Ajax mist scherpte maar wint wel ruim van FC Groningen

door Gino Haverkamp 1368

Ajax heeft het treffen met FC Groningen winnend afgesloten. Hoewel de scherpte met regelmaat ontbrak bij de equipe van trainer Erik ten Hag, werd het 3-0. Edson Álvarez, Antony en Noussair Mazraoui scoorden voor hun ploeg.

Dat Ajax een moeilijkere wedstrijd zou krijgen dan de voorgaande duels, werd al snel duidelijk in de bomvolle Johan Cruijff ArenA. FC Groningen speelde compact, probeerde Ajax uit zijn spel te halen en was bij vlagen zelf ook gevaarlijk. Kansen van Amsterdamse zijde bleven dan ook uit gedurende het eerste kwartier.

Daarna groeide Ajax echter in de wedstrijd. Via onder meer Sébastien Haller en Mazraoui konden de Ajacieden zichzelf op voorsprong zetten, maar de scherpte voor het doel ontbrak. Waar Ajax tegen SC Cambuur (9-0 zege) en Fortuna Sittard (0-5 zege) meedogenloos was voor het vijandelijke doel, was dat tegen FC Groningen veel minder het geval.

Het meest opvallende moment van de eerste helft was nog een indirecte vrije trap die Ajax kreeg, doordat doelman Peter Leeuwenburgh de bal losliet en daarna weer oppakte. Dusan Tadic schoot echter keihard in de vijandelijke muur.

In de veertigste minuut was het dan toch raak. Steven Berghuis gaf de bal voor vanuit een vrije trap, maar Leeuwenburg bokste de bal weg. De van Feyenoord overgekomen Ajacied kreeg de bal vervolgens opnieuw voor de voeten en gaf weer voor. Deze keer met succes, want Álvarez kopte de bal gericht raak: 1-0. Met die stand doken beide ploegen de kleedkamers in.

Probleemloze tweede helft

Na rust veranderde het spelbeeld niet enorm. Ajax kreeg de meeste kansen, maar was slordig in de afronding. Antony echter niet. In de 57e minuut, op een moment dat er wel ruimte lag, dribbelde hij vanaf rechts richting de zestien om vanaf of meter of twintig de bal kiezelhard in de verre hoek te plaatsen.

De tweede helft bleef ook na de 2-0 hetzelfde beeld voorschotelen: Ajax dat de aanval zocht, maar scherpte ontbrak. Wie wel scherp was, was Mazraoui. Tien minuten voor tijd gaf Lisandro Martínez een hoge bal de diepte in, die werd opgepikt door de rechtsback. Hij nam de bal niet, aan maar volleerde direct met de buitenkant van zijn voet de bal in het doel.

Daarna werd er niet meer gescoord. Hoewel Mohamed Daramy nog dicht bij zijn eerste Ajax-goal was, werd hem dat niet gegund. Ajax verslaat FC Groningen met 3-0, een uitslag die met meer scherpte ongetwijfeld hoger had uit kunnen vallen. De koppositie is in ieder geval verstevigd door de eerdere verliespartij van PSV op de zaterdag.

Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind (Tagliafico 82'); Álvarez, Gravenberch (Klaassen 75'), Berghuis (Kudus 75'); Antony (Neres 65'), Tadic; Haller (Daramy 65').

Setford, Gorter, Schuurs, Rensch, Tagliafico, Taylor, Kudus, Labyad, Klaassen, Danilo, Daramy, Neres.