Ajax' Kweekvijver: Is er leven na Redan?

door BvdPloeg 68

Ajax' Kweekvijver: Is er leven na Redan?

door BvdPloeg 68

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De afgelopen weken was het even rustig op dit front. Na de Future Cup-winst van Ajax O17 ging het leven door en pakte O17 ook de landstitel. O12 en O14 werden kampioen en de titel lonkt voor O15 en O19. Spelers werden doorgeschoven, Jong Ajax werd tweede in de Jupiler League, maar toch zal hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali zijn hoofd breken over een belangrijke vraag voor komend seizoen; wie wordt de spits van Ajax O19?

Jarenlang werd Daishawn Redan opgeleid als de spits van de toekomst. Gery Vink gaf kortgeleden zelfs aan dat de club hem binnen twee jaar in het eerste elftal had gewild, maar het liep anders. Redan vertrok door de achterdeur en zadelde Ajax daarmee op met een enorm probleem. Plots was de spits van de toekomst weg en plots werd pijnlijk duidelijk dat er geen plan B voorhanden was. Vink verschool zich achter het feit dat hij in O17 geen spits meer had en stelde middenvelders Giovanni de la Vega en Richionell Margaret daar op. Aron Winter koos na een vervelende blessure voor Kaj Sierhuis voor middenvelder Zian Flemming in de punt.

Nu Sierhuis doorschuift naar Jong Ajax ontstaat de situatie dat Ajax in principe geen echte centrumspits op papier heeft voor komend seizoen. Althans, niet een centrumspits die dit seizoen al veel gebruikt werd als centrumspits. Anderson Lopez en Martijn Kaars zijn de meest logische opties als nummers negen, maar eerstgenoemde was veel geblesseerd en speelde later vooral als buitenspeler, Kaars staat onder Winter in de pikorde momenteel zelfs achter middenvelder Flemming en viel vooral in als buitenspeler. Het is verder te hopen dat Winter Margaret niet als spits gaat gebruiken, één seizoen onder Vink op een voor hem ongewone positie was voor hem vervelend genoeg.

Kijken we naar de O17 van komend seizoen, dan zijn er wel twee echte spitsen beschikbaar. Brian Brobbey en Sontje Hansen zullen starten bij O17. Met Enrico Duenas Hernandez en Venitchio Sint zijn er bovendien twee spelers die ook al als nummer negen speelden dit seizoen. De stap van O16 naar O19 lijkt voor Hernandez echter wat te groot en Brobbey en Hansen zijn respectievelijk vijftien en bijna (18 mei) vijftien jaar. Beide spelers debuteerden dit seizoen wel voor O17, maar begonnen er zelden tot nooit in de basis. Het lijkt onwaarschijnlijk dat één van hen O17 gaat overslaan. Sint zou het niveautje hoger fysiek wel aankunnen, maar speelde de laatste weken het beste als vleugelspeler.

Ik zei het al, Ouaali zal er waarschijnlijk hoofdpijn van hebben. Of krijgen, mocht hij nog niet beseffen dat O19 de Youth League in moet zonder spits. Misschien dat Jaymillio Pinas, die van FC Volendam overkomt, kan verrassen? Ajax miste namelijk de slag om Jayden Braaf van PSV. En dus zal de club in dubio zijn. Nu nog een speler halen, is risicovol. Allereerst kun je je afvragen of je nu nog een aanvaller vindt die buitencategorie is en zelf wil komen, ten tweede moet je altijd in het achterhoofd houden dat Hansen, Brobbey en Pinas nu misschien te jong en/of te licht zijn voor O19, maar over een half jaar of een jaar misschien niet meer. Vooral van Hansen heb ikzelf wel een hoge pet op.

Is er leven na Redan? Ja, als Brobbey zich volgend seizoen echt door ontwikkelt en Hansen doorgaat met waar hij nu mee bezig is. Zal Winter richting de voorbereiding wat minder slapen? Waarschijnlijk wel. Met onder meer Sébastian Pasquali, Szabolcs Schön, Oliver Horvath, Noa Lang, Ché Nunnely en Mitchel Bakker op papier krijgt hij een fijne selectie om mee te werken. De vraag is op dit moment alleen wie aan het einde van iedere aanval die ballen erin gaat schieten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens
27. Hansen stapt uit de schaduw
28. O17 sobere vechtmachine

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.