Gullit: 'Die clubs steken verdedigend beter in elkaar dan Ajax'

door Bart Veenstra 56

Bron De Telegraaf

Gullit: 'Die clubs steken verdedigend beter in elkaar dan Ajax'

door Bart Veenstra 56

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Ruud Gullit is van mening dat bepaalde Europese topclubs defensief beter zijn dan Ajax. In de afgelopen week wist Ajax zich te kwalificeren voor de achtste finales van de Champions League en dat geldt (bijna) ook voor Bayern München, Liverpool, Manchester City en Chelsea.

Wat betreft Bayern München, Liverpool en Manchester City ziet Gullit dat die clubs net als Ajax spelen in een 4-3-3-systeem. Chelsea hanteert daar met 3-4-3 een variant op. 'Toch opvallend dat dit systeem, waarvan de Hollandse School de basis is, zo succesvol is op het hoogste niveau. Die speelwijze blijft terugkeren en dat mogen we best als een compliment beschouwen', schrijft Gullit in zijn column in De Telegraaf.

Europese topclubs verdedigend beter dan Ajax?

Er is echter ook een verschil tussen Ajax en de genoemde Europese topclubs, zo ziet Gullit. 'Het verschil tussen Ajax en Bayern München, Liverpool, Manchester City en Chelsea is dat die anderen defensief beter in elkaar steken', merkt de oud-speler van onder meer Feyenoord, PSV en AC Milan op. 'De ploeg van Erik ten Hag is goed in de opbouw, comfortabel aan de bal, maar neemt defensief vaak grote risico’s. Als dat een keer verkeerd afloopt in de knock-outfase dan kan het Europese avontuur zomaar afgelopen zijn.'

Gullit geeft aan dat Jürgen Klopp (Liverpool) en Pep Guardiola (Manchester City) meer zekerheid hebben ingebouwd en bovendien hebben zij enorm veel geld geïnvesteerd in verdedigers. 'Die heel goed zijn aan de bal in de opbouw en tegelijk goed kunnen verdedigen. Zoals Virgil van Dijk en Ruben Dias en John Stones bijvoorbeeld. Dankzij hen kunnen Liverpool en City zo offensief, dominant en met drie voorin spelen. Bij Chelsea zit dat er van nature meer in, maar Thomas Tuchel heeft dat defensieve aspect toch extra aandacht gegeven toen hij het bijna een jaar geleden overnam in Londen en kort daarop de Champions League won.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.