Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

door BvdPloeg 6

Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

door BvdPloeg 6

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was mijn eerste A1-tripje naar het buitenland en zeker niet mijn laatste. Ajax A1 won woensdag met 2-3 op bezoek bij Schalke 04 en dat gebeurde in een prachtige omgeving. Een oud stadionnetje met atletiekbaan rond het veld en staantribunes achter hoge hekken. Een sfeerverslag van een uiteindelijk nog spannend middagje Stimbergstadion:

Rond de klok van half één wordt de gang er met enkele collega’s in gezet richting de oosterburen. Buitenland is namelijk een groot begrip voor een wedstrijd die een klein stukje over de grens wordt gespeeld. Bij Arnhem nog een uurtje, bij de borden 'Oer-Erkenschwick' rechtsaf. Een dorpje dat er precies zo uitziet als dat het klinkt. Oer Erkenschwick. Geen stadion te zien en dat is wel logisch, eerst volgen na de parkeerplaats namelijk nog wat kilometertjes lopen. Dan doemt plots het knusse Stimbergstadion op.

Een groot hek scheidt het volop toegestroomde publiek bij de ingang van de tribune. Via een stenen hokje van één vierkante meter, met daarin drie Duitse dames, mag iedereen één voor één naar binnen. Eén collega wordt aangesproken door een zestigjarige dikkerd, die vraagt of we uit Nederland komen. 'Ja? Lekkere meisjes!' Eenmaal binnen staat rechts nog een vervallen wc-gebouw en een dikke Oer-Erkenschwicker staat ernaast hamburgers en bradwursten te bakken. Een hartelijk welkom. Via een klein poortje kan de trip vervolgd worden naar de zittribune, maar door de schaduw kiezen we ervoor naar de overkant te lopen.

Begeleid door muziekhits uit verroeste luidsprekers vind ikzelf uiteindelijk een plekje bij de massaal uit Nederland meegereisde families en Ajax-prominenten. Sjaak Swart, familie Van de Beek, Marc Overmars, Oranje U19-coach Aron Winter, ze zijn er allemaal. Ik pak nog een kleine glimp mee van Ajax’ warming-up, in het Duits galmen vervolgens de opstellingen door het stadion. Ajax met Vaclav Cerny, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri; een fijn vooruitzicht.

Was het stadion zonder spelers al klassiek, met 22 spelers op de overigens vreselijke grasmat klopt het plaatje helemaal. Het zonnetje zorgt voor een fijne temperatuur, terwijl Ajax achter de hekken zorgt voor vermaak. Cerny is in de openingsfase niet te houden en het is de Tsjech die met een prachtige loopactie aan de basis staat van de 0-1 van Nouri. Balletje rondspelen, Cerny inspelen, snelle één-twee en met rechts het balletje panklaar op Nouri’s rechter leggen. Voetbal kan zo simpel zijn.

Ajax is de hele eerste helft een stuk beter, Schalke 04 valt vies tegen. De Duitse fans klappen hun handen al stuk als er een corner wordt afgedwongen, bij Ajax is men vooral kritisch. De Amsterdammers verzuimen verder afstand te nemen en dat juist Nouri en Van de Beek lang niet altijd zuiver zijn in de passing valt wat tegen. Dat de 0-2 van De Ligt valt uit een vrije trap van Dekker mag dan ook geen verrassing heten. Zuur is de 1-2, een seconde voor het rustsignaal, vooral omdat Nouri tien seconden daarvoor de bal nog heeft op de helft van Schalke. De spelers lopen meteen na de goal het veld af, terwijl de stadionspeaker samen met een krakende ‘goal-tune’ omroept wie er scoorde.

Na een (alcoholvrije) Warsteiner in de rust volgt in de tweede helft de show van Sjakie Swart. 'Mister Ajax' was voor rust al kritisch, na rust moet vooral de scheidsrechter het ontgelden. Een beetje terecht is dat wel. Na de mooie 1-3 van Cerny worden de Duitsers in het zadel geholpen door een vrije trap die er geen was. Als de bal er via een rug nog invliegt ook, galmt Swarts stem over de atletiekbaan: ‘Duitse schimmel!’ De krachttermen zijn in het vervolg niet aan te slepen, mede omdat Ajax er binnen de lijnen voor zorgt dat Schalke 04 geloof houdt. De grensrechter ('Blinde!') en de arbiter ('Hij komt uit Dortmund, die man') krijgen de volle laag, maar ook de spelers van Ajax moeten van Swart inzet tonen. 'Dat zie je toch! Man, man, man', klinkt het als Schalke weer eens dreigend doorkomt op links.

Als de lachsalvo's bij omstanders verstommen, fluit de scheidsrechter op het veld voor het laatst. De spelers en families ontmoeten elkaar nog even door het hek heen, daarna gaan de meesten terug richting Nederland. Drie punten in de tas, op 21 oktober volgt de return. Zelf wordt er bij de plaatselijke Döner van Oer-Erkenschwick nog een pizza gescoord. Onderweg naar de auto passeren we een man achter een kinderwagen die zich duidelijk drie weken niet gedoucht heeft. 'Duitse schimmel', lachen we in koor. Lang leve Sjakie! (foto's Sjoerd Valkering)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

Marc Overmars zat op de tribune namens Ajax.

De Warsteiner-tap stond hier gewoon aan het veld. Wel alcoholvrij bier.

Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

Ajax' Kweekvijver: 'Duitse schimmel!'

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties