Spaan: 'PSV liep middenveld Ajax alle windstreken in'

door Gino Haverkamp 47

Bron Het Parool

Spaan: 'PSV liep middenveld Ajax alle windstreken in'

door Gino Haverkamp 47

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Henk Spaan stelt dat Ajax zaterdag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal Edson Álvarez miste. De Mexicaan was nog niet beschikbaar en zag hoe zijn ploeg met 0-4 ten onder ging tegen PSV. Spaan stelt in zijn column in Het Parool dat de rol van Álvarez juist tijdens zijn afwezigheid duidelijk is geworden.

Ajax trad in de eigen Johan Cruijff ArenA aan met Ryan Gravenberch en Daley Blind als controlerende middenvelders, met Blind als directe vervanger van Álvarez. 'Het 'omschakelen en de restverdediging' blijven een probleem voor Gravenberch', constateert Spaan. 'PSV liep het middenveld van Ajax alle windstreken in en er waren momenten dat Gravenberch en Blind volgens opdracht ‘vooruit druk zetten’ en helaas achterom voorbij werden gestoken.'

Daardoor werd duidelijk hoe belangrijk de doorgaans verdedigend ingestelde Álvarez voor Ajax is, zo stelt de columnist. 'Het zal een eyeopener voor Ten Hag zijn geweest die opnieuw was gaan twijfelen aan het nut van de Mexicaan, vergelijkbaar met Sangaré bij PSV.' Sangaré vult bij de Eindhovenaren de rol van meest defensieve middenvelder in.

Spaan pakt vervolgens de cijfers van statistiekenbureau Opta erbij om duidelijk te maken hoe belangrijk een speler als Sangaré is op verdedigend gebied ten opzichte van Gravenberch en Blind. Daarbij benadrukt hij wel dat de Ivoriaan al vijf officiële wedstrijden gespeeld heeft, terwijl de Johan Cruijff Schaal voor de twee Ajacieden pas het eerste officiële duel van het seizoen was. 'Balveroveringen per 90 minuten: Sangaré 9.6, Gravenberch 7, Blind 8,5.'

Verdient Álvares een basisplek bij Ajax? Discussieer erover op het AS Forum!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.