Jong Ajax geeft voorsprong in krankzinnig duel met Volendam laat uit handen

door BadembaBarrie 315

Jong Ajax heeft in een knotsgek duel met 4-4 gelijkgespeeld tegen FC Volendam. De Amsterdamse beloften hadden lang het betere van het spel en beloonden zichzelf daarvoor met vier doelpunten. Twee enorme fouten zorgden er echter voor dat ook Volendam in een bizarre openingsfase tweemaal kon scoren. Toen Volendam vervolgens tegen het eind van het duel het initiatief greep, leek Jong Ajax stand te houden, maar in de allerlaatste minuut kreeg het alsnog de gelijkmaker om de oren.

Jong Ajax begon moeizaam aan het duel. Volendam had het initiatief en zette fel druk, wat meermaals tot geschutter leidde in de Amsterdamse defensie. De enige echte kans die er echter uit voortkwam, werd van dichtbij knap uit het doel gehouden door Jay Gorter en bovendien afgefloten voor buitenspel. Aan de andere kant leverde de eerste dreiging van Jong Ajax wel gelijk een doelpunt op. Sontje Hansen kreeg een vrije trap mee op een meter of 25 van het Volendamse doel en Max de Waal eiste de bal op. De spits schoot de bal hard, hoog en zuiver in de rechterhoek.

Het bleek het begin van een bizarre openingsfase, want in de twaalf minuten die volgden zou nog viermaal gescoord worden. Dat hadden er bovendien meer kunnen zijn, was De Waal kort na zijn openingstreffer scherper geweest in de één op één. De situatie eindigde echter met een redding van Lauwers. Zes minuten later moest hij alsnog voor de tweede maal vissen, toen Youri Regeer volledig vrijstond in de zestien en goed werd ingespeeld door Hansen. Regeer was vervolgens wel scherp en werkte de bal in de verre hoek voor 2-0.

Twee minuten later stond het alweer 2-1, toen een bal van Enric Llansana tussen Nordin Musampa en Jay Gorter eindigde. Beiden lieten de bal ogenschijnlijk aan de ander, waardoor Gaetano Oristanio kon overnemen. Omdat Gorter ook nog weggleed, lag de weg naar het doel vervolgens open. Jong Ajax herstelde de opgelopen schade echter direct. Anass Salah-Eddine wipte de bal op artistieke wijze langs zijn tegenstander en trok laag en hard voor op Christian Rasmussen, die alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen om de 3-1 te maken. Weer twee minuten later was het echter alweer 3-2, opnieuw door een blunder van Jong Ajax. Gorter speelde de bal recht in de voeten van Robert Mühren, die de doelman omspeelde en het cadeautje zo dankbaar uitpakte. Er waren nog geen negentien minuten gespeeld.

Het zure voor Jong Ajax was dat het de wedstrijd op de blunders na, grotendeels onder controle had. Sinds de 1-0 was de echte dreiging van Volendam verdwenen en had Jong Ajax in principe weinig van de bezoekers te vrezen. Na de 3-2 hielden de beloften de zaken dan ook wat beter op orde. Zelf werden ze bovendien nog enkele malen gevaarlijk, via onder meer Rasmussen. Het resulteerde echter nog niet in doelpunten.

Kort voor het half uur kreeg Jong Ajax dan alsnog loon naar werken. Kristian Hlynsson jaagde door op een inworp van Volendam ter hoogte van het strafschopgebied. Brian Plat leek ervan te schrikken en gleed uit, waardoor hij de IJslander meenam en een penalty veroorzaakte. Die werd door Taylor feilloos benut en dus kwam Jong Ajax op 4-2. Doelpunten vielen er in de eerste helft niet meer, maar Jong Ajax kreeg er wel een zorg bij. De goed spelende Hansen ging na een kleine veertig minuten voor de tweede maal naar het gras en moest de strijd ditmaal staken. Hij werd vervangen door Amourricho van Axel-Dongen.

4-2 was ook de ruststand, maar de Amsterdamse honger naar doelpunten leek nog niet gestild. In de eerste tien minuten na rust kwamen de Amsterdammers namelijk tot driemaal toe dichtbij een goal. Eerst raakte De Waal, weliswaar in buitenspelpositie, de bal die hij bij de tweede paal voor het intikken had volledig verkeerd. Kort daarna gleed Van Axel-Dongen weg op het moment dat hij door Rasmussen in de zestien werd aangespeeld en weer kort daarna verwerkte Lauwers een poging van Taylor slecht, maar was er niemand van Jong Ajax in de buurt om te profiteren.

Datzelfde gold vijf minuten later toen een poging van De Waal via een Volendams been achtereenvolgens op de lat en de paal belandde. Zo slaagde Jong Ajax er niet in de marge te vergroten en hield Volendam hoop op een nieuwe aansluitingstreffer. Die vond het bijna via Mühren, die na slordig balverlies van Rasmussen uiteindelijk één op één kwam te staan met Gorter. Laatstgenoemde had echter een uitstekende redding in huis en wist zijn fout van eerder in de wedstrijd zo enigszins te herstellen.

Dat verhaal herhaalde zichzelf na ruim zeventig minuten. Mühren schoot ditmaal, enigszins gehinderd door Llansana, richting de verre hoek, waar Gorter met zijn linkervoet eveneens naartoe ging. Uit de corner die uiteindelijk volgde kon de doelman zich andermaal onderscheiden. Damon Mirani leek de 4-3 tegen de touwen te koppen, maar Gorter strekte zich en wist met een geweldige reflex de schade tot twee tegendoelpunten te beperken. Dat deed hij tevens met een goede ingreep op de schuiver van invaller Martijn Kaars richting de verre hoek.

Vijf minuten voor tijd veroorzaakte Gorter nog bijna de 4-3, toen hij een hoge bal losliet en er op open doel gevuurd kon worden. De bal werd uiteindelijk echter net op tijd uit de doelmond gehaald, maar de 4-3 zat eraan te komen. Het was dan ook weinig verrassend dat die in de 88e minuut alsnog viel. Uit de kluts kreeg Kaars de bal vlak voor het doel voor de voeten en kon hij Gorter ditmaal wel kansloos laten.

Even leek het daarbij te blijven, want Volendam kwam na de aansluitingstreffer eigenlijk nauwelijks meer tot kansen. Totdat Mühren in de 94e minuut nog maar eens uithaalde. Zijn poging werd nog gestopt door Gorter, maar uit de corner die volgde schoot Denso Kasius fraai vanuit de tweede lijn raak, waardoor Jong Ajax de punten alsnog moest delen.

Gorter; Van Gelderen, Llansana, Musampa, Salah-Eddine; Regeer (Douglas 80'), Taylor, Hlynsson (Fitz-Jim 70'); Rasmussen (Martha 70'), De Waal (Warmerdam 80'), Hansen (Van Axel-Dongen 40').

Setford, Van der Sloot, Douglas, Fitz-Jim, Warmerdam, Giovanni, Ünüvar, Martha, Van Axel Dongen.