[Update] Ajax bevestigt gesprekken met Van Praag en Van Wijk over rol in RvC

door Jesse ter Haar 764

Bron De Telegraaf

[Update] Ajax bevestigt gesprekken met Van Praag en Van Wijk over rol in RvC

door Jesse ter Haar 764

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Michael van Praag en Leo van Wijk zijn door de overige commissarissen voorgedragen als nieuwe leden van de Raad van Commissarissen, zo schrijft De Telegraaf. De twee worden daarin gesteund door de bestuursraad en worden geacht de orde terug te kunnen brengen in de organisatie.

Annette Morsman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen - de drie overgebleven commissarissen van Ajax - achten Van Praag en Van Wijk in staat om de rust terug te laten keren in Amsterdam. De erevoorzitter en erelid van de club worden dan ook voorgedragen om plaats te nemen in RvC. In die functie moeten zij de opgestapte Pier Eringa en de tijdelijk doorgeschoven Jan van Halst vervangen.

De nieuwe bestuursraad, onder leiding van Ernst Boekhorst, zet in een rap tempo stappen binnen Ajax. Sinds de aantreding vertrok Eringa al als voorzitter van de RvC, terwijl ook directeur voetbalzaken Sven Mislintat al vertrok bij Ajax. In beide gevallen is het niet de directe verantwoordelijkheid van de bestuursraad, maar de zaken zijn moeilijk los te zien.

Dat er met Van Praag en Van Wijk al zo snel nieuwe kandidaten zijn voor in de RvC, is geen toeval. Op 17 november heeft immers de Algemene Vergadering van Aandeelhouders plaats en zes weken daarvoor moet de agenda al worden ingediend. Om Van Praag en Van Wijk aan te kunnen laten stellen, móét de voordracht in de agenda voor de AVA worden opgenomen. Volgens de krant zal de voordracht nog door Ajax worden bevestigd.

Verleden Van Praag en Van Wijk

Beide heren waren in het verleden ook al werkzaam bij Ajax. Van Praag was tussen 1989 en 2003 voorzitter van de vereniging, terwijl Van Wijk in het verleden voorzitter en lid van de RvC was. Als lid vervulde hij de functie tussen 2012 en 2016, terwijl hij tussen 2016 en 2020 vervolgens de voorzitter van de RvC was. Sindsdien vervulde Van Wijk geen functie meer binnen de voetbalwereld, terwijl Van Praag aan de slag ging bij de KNVB en de UEFA. Overigens is laatstgenoemde ook in beeld om voorzitter te worden van de Nederlandse Basketbalbond.

Update - 15.10 uur (woensdag 28 september) Ajax bevestigt gesprekken met Van Praag en Van Wijk over rol in RvC

Ajax is in gesprek met Michael van Praag en Leo van Wijk over een functie in de Raad van Commissarissen, zo maakt de club bekend via Ajax.nl. 'Naar aanleiding van berichten in de media bevestigt Ajax dat er gesprekken gevoerd worden met Leo van Wijk en Michael van Praag over een mogelijke positie in de Raad van Commissarissen van AFC Ajax NV', zo valt er te lezen. 'Aangezien het hier een lopend proces betreft kunnen er verder geen mededelingen over gedaan worden.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.