Kansen missend Jong Ajax wint uiteindelijk door assist van droomdebutant Banel

door BadembaBarrie 529

Bron AS

Kansen missend Jong Ajax wint uiteindelijk door assist van droomdebutant Banel

door BadembaBarrie 529

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax heeft ook zijn tweede duel van 2022 in winst om weten te zetten. Thuis tegen FC Den Bosch regen de beloften de kansen lange tijd aaneen, maar waren ze niet scherp genoeg voor het doel, waardoor er maar eenmaal gescoord werd. Omdat Den Bosch ook scoorde, leek het duel op een onnodig gelijkspel uit te draaien, maar vlak voor tijd wist Ar’jany Martha op aangeven van debutant Jayden Banel Jong Ajax toch de drie punten te bezorgen.

In het heenduel stond FC Den Bosch al na één minuut op voorsprong en ook in Amsterdam leek de ploeg van Jack de Gier vroeg de leiding te pakken. Jizz Hornkamp kon samen met teamgenoot Ryan Leijten namens de bezoekers uitbreken en alleen Nordin Musampa stond tussen de twee aanvallers en doelman Jay Gorter. Hornkamp was onzelfzuchtig en legde de bal af, maar Leijten wist deze één op één met Gorter niet achter de doelman te krijgen.

Het zou een zeldzaam moment van verslapping zijn bij Jong Ajax, dat verder het duel stevig in handen nam. Echt grote kansen leverde het in het eerste kwartier nog niet op. Kiam Fitz-Jim haalde uit een slimme cornervariant uit van randje zestien, maar zag zijn poging geblokt worden. Christian Rasmussen legde de bal niet veel later knap terug op Kristian Hlynsson, maar die kon van dichtbij net niet uithalen.

Na het kwartier werd Jong Ajax steeds dreigender en was het min of meer wachten op de 1-0. Eerst werd Naci Ünüvar weggestuurd, dribbelde hij naar de achterlijn en legde hij goed terug op Rasmussen. Die schoot hard en hoog richting de korte hoek, maar Wouter van der Steen zat daar goed bij. Kort daarna had Jordy van der Winden iets spectaculairs in gedachten, toen hij iets over de middenlijn met de bal aan zijn voet Gorter wat ver voor zijn doel zag staan. De poging van de centrale verdediger was verre van slecht, maar belandde uiteindelijk ook niet in het doel.

Aan de andere kant had Ünüvar de 1-0 móeten maken. Rasmussen wist op snelheid en techniek meerdere tegenstanders te passeren en legde de bal aan het eind van die rush ook nog eens perfect terug op de linksbuiten van dienst. Van der Steen was al verslagen, maar Ünüvar stuitte op een verdediger, waardoor de openingstreffer uitbleef. Nadat Rasmussen ook Liam van Gelderen tevergeefs een kans op een goal had geboden, wist hij halverwege de eerste helft zelf wel het verschil te maken. De spits van dienst anticipeerde goed op een van richting veranderd schot van Amourricho van Axel Dongen en kon daardoor van dichtbij eenvoudig binnenwerken voor 1-0.

Jong Ajax ging ook daarna gestaag door met het creëren van kansen en leek via Van Gelderen op 2-0 te komen. Uit een aanval waaraan alles – inclusief de goede loopactie van de rechtsback zelf – klopte, tikte hij de bal met zijn linkervoet net langs de voor Jong Ajax verkeerde kant van de paal.

Dat de ploeg van John Heitinga voor rust niet verder kwam dan één doelpunt, mag gerust een klein wonder heten, want via onder meer Rasmussen werden er nog 100% kansen gecreëerd. De Deen kon uit een uitstekende voorzet van Van Axel Dongen vrij schieten, maar verlengde de bal meer dan dat hij uithaalde. De bal vloog naast en omdat Jong Ajax ook via Nordin Musampa en Donny Warmerdam niet wist te scoren, stond het 1-0 bij rust.

De tweede helft begon met vuurwerk. Invaller Sontje Hansen (op de plek van Van Axel Dongen) liet zich meteen gelden door met een fraaie voetbeweging Warmerdam weg te sturen en even later na goed druk zetten op de opbouw van Den Bosch voor zichzelf een kans te creëren. Zowel Warmerdam als Hansen stuitten echter op Van der Steen en vooral voor Hansen, die van dichtbij kon uithalen, had daar meer ingezeten.

Aan de andere kant was Den Bosch dreigend nadat Soufyan Ahannach Van Gelderen uitspeelde en hard op Gorter vuurde. De doelman had het er lastig mee, maar wist de bal wel te keren. De grootste Bossche kans was echter voor Hornkamp, die een lange bal ineens stuiterend voor zijn voeten zag komen in de Amsterdamse zestien. De spits haalde uit, maar zag de bal via Gorter, de paal en andermaal Gorter op de één of andere manier uit het doel zag blijven.

Toch was het duidelijk dat Jong Ajax niet eeuwig kansen kon blijven missen, want ook Den Bosch was met enige regelmaat dreigend. De 1-1 na 72 minuten kwam dan ook niet bepaald uit de lucht vallen. Van Gelderen gaf een pass tussen Warmerdam en Enric Llansana in, waar geen van beiden bij kon. Invaller Sebastiaan van Bakel pikte op, speelde Nordin Musampa uit en schoof de bal vervolgens beheerst in de verre hoek achter Gorter.

Echte kansen bleven in het vervolg lang uit en het duel begon zich steeds meer te kenmerken door overtredingen, opstootjes en daaropvolgende gele kaarten. Toch was er ook een positief hoogtepunt. Jayden Banel mocht na 82 minuten invallen voor Ünüvar, wat voor de invaller zijn debuut in het betaald voetbal betekende. Dat op zich had de avond van de aanvaller al goed gemaakt, maar het werd nog mooier, want enkele minuten na zijn entree had Banel een goede passeeractie en een nog betere voorzet op mede-invaller Ar’jany Martha in huis. Die kon vrij inkoppen en deed dat zuiver in de hoek, waardoor hij Jong Ajax op voorsprong zette en Banel een droomdebuut bezorgde.

In de blessuretijd kreeg Hansen nog een honderd procent kans om de marge nog iets verder uit te breiden. In de uitbraak was het twee tegen twee met Hansen mee en Martha aan de bal namens Jong Ajax. De doelpuntenmaker was niet zelfzuchtig en gunde de kans aan zijn teamgenoot, maar die schoot niet ver genoeg naar de hoek, waardoor Van der Steen redding kon brengen. Den Bosch werd echter niet meer gevaarlijk en dus bleef de misser van Hansen zonder directe gevolgen en eindigde het duel in 2-1 voor Jong Ajax. De overwinning betekende tevens een record voor Jong Ajax, dat voor het eerst in de geschiedenis dertien professionele duels op rij ongeslagen bleef.

Opstelling Jong Ajax:

Gorter; Van Gelderen, Llansana, Musampa, Baas (Salah-Eddine 78'); Warmerdam, Fitz-Jim (Yah 78'); Van Axel Dongen (Hansen 46'), Hlynsson (Martha 61'), Ünüvar (Banel 82'); Rasmussen.

Wissels Jong Ajax:

Setford, Van der Sloot, Salah-Eddine, Hillen, Douglas, Yah, Martha, Hansen, Banel.

Opstelling FC Den Bosch:

Van der Steen; Mulders, Van Grunsven, Van der Winden, Van Beijnen (De Groot 63'); Halilovic (Felida 63'), Leijten, Van der Heijden; Cijntje (Van Bakel 63'), Hornkamp, Ahannach.

Wissels FC Den Bosch:

Sikking, Zimmer, Van den Bogert, Felida, Stiers, Van Bakel, Berte, De Groot

Doelpunten:

1-0 Christian Rasmussen (24')
1-1 Sebastiaan van Bakel (72')
2-1 Ar'jany Martha (86')

Bijzonderheden:

- Verwacht jij een zege voor Jong Ajax? Zet in en krijg 1,44 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.