Verhuurd: Vijftal spelers in grote onzekerheid over volgend seizoen

door NickOoms 95

Verhuurd: Vijftal spelers in grote onzekerheid over volgend seizoen

door NickOoms 95

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Verhuurd’ richt Ajax Showtime zich op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 3 van dit seizoen aandacht voor de voortgang van de Ajax-huurlingen bij hun tijdelijke werkgevers.

Ajax heeft in de zomerse transferperiode zes spelers verhuurd aan diverse clubs. Voor twee van hen, Noa Lang en Razvan Marin, is Ajax een afgesloten hoofdstuk. Club Brugge en Cagliari - de clubs van respectievelijk Lang en Marin - moeten de spelers aan het einde van dit seizoen namelijk verplicht overnemen. De overige verhuurde Ajacieden mogen nog wel hopen op een comeback in de Ajax-hoofdmacht. In Verhuurd daarom aandacht voor Lisandro Magallán, Victor Jensen, Danilo Pereira, Kik Pierie en Carel Eiting.

Lisandro Magallán

Wedstrijden: 21/28
Basisplaatsen: 19
Speelminuten: 1.592
Assists: 1

Lisandro Magallán maakt dit seizoen op huurbasis bij FC Crotone zijn minuten. Tot op heden is de Argentijnse verdediger 21 keer namens de Italiaanse club binnen de lijnen gekomen. Eén wedstrijd miste Magallán door een schorsing en de overige zes wedstrijden zat de verdediger wel bij de selectie, maar speelde hij niet. In de 21 wedstrijden voor FC Crotone was de 27-jarige Argentijn één keer aangever (tegen SS Lazio 3-2 verlies) bij een doelpunt van een teamgenoot. Bij FC Crotone speelt Magallán doorgaans in een 3-5-2-formatie als rechtercentrale verdediger. De Argentijn weet met zijn kompanen Sebastiano Luperto en Vladimir Golemić in dit systeem de tegenstanders in de Serie A amper van het scoren af te houden. Na 28 wedstrijden kreeg FC Crotone tot op heden al zeventig (!) tegendoelpunten te verwerken.

Er is een kans dat Magallán na dit seizoen definitief door de Italiaanse club wordt overgenomen. Indien FC Crotone zich weet te handhaven is de club verplicht om de Argentijn van Ajax over te nemen. Op dit moment staat de Italiaanse club met vijftien punten op de laatste plaats in de Serie A. FC Crotone staat acht punten achter de veilige zeventiende plek. Hierdoor ziet het ernaar uit dat Magallán zich in het nieuwe seizoen weer in Amsterdam mag melden. Echter kent Magallán bij Ajax forse concurrentie met de stormachtige ontwikkelingen van Jurriën Timber en Devyne Rensch. Ook heeft Ajax nog Perr Schuurs als optie achterin. Hierdoor ziet het ernaar uit dat de Argentijn Ajax na dit seizoen wederom zal verlaten.

Victor Jensen

Wedstrijden: 9/22
Basisplaatsen: 7
Speelminuten: 629
Doelpunten: 1
Assists: 3

Op de slotavond van de winterse transfermarkt maakt Ajax bekend dat Victor Jensen tot het einde van het seizoen aan FC Nordsjælland wordt verhuurd. De Deen heeft op 4 februari tegen Bröndby IF (0-1 verlies) als invaller zijn debuut gemaakt namens de Deense club. Tot op heden heeft Jensen al negen wedstrijden meegespeeld, waarvan zeven als basisspeler. De 21-jarige Deen fungeert bij FC Nordsjælland doorgaans als valse spits in een 4-3-3-, 3-4-3- of 3-4-2-1-formatie. Ook maakt Jensen op de nummer tien-positie geregeld minuten. Zijn meest recentelijke duel met SönderjyskE (2-1 winst) speelde de Deen wederom als valse spits. Jensen was dat duel met twee assists dé man van de wedstrijd.

De multifunctionele voetballer maakt in de kampioenspoule in de Deense competitie met FC Nordsjælland nog altijd kans op Europees voetbal. Met nog tien wedstrijden te spelen staat de Deense club zes punten achter op nummer vier FC Kopenhagen. Bij die club zijn oud-Ajacieden Viktor Fischer en Nicolai Boilesen actief. Zodra de play-offwedstrijden in mei zijn afgerond, keert Jensen in de zomer van 2021 weer terug naar Ajax. De Deen heeft in Amsterdam nog een contract tot en met de zomer van 2023. Wellicht dat Jensen zijn verhuurperiode hem perspectief biedt op een plek in de selectie van trainer Erik ten Hag voor komend seizoen.

Danilo Pereira

Wedstrijden: 28/28
Basisplaatsen: 26
Speelminuten: 2.202
Doelpunten: 13
Assists: 5

Danilo Pereira kende voor de winterstop een uitstekende periode bij FC Twente, maar in het nieuwe jaar wist de Braziliaan niet hetzelfde niveau te bereiken. De huurling van Ajax kwam tot op heden in iedere wedstrijd (28) van De Tukkers binnen de lijnen. Hiervan begon de Braziliaan 26 keer in de basisopstelling van FC Twente. Na een aantal doelpuntloze wedstrijden in het nieuwe jaar wist de huurling van Ajax echter pas op 21 februari (!) zijn eerste doelpunt van 2021 te scoren.

Inmiddels staat de teller van Danilo na 28 Eredivisie-wedstrijden op dertien treffers. Ook bracht hij vijf keer een ploeggenoot in stelling. De mindere periode van de Braziliaan na de winterstop heeft wellicht met de komst van Sébastien Haller te maken, waardoor Danilo zijn perspectief bij Ajax aanzienlijk kromp. 'Ik ben niet verdrietig of zo, ik heb wel een hoop om over na te denken', zei Danilo in januari van dit jaar over de komst van de Franse-Ivoriaan.

De vormdip van de 21-jarige Danilo heeft ook op FC Twente effect gehad. De club uit Enschede verspeelde in deze periode belangrijke punten, waardoor De Tukkers nu met 37 punten op plek acht staan in de Eredivisie. De aanvaller stond voor de winterstop met Steven Berghuis van Feyenoord bovenaan de topscorerslijst. Beiden wisten toentertijd in de eerste tien wedstrijden negen doelpunten te scoren. Echter is Danilo nu met dertien treffers terug te vinden op plek zeven en staat hij op gelijke hoogte met Ajacied Dusan Tadic, Henk Veerman (sc Heerenveen) en Rai Vloet (Heracles Almelo).

Na dit seizoen keert Danilo terug in Amsterdam, maar het is de vraag wat de plannen zijn van Ajax. Met de aanwezigheid van Haller en Lassina Traoré zal de Braziliaan hoogstwaarschijnlijk niet verder komen dan een plek op de bank en een aantal invalbeurten.

Kik Pierie

Wedstrijden: 21/27
Basisplaatsen: 21
Speelminuten: 1.866

Niet alleen Danilo speelt als huurling bij FC Twente. Ook Kik Pierie is dit seizoen door Ajax aan De Tukkers uitgeleend. Voor de winterstop speelde Pierie in vijf duels niet mee. Door (de naweeën van) een blessure moest hij drie duels aan zich voorbij laten gaan. In het nieuwe jaar mistte Pierie - wegens ziekte - alleen nog het duel met Willem II. De centrale verdediger kent onder trainer Ron Jans een vaste plek in het hart van de defensie. Als Pierie fit is en in de basis begint speelt de twintigjarige verdediger alle wedstrijden van FC Twente uit. Na de winterstop droeg Pierie bij aan vier clean sheets tegen Sparta Rotterdam (0-0), sc Heerenveen (0-0), Vitesse (2-0 winst) en wederom sc Heerenveen (0-0).

Het belangrijkste aan de verhuurperiode van Pierie bij FC Twente is dat de verdediger veel minuten maakt op het hoogste niveau in Nederland. Het is goed mogelijk dat Pierie ook komend seizoen in Enschede actief is. Ajax en FC Twente zijn namelijk met elkaar in gesprek gegaan over een verlenging van de verhuurperiode van Pierie bij de Twentse club. Ook Jan Streuer, technisch directeur van FC Twente, hoopt op een verlenging van de samenwerking met de in Amerika geboren verdediger. 'Ron Jans en ik zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel progressie in hem (Pieire, red.) zit, en dat hij volgend seizoen een veel beter jaar gaat draaien.' Mede door zijn goede optredens bij FC Twente had Erwin van de Looi Pierie in maart in de voorselectie van Jong Oranje opgenomen. Uiteindelijk nam de bondscoach de verdediger niet mee naar het EK Onder 21 in Hongarije.

Carel Eiting

Wedstrijden: 19/37
Basisplaatsen: 14
Speelminuten: 1.439
Doelpunten: 3
Assists: 3

Carel Eiting wordt sinds de zomer van 2020 door Ajax aan Huddersfield Town verhuurd. De start van de 23-jarige middenvelder in de Engelse Championship was veelbelovend. In negentien wedstrijden wist Eiting drie keer te scoren en evenveel assists te geven. Echter sloeg het noodlot op 2 januari 2021 toe. De middenvelder liep in het duel met Reading (1-2) een knieblessure op. Hierdoor moest Eiting een operatie ondergaan, waar hij tot op heden nog steeds herstellende van is.

Of de huurling van Ajax dit seizoen nog in Engeland in actie komt, is nog maar de vraag. Carlos Corberán, coach van Huddersfield Town, zei in januari dat Eiting naar verluidt drie maanden aan de kant staat. Ook is het onbekend wat de plannen van de Amsterdamse club zijn met de middenvelder. Eiting kent bij Ajax op zijn positie veel concurrentie. Ook met deze situatie zit de geboren Amsterdammer voorlopig nog in onzekerheid.

Onlangs gaf Eiting aan dat hij overal voor openstaat. 'Na dit seizoen ga ik met Overmars en Van der Sar zitten. Dan is het of verlengen of ik ga weg, want niemand wil uit zijn contract lopen. Dat is voor Ajax niet gunstig en voor mij dan ook niet. Je laat het toch even afhangen van hoeveel minuten je gaat maken, wat er gebeurt en wat Ajax wil. Ikzelf sta overal open voor. Natuurlijk is het geweldig om voor Ajax te spelen, maar ik wil wel spelen dan.'

Hassane Bandé

Wedstrijden: 5/10
Basisplaatsen: 4
Speelminuten: 370
Doelpunten: 1
Assists: 0

Hassane Bandé wordt sinds februari 2021 verhuurd aan het Kroatische NK Istra. Eerder kwam hij al op huurbasis uit voor FC Thun. Na degradatie van de Zwiterse club van het hoogste niveau riep Ajax hem echter terug. Op de korte termijn lag er echter geen toekomst voor hem in Amsterdam en dus was een tijdelijk vertrek naar Kroatië de beste optie.

Tot op heden is Bandé namens NK Istra tot één doelpunt gekomen. Hij scoorde tijdens één van zijn vier basisplaatsen, in een wedstrijd tegen HNK Gorica. In de beker werd er echter geen beroep op hem gedaan, net als tijdens de laatst gespeelde competitiewedstrijd tegen Slaven Belupo.

Nick Ooms (Twitter: NOoms97 | e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties