Ajax' Kweekvijver: 'Hé, lelijkerd!'

door Reinand Visscher 8

Ajax' Kweekvijver: 'Hé, lelijkerd!'

door Reinand Visscher 8

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

GASTCOLUMN - Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, Ajax jeugd; kom maar gauw. Ik heb namelijk het attractieve Ajax-spel, dat in de jeugd wél wordt nagestreefd, verschrikkelijk gemist de laatste maanden.

Voor de B2 gaat vandaag de competitie weer van start en dat levert vrolijke gezichten op op De Toekomst. De vaste bezoekers zien elkaar weer na een lange zomerstop, en na heel even steen en been te klagen over Ajax 1, wordt er snel overgeschakeld op de orde van de dag; onze jeugd. Ik merk dat ik niet de enige ben die het attractieve voetbal heeft gemist.

Terwijl ik naar het veld loop waar de B2 van Ajax het opneemt tegen hun leeftijdsgenoten van AZ word ik meteen welkom geheten door een vader van één van de spelers: 'Hé lelijkerd! Ben je er weer?'. Inderdaad, we zijn er weer.

De tribune is goed gevuld. Met zowel mensen als wespen helaas, maar die zorgen ook voor de nodige komische momenten. Ajax begint de wedstrijd meteen goed. Net als Ajax 1 een aantal weken geleden gaan ze de rust in met een 3-0 voorsprong op AZ. Daishawn Redan, vorig jaar topscorer van Ajax, wist 1-op-1 met de keeper ijskoud de 3-0 in de netten te werken. Deze vedette staat altijd garant voor spektakel en goals, iets wat wij allen graag zien bij een Ajax-spits.

Nummer 6 Quinten Maduro, net als Redan eerstejaars B-junior, verdeelt het spel vanaf het middenveld. Ajax is dominant, niet op de manier zoals Ajax 1 vaak 'dominant' is, maar mét dreiging en mét vlot combinatiespel.

Eén van de grote aandrijvers van dit goede spel is de boomlange centrale verdediger Sven Botman. De laatste man met nummer vier op zijn rug en de aanvoerdersband om zijn arm verlegt met zijn scherpe passes door de as van het veld meteen het spel. Een genot om naar te kijken, zeker als je het getreuzel van Ajax 1 achterin gewend bent.

Ondanks een gebrek aan scherpte en een wespenplaag heeft Ajax B2 het publiek uitermate weten te vermaken met voetbal op z'n Ajax' en fraaie doelpunten; AZ is van het veld gespeeld met een 5-0 eindstand.

Schrijver van deze Ajax' Kweekvijver was Reinand Visscher. De vaste auteur Bram van der Ploeg is op vakantie.

Door Reinand Visscher

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties