Jong Ajax komt rode kaart niet te boven en gaat onderuit in Volendam

door BadembaBarrie 705

Jong Ajax heeft uit bij FC Volendam zijn elfde nederlaag van het seizoen geleden. In een open eerste helft kwamen de Amsteramse beloften nog wel vroeg op voorsprong, maar een gelijkmaker van Volendam halverwege de eerste helft en een rode kaart voor Enric Llansana kort voor rust bleken uiteindelijk te veel voor Jong Ajax om van te herstellen. De ploeg van John Heitinga verloor in Volendam met 3-1.

Het duel op De Toekomst eindigde in November nog in een spectaculaire 4-4 en ook in Volendam was er vanaf het eerste moment sprake van vuurwerk. Bij de opkomst van de spelers zelfs letterlijk, in een poging de ploeg die al het hele seizoen op een promotieplek staat, maar de punten de laatste tijd steeds moeizamer binnenhaalt van een stukje extra motivatie te voorzien. Dat pakte na anderhalve minuut al bijna meteen goed uit, toen Daryl van Mieghem een voorzet vanaf de rechterflank de zestien indraaide en hij het leerwerk uiteindelijk maar net voorbij de tweede paal zag gaan.

Een halve minuut later lag de bal er aan de andere kant van het veld wel in. Naci Ünüvar brak ineens door over de linkerflank en zag, terwijl hij weggleed de bal van zijn voet uiteindelijk bij Christian Rasmussen belanden, die hem van dichtbij eenvoudig kon binnentikken voor 0-1. Het was tekenend voor de openingsfase van de wedstrijd. Beide ploegen zetten hoog en fel druk, wat resulteerde in slordigheden en fouten in beide defensies. Zo leek Volendam een paar keer gevaarlijk door het centrum door te komen, maar viel de bal iedere keer net niet lekker om tot een doelpoging te komen.

Aan de overzijde had Filip Stankovic het een paar keer lastig, maar niet op de manier waarop men van een doelman zou verwachten. De Serviër leek niet helemaal comfortabel met de bal aan de voet en kwam meermaals ietwat in de problemen als er op hem doorgejaagd werd. Gelukkig voor Stankovic liep het telkens met een sisser af.

Naarmate de eerste helft vorderde begon Volendam meer en meer aan te zetten. Pogingen van Gaetano Oristanio en Robert Mühren van randje zestien leverden geen problemen op voor Calvin Raatsie, maar na ruim 25 minuten werd de doelman toch flink op de proef gesteld toen Mühren een voorzet van dichtbij op doel kon koppen. Raatsies uitstekende reflex hield de stand op dat moment nog op 0-1. Dat zou niet lang meer zo blijven, want een minuut later kreeg Volendam een penalty nadat Youri Baas Van Mieghem onderuit haalde in de zestien. Mühren ging achter de bal staan en schoof deze rustig binnen, waarmee hij de gelijkmaker op het bord zette.

Het doelpunt leek toch een soort wake-up-call voor Jong Ajax dat in een hoger tempo ging voetballen en, aan de hand van Naci Ünüvar, enkele kansen in korte tijd bij elkaar voetbalde. Zo speelde de linksbuiten van dienst Liam van Gelderen fraai aan op de rechterkant van de Volendamse zestien. De rechtsback trok de bal laag terug op diezelfde Ünüvar, die vanaf de penalty stip uit leek te kunnen halen. Omdat hij net niet goed uitkwam met zijn passen besloot Ünüvar in plaats daarvan aan een dribbel te beginnen, waarna hij Sontje Hansen nog bijna in staat stelde om van dichtbij te scoren. Ook dat lukte echter net niet en uit de corner die volgde kon Stankovic uiteindelijk een kopbal van Llansana klemmen, nadat hij de eerste trap van Ünüvar nog niet lekker verwerkt had.

Enkele minuten later raakte Jong Ajax zelfs de lat, toen opnieuw Ünüvar een aanval opzette. De creatieveling draaide knap weg tussen enkele tegenstanders in en gaf mee aan Hansen. Die dreigde te schieten, maar koos uiteindelijk toch voor de pass op Kristian Hlynsson. De IJslander vuurde vanuit de zestien richting de verre hoek, maar zag Stankovic de 1-2 voorkomen. Uit de rebound kreeg Hansen van dichtbij alsnog de kans om te schieten, maar de rechtsbuiten raakte de lat.

Kort voor rust kreeg Jong Ajax toch weer een tik te verwerken. Llansana haalde de doorgebroken Mühren onderuit toen de spits voor hem langs kruiste. De aanvoerder van Jong Ajax zag de scheidsrechter rood trekken en dus moest hij vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Gevaarlijker dan een schot van Ibrahim El Kadiri werd Volendam voor rust echter niet meer en dus was het 1-1 bij rust.

Met Rio Hillen in de ploeg voor Patrickson Delgado begon Jong Ajax aan de tweede helft. Ook Volendam had eenmaal gewisseld, want Bilal Ould-Chikh was erbij gekomen voor El Kadiri. De invaller bleek een flinke plaaggeest voor de defensie van Jong Ajax, want hij kwam er over de rechterflank meermaals doorheen. Zijn schoten bleken voor Raatsie echter te pareren en die ene keer dat dat niet het geval was, ging de bal rakelings naast. De voorzetten van Ould-Chikh waren eveneens dreigend, maar ook die leverden in het eerste kwartier na rust geen goals op.

Tussendoor leverde één van de spaarzame dreigende situaties waar Ould-Chikh niet bij betrokken was, leverde wel de 2-1 op. Van Mieghem gaf voor en Oristanio werkte de bal van dichtbij achter Raatsie. Jong Ajax wist er bijzonder weinig tegenover te stellen en kwam maar nauwelijks tot aanvallen.

De voorsprong van Volendam betekende tevens dat de thuisploeg minder hartstochtelijk aanviel en de ruimtes voor Jong Ajax dus ook minder groot werden dan in de eerste helft. Omdat de Volendam desondanks wel de gevaarlijkere ploeg bleef, mocht de 3-1 een kwartier voor tijd dan ook geen verrassing heten. Ould-Chikh kwam voor de zoveelste keer gevaarlijk door over de rechterflank en zocht ditmaal de achterlijn op in plaats van voor het schot te gaan. De laag teruggetrokken bal van de invaller vond in het vijfmeter gebied de voet van Mühren, voor wie contact met het leerwerk genoeg was om zijn 27e doelpunt van het seizoen te maken.

In de wetenschap dat het duel gespeeld was, leken beide ploegen het wat rustiger aan te doen. Raatsie moest nog wel een enkele keer in actie komen en deed dat naar behoren. Aan de andere kant bestond het doelgevaar van Jong Ajax vooral uit pogingen en voorzetten waar meer hoop dan idee achter zat. Dat leverde nog wel een aardig afstandsschot van Hillen op, maar Stankovic hoefde uiteindelijk niet te veel moeite te doen om die uit zijn doel te houden. Het duel krabbelde zo langzaam richting het einde en na drie minuten extra tijd floot scheidsrechter Sander van der Eijk af en won FC Volendam dus met 3-1.