'Ajax ondanks sportieve malaise op koers om te voldoen aan nieuwe financiële UEFA-regelgeving'

door Jon van Dam 14

Bron Voetbal International

'Ajax ondanks sportieve malaise op koers om te voldoen aan nieuwe financiële UEFA-regelgeving'

door Jon van Dam 14

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax hoeft zich ondanks het mislopen van Champions League-voetbal nog geen zorgen te maken op financieel gebied, zo schrijft Tom Knipping van Voetbal International. De Amsterdamse club speelt daarnaast ook goed in op UEFA's nieuwe regelgeving, die momenteel zijn intrede doet.

In het seizoen 2022/23 kwamen de uitgaven van Ajax op een bedrag van 192 miljoen euro uit. Vanwege de teleurstellende resultaten hoefden er geen succespremies uitgekeerd te worden. Op het gebied van salarissen voor de selectie en staf daalden de uitgaven zodoende van 91 miljoen euro naar 79 miljoen euro. Ex-directeur voetbalzaken Sven Mislintat was van mening dat er flink bezuinigd moest worden op de salariskosten. Tijdens de afgelopen transferperiode vertrokken daarom een aantal grootverdieners uit Amsterdam. De Duitser vond het te riskant om Champions League-waardige lonen uit te betalen wanneer Ajax zelf actief was in de Europa League.

VI schrijft verder dat de resultaten van Mislintats bezuinigingen pas duidelijk worden als Ajax de halfjaarcijfers over de eerste helft van het seizoen 2023/24 presenteert. Ondanks dat de salarisuitgaven van Ajax in Nederland ongebruikelijk zijn, gaan ze volledig samen met de richtlijnen van de UEFA. De voetbalbond bepaalt dat clubs niet meer dan zeventig procent van de inkomsten mogen uitgeven aan salarissen. Bij Ajax werd ongeveer de helft van het verdiende geld - zo'n 99 miljoen euro - betaald aan salariskosten. Dat is veertig miljoen euro meer dan runner-up PSV.

Nieuwe UEFA-regelgeving

De UEFA schafte in 2022 Financial Fairplay af. Daarvoor in de plaats kwam een kostenplafond voor de selectie. Alle clubs die uitkomen in Europees verband dienen zich aan deze eis te houden. Het kostenplafond houdt in dat de clubs hun uitgaven aan salarissen en transferkosten moeten afleiden uit de inkomsten. De UEFA bepaalt de verdiensten door het gemiddelde transfersaldo van de laatste drie seizoenen bij elkaar op te tellen. De komende jaren spreekt de voetbalbond van een overgangsfase, waardoor in het huidige seizoen nog negentig procent van de inkomsten mag worden uitgegeven aan de spelersgroep en trainer. In het seizoen 2024/25 daalt het percentage verder naar tachtig en één seizoen later naar zeventig.

Wat betekent de nieuwe UEFA-eis voor Ajax? De Amsterdammers zullen bij Champions League-deelname niet hoeven te vrezen. Afgelopen seizoen gaf Ajax zo'n zestig procent van de verdiensten uit aan de selectie en staf, waarmee het voldoet aan de eisen die in 2025 ingaan. Ook in de Europa League hoeft Ajax zich geen zorgen te maken. Naar verwachting stijgt de club dan naar een percentage van zeventig, wat tot de zomer van 2025 voldoende is. Uiteraard kan het ook zo zijn dat Ajax naast Europees voetbal grijpt. In dat geval wordt het meer afhankelijk van transferresultaten. Toch is er volgens VI dan nóg geen reden om te bezuinigen, aangezien de UEFA-premies hoger worden vanaf 2024, er meer Europese duels gespeeld worden, en het nieuwe tv-contract voor de Eredivisie ook voor extra inkomsten zal zorgen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.