'Ajax loopt via China weg bij concurrentie'

door Bart Veenstra 17

'Ajax loopt via China weg bij concurrentie'

door Bart Veenstra 17

Laatst geüpdatet

Volgens Christiaan Ruesink, aftredend hoofdredacteur van Voetbal International, doet Ajax er goed aan om zich te richten op de Chinese markt. De Amsterdamse club is namelijk hot in China, zo schrijft hij.

Een voorbeeld: op Weibo, de Chinese variant van Twitter, heeft Ajax 1,2 miljoen volgers. 'In Nederland zijn dat er via Twitter 907.058, aanzienlijk minder dus. Ajax is hot in China. En dat is niet zomaar gekomen, maar het gevolg van doordacht beleid.

Ruesink schrijft dat Ajax onder impuls van commercieel directeur Menno Geelen doelbewust toegewerkt heeft naar het doel om in China bekendheid te genereren. 'Cruciaal was dat de club besloot Chinezen in dienst te nemen. Zij maken Chinese content over Ajax en geven die gratis aan een nieuwsaanbieder in China, om zo interesse in de club te voeden. Dat is noodzakelijk, want de meeste Chinezen volgen alleen de Premier League en/of de Champions League. Door de speciaal voor hun gemaakte verhalen over Ajax groeit de interesse.'

Sindsdien heeft Ajax ook Chinese sponsors als Huawei, CST en gokbedrijf BK88. 'Inmiddels zijn het er zes en komt twintig procent van de sponsorinkomsten uit China, vertelde Geelen onlangs bij BNR. Vorige week sloot Ajax een deal met IZ, de grootste webshop van China zodat het voor mensen aldaar veel gemakkelijker wordt merchandise te kopen. En zo loopt Ajax via China langzaam weg van de concurrentie in Nederland.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.