Oud-Ajacieden Fischer en Zlatan op dreef

door Bart Veenstra 2

Zaterdag kwamen er op de Europese velden enkele voormalig spelers van Ajax in actie in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bij het Engelse Middlesbrough was Viktor Fischer met een treffer zeer waardevol in een oefenzege, terwijl Zlatan Ibrahimovic bij zijn officieuze debuut bij Manchester United direct trefzeker was.

Real Betis 1 - 1 Everton
Manager Ronald Koeman van Everton wisselt de voorbereiding af met goede en slechte resultaten. Tegen Real Betis werd gekozen voor een jong elftal en werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Real Betis. Voor oud-Ajax-keeper Maarten Stekelenburg was er opnieuw geen speeltijd. Bij de Spaanse club zat Rafael van der Vaart niet bij de selectie.

FC Groningen 0 - 1 Southampton
FC Groningen deed het lang goed tegen Southampton, maar moest het door de rode kaart van Hans Hateboer in de eerste helft wel lang met tien man zien te redden. De Groningers, met oud-Ajacied Hedwiges Maduro in de basis, hielden het lang vol, maar verloren uiteindelijk toch. Een kwartier voor tijd maakte Charlie Austin namens Southampton de enige treffer van het duel.

ADO Den Haag 1 - 0 Iraklis Saloniki
ADO Den Haag kende een prima generale voor de start van de Eredivisie. In eigen huis werd de laatste wedstrijd van de voorbereiding met 1-0 gewonnen van Iraklis Saloniki. Oud-Ajacied Aschraf El Mahdioui begon op de bank, maar mocht tien minuten voor tijd nog even invallen.

Aston Villa 1 -3 Middlesbrough
Oud-Ajacied Viktor Fischer maakte deze zomer de overstap naar Middlesbrough en mocht in de oefenwedstrijd tegen het vorig seizoen uit de Premier League gedegradeerde Aston Villa in de basis beginnen. Aston Villa kwam op voorsprong, maar Boro kwam via een treffer van Alvaro Negredo terug in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd wist uitgerekend Fischer de winnende 1-2 te maken, waarna het dankzij Jordan Rhodes ook nog 1-3 werd.

Newcastle United 3 - 2 Vitesse
Met ex-Ajacied Vurnon Anita in de basis wist Newcastle United, dat net als Aston Villa gedegradeerd is, te winnen van Vitesse. In de eerste helft liepen de Engelsen simpel uit naar een 3-0 voorsprong, maar de Arnhemmers kwamen na rust nog knap terug: 3-2. Siem de Jong is nog altijd geblesseerd.

Wolverhampton Wanderers 0 - 4 Swansea City
Het lijkt erop dat Mike van der Hoorn het voorlopig moet doen met een plek op de bank bij zijn nieuwe club Swansea City. Waar hij afgelopen week nog een basisplek kende in een B-ploeg, begon hij zaterdag weer op de bank. De club uit Wales won overigens vrij simpel met 0-4 van Wolverhampton Wanderers. Van der Hoorn viel twintig minuten voor tijd in.

Dynamo Dresden 1 - 1 Werder Bremen (wns)
Niklas Moisander begon namens Werder Bremen in de basis in het oefenduel met Dynamo Dresden. De Finse oud-verdediger van Ajax werd bij een 0-0 ruststand gewisseld. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarna Werder Bremen uiteindelijk won na het nemen van penalty's.

FC Barcelona 3 - 1 Celtic
FC Barcelona, met Luis Suárez in de basis, wist eenvoudig te winnen van het Schotse Celtic. Al snel in de wedstrijd opende Arda Turan de scoren, maar door geblunder in de defensie van de Spanjaarden wist Leigh Griffiths namens Celtic gelijk te maken. Vlak erna maakte Efe Ambrose (Celtic) een eigen doelpunt en wist Munir El Haddadi, op aangeven van Suárez, te scoren, waardoor het bij rust al 3-1 voor Barca stond. In de tweede helft werd er vervolgens niet meer gescoord.

Manchester United 5 - 2 Galatasaray
De wedstrijd tussen Manchester United en Galatasaray stond vooral in het teken van het debuut van Zlatan Ibrahimovic bij de Engelsen. En al binnen vier minuten liet hij zien waarvoor hij gehaald is. De Zweed opende de score met een omhaal. Desondanks vocht Galatasaray, waar Wesley Sneijder in de basis stond, zich terug in de wedstrijd en stond het bij rust met 1-2 voor. In de tweede helft stelden de Engelsen echter orde op zaken. Dankzij treffers van Wayne Rooney (tweemaal), Marouane Fellaini en Juan Mata werd het 5-2.