Wat vergaarde Ajax dit seizoen in de Champions League?

door Bart Veenstra 22

Bron Ajax Showtime

Wat vergaarde Ajax dit seizoen in de Champions League?

door Bart Veenstra 22

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax houdt zo'n zeventig miljoen euro over aan zijn deelname aan de Champions League van dit seizoen. De Amsterdammers werden dinsdag op pijnlijke wijze uitgeschakeld door Benfica en liepen daarmee een bedrag van zo'n 12,5 miljoen euro (extra) mis.

Wanneer Ajax namelijk had gewonnen van Benfica had plaatsing voor de kwartfinale de Amsterdamse club nog eens 10,6 miljoen euro opgeleverd. Een extra thuiswedstrijd zou ongeveer twee miljoen aan inkomsten uit recettes op hebben geleverd en dus is de uitschakeling tegen Benfica ook op financieel gebied een enorme domper voor de Amsterdamse club.

Wat vergaarde Ajax uiteindelijk aan deelname aan de Champions League dit seizoen?

De Amsterdammers ontvingen voor deelname aan de groepsfase al een bedrag van 15,64 miljoen euro en daar kwam nog een coëfficiëntenpremie van 20,46 miljoen euro bovenop.

In de groepsfase wist Ajax al zijn zes wedstrijden te winnen. Voor een overwinning staat normaal gesproken 2,8 miljoen euro. In de groepsfase is het echter zo dat bij een gelijkspel beide clubs een derde deel van 2,8 miljoen euro krijgen. Het laatste derde deel (waarde: 930 duizend euro) gaat terug in de premiepot van de UEFA. Na afloop van de groepsfase wordt het overgebleven bedrag verdeeld op basis van het aantal zeges. Ajax kreeg zodoende nog eens 1,2 miljoen euro extra. Plaatsing voor de achtste finales leverde Ajax 9,6 miljoen euro op. Bij elkaar verzamelde Ajax zo'n 27,7 miljoen euro aan UEFA-premies.

Uit de marketpool (tv-rechten) ontving Ajax - al is dat nog niet bevestigd - zo'n drie miljoen euro. Daarnaast speelde de club drie thuiswedstrijden met publiek in de Champions League. Per thuiswedstrijd ontvangt de club gemiddeld zo'n twee miljoen euro, waardoor de schatting op zes miljoen euro aan inkomsten uit gespeelde thuiswedstrijden ligt.

Inkomsten huidig Champions League-seizoen

Startpremie 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 20,46 miljoen euro
UEFA-premies 27,7 miljoen euro
Marketpool 3,0 miljoen euro*
Recettes 6,0 miljoen euro*
Totaal 72,8 miljoen euro

* = deze genoemde bedragen zijn een schatting.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag (ruim 70 miljoen euro) is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies. Voor Ajax betreft de ingehouden som door de UEFA 2,1 miljoen euro.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.