BoJA: Temper de hype Dennis Johnsen

door SJvanveen 15

BoJA: Temper de hype Dennis Johnsen

door SJvanveen 15

Laatst geüpdatet

Topaankoop. Supertalent. Bergkampiaans. Ajax’ nieuwe linksbuiten. Dennis Johnsen is het volgens menigeen allemaal, maar de hype moet getemperd worden. Rustig aan met de Noor, want hij is er nog lang niet. Een analyse.

Op 25 augustus 2017 treedt Jong Ajax op Sportpark de Toekomst aan tegen Fortuna Sittard. Johnsen speelt allerminst de pannen van het dak. In een ouwehoer-groepsapp met collega’s spuw ik mijn gal over de Ajax-aanwinst. Hij speelt namelijk slecht. Totdat zijn eerste actie lukt. Niet veel later ligt de bal in het net na een giga-lekkere stift.

Het is een samenvatting van de aankoop in Amsterdam tot nog toe. Genialiteit wordt tijdens negentig minuten voetballen afgewisseld met veel balverlies. Sociale media verbloemen daarbij veel. Via de digitale kanalen van FOX Sports zijn drie fraaie goals te zien. Met bijpassende teksten wordt Johnsen omhoog geschreven. Hans Kraay junior vindt hem Ajax’ beste buitenspeler.

Rendement
Dit is echter geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Johnsen blinkt – ondanks zijn treffers – nog niet uit bij Jong Ajax. Dat de jeugdinternational kan voetballen staat buiten kijf, de kwaliteit druipt er bij sommige acties immers vanaf, maar beter dan wat hij voor zich moet dulden bij het eerste elftal, is hij nog niet. Dit blijkt ook uit data van Sci Sports.

Hoewel Johnsen het hoogste percentage schoten op doel heeft, valt er veel meer rendement te halen uit zijn acties. Johnsen zet samen met Justin Kluivert de minste aanvallende duels in van alle Ajax-buitenspelers, het percentage succesvolle acties daarbij is slechts 69 procent. Alleen Václav Cerny, de rest van het seizoen uitgeschakeld door een kruisbandblessure, scoort lager.

Ook in de een-tegen-een is Johnsen allerminst succesvol. De ex-speler van SC Heerenveen toont weliswaar branie met het meest opzoeken van zijn directe tegenstander, het resultaat is niet je van het. Slechts 68 procent van zijn 14.3 acties per negentig minuten is succesvol. Ter vergelijking: David Neres heeft een percentage van 82 procent.

BoJA: Temper de hype Dennis Johnsen


Acclimatiseren

Kijkend naar de statistieken, weet Johnsen waaraan hij moet sleutelen. Daar heeft hij in Amsterdam minimaal een jaar de tijd voor. De overstap van Friesland naar een wereldstad is immers niet niets. Acclimatiseren is het devies, want wennen aan een nieuwe omgeving die gigantisch anders is dan Heerenveen of Trondheim - Johnsen speelde vóór Heerenveen zijn wedstrijden namens Rosenborg BK in Noorwegen - is belangrijk. Ook voor prestaties op het veld.

De eerste maanden sliep Johnsen in een hotel, maar dat was geen reden om niet alle zeilen bij te zetten om bovenstaande snel te doen. Zijn familie was de laatste weken bij hem in Nederland en op Instagram kwam een video online. De ploegmaten van Johnsen hadden een emmer op de kleedkamerdeur gezet en toen Johnsen die opendeed, was de Noor kletsnat. De linksbuiten reageerde à la Mario Balotelli met de woorden 'Why always me?', waarna de hele selectie in lachen uitbarstte.

 

Hahaha! ??? Voetbalhumor bestaat nog! ?⛆? #Ajax #JongAjax #prank #DennisJohnsen #Johnsen

Een bericht gedeeld door Ajax Showtime (@ajaxshowtimeinsta) op

Het is typisch voor Johnsen tot nog toe. Nieuweling zijn - vandaar slachtoffer van voetbalstreken - je niet écht laten gelden met woorden en gepraat, maar toch goed in de groep liggen, doordat hij zijn voeten laat spreken. Het is de taal die bij een club als Ajax hoogtij viert en Johnsen al eigen heeft gemaakt. Want kun je voetballen, dan zien teamgenoten je gauw zitten.

Het resulteerde tot dusverre in een officieel debuut tegen ASV De Dijk, een competitiedebuut namens Ajax tegen Roda JC en een invalbeurt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Tegen de Duitsers oogde hij speels, met nét te weinig souplesse voor de goal. Het was en is wel een opmaat naar meer succes bij Ajax, maar rustig aan. De potentie is er namelijk, maar beter dan wat momenteel op de Ajax-flanken staat, is Johnsen nog niet.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma?
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar

Seizoen 3

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties