Ajax boekt nettowinst van 39 miljoen euro over boekjaar 2022/2023

door Jesse ter Haar 190

Bron Ajax.nl

Ajax boekt nettowinst van 39 miljoen euro over boekjaar 2022/2023

door Jesse ter Haar 190

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft een nettowinst van 39 miljoen euro geboekt over het afgelopen boekjaar, zo te lezen op Ajax.nl. Het gaat hierbij over de jaargang 2022/2023. Het betreft een stijging van 63,3 miljoen euro ten opzichte van de nettowinst van het voorgaande boekjaar.

De forse stijging van de nettowinst hangt voor een groot deel samen met enkele grote uitgaande transfers. Het gaat hierbij om de uitgaande transfers die in de zomer van 2022 werden afgerond. Tijdens die transferperiode trokken onder meer Antony, Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch en Sébastien Haller de deur bij Ajax achter zich dicht. Het resultaat uit transfers bedraagt 113,3 miljoen euro.

Waar de Amsterdammers de nettowinst van 39 miljoen euro in ieder geval niet aan te danken hebben, zijn de sportieve prestaties. Ajax eindigde op de derde plek in de Champions League, waarna het in de eerstvolgende ronde van de Europa League werd uitgeschakeld door Union Berlin. In de Nederlandse competitie eindigde Ajax op de derde plek, waardoor er in het nieuwe seizoen play-offs om het spelen in de Europa League plaatsvonden.

De nettowinst, ook wel het resultaat, wordt door de club bij het eigen vermogen opgeteld. Dat komt daarmee te liggen op een totaal van 236,6 miljoen euro. Ook voor het komende boekjaar heeft Ajax weer goede hoop op zwarte cijfers. In de zomer van 2023 verlieten spelers als Jurriën Timber, Edson Álvarez en Mohammed Kudus de club immers voor forse transferbedragen.

Voordat de jaarrekening definitief te archieven in kan, moet deze nog worden vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Op die dag, wanneer ook Michael van Praag en Leo van Wijk worden voorgedragen als nieuwe leden van de Raad van Commissarissen, kunnen er nog vragen over de jaarcijfers worden gesteld. De eerstvolgende AVA heeft plaats op 17 november om 14.00 uur.

Onderzoek Mislintat

Tot slot gaat Ajax in op het onderzoek dat loopt naar Sven Mislintat. Het blijkt het bedrijf KPMG te zijn dat het uitvoert. 'KPMG verricht als forensisch accountant onderzoek naar de rol en de belangen van de vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat bij specifieke transacties gedurende de periode waarin hij bij Ajax in dienst was, onder de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de RvC.' Welke transfers er precies worden onderzocht, wordt niet vermeld.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.