Ajax' Kweekvijver: Sierhuis meldt zich aan het front

door BvdPloeg 12

Ajax' Kweekvijver: Sierhuis meldt zich aan het front

door BvdPloeg 12

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ieder seizoen zijn ze er weer, zonder uitzondering. Ieder seizoen vallen er spelers op die je aan het begin van het seizoen niet op je lijstje had staan. Vaak omdat anderen ogenschijnlijk beter zijn of een beter seizoen achter de rug hadden. Je moet je lijstje echter altijd aanpassen en dat is dit seizoen niet anders. In een A-jeugd zonder de sterkhouders van vorig seizoen staan nieuwe mensen op. De meest in het oog springende naam is ongetwijfeld Kaj Sierhuis.

Kaj Sierhuis, doelpuntenmaker van beroep, is al enkele jaren een opvallend talent in de Ajax-opleiding. Via Jonger Oranje belandde hij uiteindelijk in Amsterdam en doelpunten maken bleek hem op het lijf geschreven. Zo werd hij in 2013 nog topscorer van Ajax C1, nadat hij in 2010 al topscorer van de opleiding werd met maar liefst 44 treffers. De exacte aantallen heb ik niet voorhanden, maar dat Sierhuis in het rood en wit meer dan honderd goals maakte, dat durf ik wel aan.

En dus zou het helemaal geen verrassing moeten zijn dat juist hij de topscorerslijst van Ajax aanvoert. Negentien goals al staan er achter zijn naam, verdeeld over Ajax A1 en Ajax A2. Toch is het wel degelijk een verrassing want na vorig seizoen, en met de huidige concurrentie voorin, hadden weinigen de zeventienjarige goalgetter zogezegd op het lijstje staan. Sierhuis heeft zijn naam echter (opnieuw) op de kaart gezet in slechts enkele weken van het nieuwe seizoen. Negentien treffers in de A-jeugd, ik herhaal het nog maar even.

Switchen tussen A2 en A1
Dat aantal wordt een stukje knapper als je bedenkt dat de blonde spits dit seizoen zelden twee wedstrijden achter elkaar negentig minuten kan maken bij hetzelfde team. Bij zowel A2 als A1 komt hij volop aan de bak, maar meer dan eens is hij na een ochtendwedstrijd van A2 terug te vinden op de lijst van het meest bekende jeugdelftal. In het begin misschien wel als 'opvulling', al klinkt dat harder dan het is. Sierhuis liet namelijk al snel een prima indruk achter.

En dus mocht hij de laatste weken steeds vaker met A1 meedoen, zaterdag was hij bij de 8-1 zege op FC Volendam A1 zelfs basisspeler in de punt. Dat Wim Jonk daar geen moment spijt van kreeg, bleek wel uit de hattrick die Sierhuis produceerde binnen tien minuten. Dat die prestatie midden november niet vanzelfsprekend is, blijkt wel als we een quote van Sierhuis uit augustus van dit jaar aanhalen: 'Het was voor mij al een beloning om er tegen Heerenveen bij te zijn. Als eerstejaars A-junior had ik nog niet veel met de A1 gespeeld. Maar door blessures van enkele jongens zat ik bij de selectie', zei hij na zijn twee goals in de supercup-wedstrijd van A1 tegen Heerenveen.

Concurrentie en positie
Toen was hij nog een broekie, drie maanden later meldt Sierhuis zich serieus aan het front. En naast de ontbrekende zekerheid van een vast elftal is dat ook nog eens extra knap met de aanwezige concurrentie. Ezra Walian bewees de afgelopen jaren doelpunten te kunnen maken, Adham El Idrissi en Ottar Magnus Karlsson waren er vorig seizoen al in de A-jeugd en met Kasper Dolberg en ook nog de aanwezigheid van Zakaria El Azzouzi is het dringen geblazen.

Sierhuis profiteerde optimaal van blessureleed bij anderen én van de speeltijd die hem werd gegund. Al in de voorbereiding maakte hij minuten in A1, gevolgd door zijn twee treffers als spits in de supercup. Het voorgevoel doet misschien anders vermoeden, maar Sierhuis stond dit seizoen zelfs vaker bij A1 op het wedstrijdformulier dan bij A2: acht om zes. Zijn doelpuntengemiddeldes zijn daarbij indrukwekkend. In A1 speelde hij dus acht wedstrijden, waarvan twee in de basis, uitgesmeerd over 301 minuten. Sierhuis was daarin zes keer trefzeker, wat gelijk staat aan één goal per vijftig minuten. Bij A2 maakte hij zelfs zeven goals in zes competitiewedstrijden.

Sierhuis rendeert zodoende zowel in A1 als in A2 en dat komt vooral omdat hij eindelijk weer centrumspits is. In de jeugdopleiding was hij lang de nummer negen, zelfs bij Oranje U15 en Oranje U16. Dat veranderde vorig jaar plots toen hij speler werd van B1. Sierhuis moest Donyell Malen voor zich dulden en hij werd een Urby Emanuelson 2.0 van de trainers. Hij speelde letterlijk achterin, op het middenveld en voorin, het aantal posities was niet op één hand te tellen. Als spits speelde hij zelden en dus moest hij dit seizoen beginnen aan een soort van comeback.

Goalgetter met hersens
Maar wat maakt Sierhuis nou zo speciaal? Waarom kan hij de volledige jeugdopleiding lang zoveel blijven scoren? Sierhuis is allereerst goed in de zestien en hij heeft oog voor positie, de belangrijkste eigenschap van een spits. Maar daarnaast beschikt hij over een prima schot, hij is redelijk tweebenig, hij is ijzersterk in de lucht en in de combinatie heeft hij enorme sprongen gemaakt. Dat laatste misschien wel omdat hij vorig seizoen zo vaak middenvelder was. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo blijkt.

Al met al beheerst Sierhuis flink wat facetten van het takenpakket van een Ajax-spits. En dat wordt weleens vergeten als het allemaal soms wat lomp oogt. Sierhuis passeert niet even drie mensen met een schaarbeweging, al is hij wel bijzonder atletisch en snel voor zijn bouw. Een hakballetje, balletje achter het standbeen of een omhaal behoort bij hem zeker tot de mogelijkheden. Op alle fronten kunnen er nog stappen worden gemaakt, maar ook dát wordt vanwege zijn verschijning vergeten: Sierhuis is pas zeventien jaar en eerstejaars A-junior.

Hij is een spontane jongen die goed in de groep ligt. Hij houdt op de training of voor een wedstrijd wel van een dolletje en ook tijdens een duel doet hij soms lekker gek. Bijvoorbeeld als hij met A2 meedoet en de doelman van de tegenpartij de bal steeds wel erg lang in zijn handen houdt. 'Eén, twee, drie, vier, vijf...', schreeuwt Sierhuis niet veel later bij ieder moment dat de keeper dat bal vastpakt. Het zorgt voor een glimlach langs de kant, maar de scheidsrechter begrijpt de boodschap wel. Sierhuis wordt weliswaar toegesproken, de keeper niet veel later ook.

Een spits zonder fratsen met een neusje voor de goal en een gezonde dosis Amsterdamse humor; Sierhuis timmert lekker aan de weg. En dat alles terwijl hij op school doodleuk zijn vwo-diploma haalde. Momenteel studeert hij Economie en Bedrijfskunde op de Universiteit van Amsterdam. Nee, Sierhuis stond niet op mijn lijstje, maar komt met zijn prestaties en achtergrond absoluut binnen in de top van mijn klassement. De concurrentie in Amsterdam kan zijn borst natmaken. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties