Kweekvijver: Hansen blijft leveren in zware periode

door BvdPloeg 10

Kweekvijver: Hansen blijft leveren in zware periode

door BvdPloeg 10

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik tipte hem begin 2019 als iemand om op te letten, niet wetende dat hij zó zou huishouden. Sontje Hansen greep de afgelopen maanden aan om wederom grote sprongen te maken in zijn ontwikkeling. We zijn inmiddels zo ver, dat Ajax O19 eigenlijk niet zonder zijn sterkhouder kan. En dan te bedenken dat de aanvaller bleef presteren in één van de moeilijkste periodes van zijn leven.

Terwijl Hansen misschien wel zijn beste maanden bij Ajax beleefde op het veld, was dat ernaast wel anders. Op het veld werd hij kampioen met Ajax O19, hij won de beker, hij won vervolgens het EK O17 met Oranje en werd voor die laatste prijs zelfs onderscheiden door zijn eigen gemeente Hoorn. In de voorbereiding op dit seizoen was hij één van de uitblinkers bij de opening van het nieuwe jeugdstadion van FC Barcelona en hij leidde Ajax O19 met twee goals langs Feyenoord in de supercup. In de Youth League tegen Lille was hij onhoudbaar.

Overleden familie en blessureleed

In de afgelopen maanden nam hij echter ook afscheid van twee familieleden, zo vertellen de mensen rond Hansen mij. In de zomer overleed zijn favoriete oom. Zeven weken later overleed de oom van zijn moeder, die als een opa voor hem was. Terwijl zijn moeder de begrafenis bijwoonde op Curacao, was Hansen op De Toekomst alles in het werk aan het stellen om fit te geraken voor de Youth League-wedstrijd tegen Lille. De zaterdag ervoor was hij tegen Sparta geblesseerd geraakt. Het lukte. Na een show tegen Lille, met onder meer een prachtige goal, zorgde een lompe actie van een Franse verdediger voor nieuwe schade. Hansen moest per brancard van het veld met een enkelkwetsuur.

Het is een keer te veel, denk je dan, maar Hansen ging naar het ziekenhuis en nam de uitslag als een stoere vent. Er kwamen al snel verhalen dat hij het WK met Oranje O17 zou gaan missen. Maar de aanvaller is vastbesloten om dat toernooi vanaf eind oktober gewoon te halen. Sterker nog: met een gekwetste enkel speelde hij zaterdag alweer tegen Heerenveen. Hij viel in en maakte meteen de bevrijdende 1-2. Met een stalen kop sloeg en slaat hij zich door een moeilijke periode en de positiviteit na een volgende tegenslag is bewonderenswaardig. Een jongen van zestien heeft nog geen al te brede schouders. Een paar weken in de luwte waren logisch geweest, maar niets van dat voor hem. Met de steun van zijn moeder, familie en zaakwaarnemer blijft hij doorgaan.

Drukke agenda en vrije rol

Het tekent naast de persoon ook de voetballer Hansen. In maart van dit jaar sprak ik zijn agent Seraino Dalglish over zijn rol bij O19. Hansen speelde toen nog niet altijd, en bovendien niet op zijn geliefde spitspositie. Mopperen deed hij niet, over dat Brian Brobbey voor hem in de pikorde stond. Hij greep de kansen op andere posities aan en begon daar na een aanpassingsperiode uit te blinken. 'Nu hij op andere posities speelt, ontwikkelt hij andere facetten van zijn spel. Met een spits in de punt als bliksemafleider kan Sontje daar prima omheen spelen', zo vertelde Dalgliesh toen.

Dat geduld en hard werken betaalt zich uit. Bij John Heitinga krijgen hij en Naci Ünüvar dit seizoen alle vrijheid om te doen en laten wat ze willen. De ploeg speelt in dienst van hen en dat is een enorm compliment. De twee leveren altijd en Ünüvar zal zijn maatje zaterdag tegen Heerenveen nog missen. Ik noemde ze voorafgaand aan het duel met Lille 'een gouden tandem' en ze bewezen meteen waarom. Constante positiewisselingen, korte combinaties, inzicht, goals en technische hoogstandjes; alles was aanwezig.

Voetbaldier Hansen leek door een enkelblessure te moeten toekijken, maar zelfs dat houdt hem niet tegen. Of het slim is van Ajax om Hansen met zo'n gekwetste enkel te laten invallen is een tweede. Nu de mini-klassieker tegen Feyenoord op woensdag is uitgesteld, kan hij misschien in deze dagen ook de afgelopen maanden even op zich laten inwerken. Veel tijd zal hij daar echter niet voor hebben, met Valencia-uit (2 oktober), Chelsea-thuis (23 oktober) en een WK met Oranje (vanaf 27 oktober) op de rol. Hoeveel hij fysiek en mentaal nog kan hebben, wordt de komende periode duidelijk. Ik denk dat ik het antwoord al wel weet.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.