met zich meebrengen. Zo staat Ajax enkele miljoenen euro's af aan de Eredivisie voor de veranderagenda. Vorig jaar ging het nog om zo'n 2,5 miljoen euro.

Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die Ajax moet betalen voor de huur van vliegtuigen (op dit moment erg hoog) en hotels in het buitenland. Verder gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe Ajax-uittenue nu in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.