Ajax ziet veel inkomstenbronnen stijgen, Europese premies dalen juist

door Jesse ter Haar 25

Bron Ajax.nl

Ajax ziet veel inkomstenbronnen stijgen, Europese premies dalen juist

door Jesse ter Haar 25

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft over het afgelopen boekjaar veel inkomstenbronnen zien stijgen, zo valt op te maken uit het jaarverslag van de Amsterdamse club over het boekjaar 2022/2023. Waar er in veel gevallen dus meer geld binnenkwam én er een flinke nettowinst werd geboekt, geldt voor de Europese premies het tegenovergestelde.

Tijdens het boekjaar 2021/2022 werd er immers ruim 63,2 miljoen euro aan Europese premies verdiend. Precies een jaar later is dat gezakt naar een totaal van ruim 45,1 miljoen euro. Heel verwonderlijk is de daling echter niet. Tijdens het seizoen 2021/2022 beleefde Ajax immers een fabelachtige groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers bleven toen ongeslagen in een poule met Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas. Hierna was SL Benfica in de achtste finales alsnog te sterk. Vorig seizoen zat er niet meer in dan een derde plek achter Napoli en Liverpool, waarna Union Berlin in de Europa League te machtig bleek.

In veel overige gevallen kwam er juist meer geld binnen bij Ajax. Zo was het resultaat van de transfers tijdens het afgelopen boekjaar 113,3 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder niet verder kwam dan 37,8 miljoen euro. Ook stegen de recettes uit de competitie, de nationale beker en vriendschappelijke duels met maar liefst 5,9 miljoen euro. De recettes uit de Europese toernooien stegen ook. Afgelopen boekjaar werd er ruim 9,1 miljoen euro omgezet, terwijl dat een boekjaar eerder nog iets meer dan 7,5 miljoen euro was.

Ook uit de verkoop van seizoenkaarten, business-seats en skyboxen werd er meer geld binnengehaald. De verkoop van seizoenkaarten leverde bijna 13,2 miljoen euro op tegenover bijna 10,5 miljoen euro een boekjaar eerder. De business-seats en skyboxen leverden zelfs ruim achttien miljoen euro op en dat betekende eveneens een forse stijging. Tijdens het boekjaar 2021/2022 bleef dat immers steken op een totaal van ruim 11,6 miljoen euro.

Uitgaven Ajax

Tegelijkertijd gingen in het geval van de lonen en salarissen de kosten juist omlaag. Waar deze post eerder nog bijna 104 miljoen euro bedroeg, was dit tijdens het boekjaar 2022/2023 bijna 93 miljoen euro. De wedstrijdkosten daarentegen, stegen van ruim 20,5 miljoen naar 28 miljoen euro. Tot slot namen de Amsterdammers ook de beloningen voor de Raad van Commissarissen op in de jaarcijfers. De leden kregen ieder 25.000 euro bruto per jaar, terwijl Jan van Halst (45.000 euro bruto) en Pier Eringa (35.000 euro bruto) beduidend meer kregen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.