Ten Hag kritisch: 'Op hogere niveaus ga je niet zo veel kansen krijgen'

door Gino Haverkamp 19

Erik ten Hag vindt dat Ajax goed heeft gespeeld tegen FC Groningen (3-0 zege), maar stelt dat zijn ploeg veel scherper voor het doel had moeten zijn. Ajax scoorde weliswaar drie keer, maar had daar veel kansen voor nodig.

'Ik wil ook niet in de euforie komen, maar ik vond mijn ploeg uitstekend spelen', opent Ten Hag in gesprek met ESPN. 'Dat heb ik in de kleedkamer net gezegd, ik heb van ze genoten.' De oefenmeester vindt het prijzenswaardig dat Ajax veel kansen creëerden tegen een verdedigende ploeg als FC Groningen. 'Dat we dan in staat zijn om zo veel kansen bij elkaar te spelen, fantastische goals maakten en niets hebben weggegeven...'

Waar Ajax de afgelopen paar wedstrijden vaak vroeg op voorsprong kwam, duurde het zaterdagavond veertig minuten voordat Edson Álvarez zijn ploeg op voorsprong zette. Ten Hag voelde geen spanning wat betreft het vallen van de eerste treffer, maar hij is wel kritisch. 'We moeten daar scherp in zijn. Op hogere niveaus ga je niet zo veel kansen krijgen en dat moeten we ons aantrekken.'

'Dan moet je kansen benutten'

De scherpte voor het doel is al langer een thema in de kleedkamer van Ajax, zo onthult Ten Hag. 'Die honderd procent kansen moeten erin. Als er een keer een uitvalletje of een ongelukkig balletje komt, dan kan de bal zo binnenvallen. We hebben die ervaring in de Champions League, dat je tegen Chelsea geweldig speelt en in de laatste vijf minuten de deksel op de neus krijgt. Als je wil overleven in de Champions League, moet je de kansen benutten.'