CL: Zege op PSG lijkt bittere noodzaak

door Koen Weijland 23

CL: Zege op PSG lijkt bittere noodzaak

door Koen Weijland 23

Laatst geüpdatet

Als Ajax de ambitie wil realiseren om de groepsfase van de Champions League te overleven, lijkt een overwinning in het allereerste duel al bittere noodzaak. FC Barcelona en Paris Saint-Germain zijn de gedoodverfde favorieten in Poule F, waardoor de thuiswedstrijd van aanstaande woensdag direct een 'do or die wedstrijd' is.

Koelkast
Frank de Boer wreef op de laatste donderdag van augustus nog eens goed in zijn ogen. Van alle tegenstanders die er uit pot 2 konden komen, belandde uitgerekend de rijkste en meest ambitieuze bij 'zijn' Ajax. Het balletje met daarin Paris Saint-Germain zette de door Ajax uitgesproken doelen al in de koelkast voordat er ook maar een Amsterdammer aan had kunnen ruiken.

De strijdvaardige trainer van Ajax zou de laatste zijn die de overwinteringsdoelen bijstelt op basis van een loting. 'We hebben vorig jaar laten zien dat we punten kunnen pakken tegen dit soort teams. We hebben nu bijna dezelfde spelers. In dat opzicht zijn we dus een stap verder. Laten we hopen dat er weer een stunt komt.' Dat de kans op overleven ook dit jaar echter klein is, kon de geboren winnaar direct beamen. 'Wanneer de doelstelling overwinteren is, dan is het wel lastig als je tegen Barcelona en Paris Saint-Germain loot.'

Dat het Cypriotische Apoel Nicosia de West-Europese grootmachten vergezelt in de poule, daar lijkt vooralsnog niemand mee bezig. En waarom zou men ook? De 'dwerg' van Poule F móet simpelweg twee keer worden afgeschud, wil je - Ajax zijnde - een kans maken. Aan de Zuid-Europese eilandbewoners worden dan ook geen woorden vuil gemaakt. Tenminste, voorlopig niet.

Plafond
Voorlopig is het PSG vóór en PSG na. Voorlopig denkt geen Ajacied aan Feyenoord-uit: 'Is dat volgende week?' Voorlopig leeft de Champions League-droom. Voorlopig. De vraag is: voor hoe lang nog? Verliezen van de Parisiens kan al fataal zijn. Een reële blik laat zien dat de kans daarop zachts gezegd aanwezig is. En dat Ajax zich daarvoor niet eens hoeft te schamen.

Wie de begrotingen en salarissen naast elkaar legt, beseft hoe groot het gat eigenlijk is. Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic verdient bij PSG wekelijks 220.000 euro. En ja, daar is de belasting dan al van af getrokken. De gemiddelde Ajax-speler verdient het dubbele van dat bedrag. Maar dan wel in een jaar tijd. Het salarisplafond van Ajax ligt naar verluidt op 1,3 miljoen euro per jaar. De Franse bankzitter Lucas Digne strijkt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen op.

Bittere noodzaak
Enfin, een schande zou het dus niet zijn als Ajax verliest van Zlatan (die na negen landstitels nu ook wel eens een Champions League wil winnen) en de zijnen. Maar ook de Nederlandse hoofdstedelingen zijn hongerig en zullen zich er niet bij voorbaat al bij neerleggen. Vorig jaar liet Ajax zien dat de ArenA een moeilijk te nemen vesting is.

Aan de hand van Lasse Schöne speelden de Amsterdammers drie sterke thuisduels. De alleskunner rondde een schitterende aanval af tegen Celtic en liet Stefano Denswil uit zijn hoekschop scoren tegen AC Milan. Siem de Jong, Christian Poulsen, Kenneth Vermeer en Daley Blind vertrokken, maar op Schöne kan Ajax nog altijd bouwen. Hij is het nieuwe seizoen ijzersterk begonnen, getuige zijn drie goals en twee assists in de eerste vijf Eredivisie-duels.

In de thuiswedstrijden moet het gebeuren en daarbij lijkt juist die tegen PSG cruciaal. Het is do or die voor Ajax, want bij verlies slaan de Fransen direct een gat en dan zal er in het Parc des Princes gewonnen moeten worden. Tenzij een stunt tegen Barça - dat zich deze zomer in elke linie versterkte met Marc André Ter Stegen, Thomas Vermaelen, Ivan Rakitic en Luis Suárez - opnieuw kan worden gerealiseerd. Hoe dan ook heeft Ajax geen tijd voor rekensommen en afhankelijkheid. Underdog of niet: winst tegen PSG is woensdag bittere noodzaak.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Het uitshirt van Ajax in de Champions League is verkrijgbaar in de officiële webshop van Ajax.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.