Ajax speelt tegen Benfica ook voor de financiën: 12,5 miljoen euro op het spel

door Bart Veenstra 18

Bron Ajax Showtime

Ajax speelt tegen Benfica ook voor de financiën: 12,5 miljoen euro op het spel

door Bart Veenstra 18

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax speelt dinsdagavond tegen Benfica ook voor een flinke financiële bonus. De Amsterdammers hopen om meerdere redenen de kwartfinales van de Champions League te bereiken en één reden is de financiële. Een plek in de kwartfinale levert Ajax immers 10,6 miljoen euro aan UEFA-premies op.

De Amsterdamse club vergaarde al zo'n zeventig miljoen euro aan omzet dankzij deelname aan en de goede prestaties tot dusver in de Champions League. Zoals bekend leverde plaatsing voor de groepsfase Ajax al 15,64 miljoen euro op. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax 14,8 miljoen euro vooraf kreeg en de overige 800.000 ontvangt de club om de eindrekening af te maken.

Daarnaast ontvangt Ajax ook een coëfficiënten-premie ter waarde van 20,466 miljoen euro. Deze inkomsten worden bepaald door de positie op een UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Voorafgaand aan dit seizoen stond Ajax op die ranking op de zestiende plaats. Van de ploegen die boven Ajax op die UEFA-ranking staan, wist alleen Arsenal zich dit seizoen niet te kwalificeren voor de Champions League.

De UEFA bepaalde dat de nummer 32 van de deelnemende Champions League-teams 1,137 miljoen euro krijgt. Per positie op die ranglijst krijgt een club 1,137 miljoen euro. Ajax krijgt voor dit seizoen achttien keer het aandeel van 1,137 miljoen euro, wat neerkomt op een bedrag van 20,466 miljoen euro. Bovendien ontvangt Ajax zo'n twee tot drie miljoen euro op basis van de marketpool (tv-gelden).

Succesvolle campagne in groepsfase Champions League

In de groepsfase werden alle wedstrijden gewonnen. Zodoende plaatste de Amsterdamse club zich als groepswinnaar voor de achtste finales van het miljardenbal. Het bedrag dat aan premies werd vergaard in de groepsfase van de Champions League ligt op zo'n 27,7 miljoen euro.

Een plek in de kwartfinale zou Ajax nog eens 10,6 miljoen euro kunnen opleveren. De Amsterdamse club houdt sowieso een bedrag van ongeveer twee miljoen euro aan de inkomsten uit recettes over aan de wedstrijd van dinsdagavond. Wanneer Ajax zich plaatst voor de kwartfinale, komt daar in de nabije toekomst (omdat Ajax dan nog een thuiswedstrijd zal spelen) nog eens zo'n twee miljoen euro bij en zo kun je eigenlijk zeggen dat Ajax dinsdagavond speelt voor een bedrag van zo'n 12,5 miljoen euro.

Inkomsten huidig Champions League-seizoen

Startpremie 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie  20,46 miljoen euro
Premies 27,7 miljoen euro
Marketpool 3,0 miljoen euro*
Recettes 6,0 miljoen euro*
Totaal 72,8 miljoen euro

* = deze genoemde bedragen zijn een schatting.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag (bijna 70 miljoen euro) is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.