Ajax O18 voorkomt in slotminuut nederlaag tegen PEC Zwolle

door Gino Haverkamp 59

Ajax O18 heeft in extremis gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle. In een vermakelijk duel keek de ploeg van Steven Pienaar, die zaterdag de leiding had over het jeugdteam, tegen een 1-3 achterstand aan, wat in de slotseconden nog een 3-3 gelijkspel werd. Ook Ajax O15 kwam in actie.

De eerste kans van de wedstrijd was van Ajax O18. Nassef Chourak schoot in de vierde minuut van afstand, maar de bal ging langs de linkerpaal. Chahine van Bohemen probeerde twee minuten later een stift, maar de bal belandde na zijn poging op het dak van het doel. De linksback kon vervolgens in de achtste minuut goed terugleggen na een fijne combinatie over de linkerflank. Misehouy wist echter niet zijn voet op het juiste moment tegen de bal te zetten.

Chourak werd in de dertiende minuut gewisseld voor Agougil. De middenvelder bleef liggen na een overtreding en had veel pijn aan zijn schouder. Hij kon niet meer verder spelen, waardoor trainer Pienaar in actie kwam en een wissel bracht. Vijf minuten daarna werd PEC Zwolle O18 gevaarlijk middels een vrije trap. De bal werd vanaf de zijlijn voor het doel geslingerd, maar viel in de handen van doelman Tom De Graaff.

PEC Zwolle O18 kwam in de negentiende minuut op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterflank kon worden binnengekopt in het strafschopgebied. Vier minuten na de openingstreffer werden de Zwollenaren opnieuw gevaarlijk met een vrije trap vanaf bijna de achterlijn, maar de bal ging op de lat van het doel van De Graaff.

Misehouy en Banel probeerden in minuut 24 iets terug te doen. Op aangeven van de aanvallende middenvelder kapte Banel zijn man uit, maar zijn schot ging voor het doel langs – al had het ook zomaar een voorzet kunnen zijn. Vier minuten daarna wist Boerhout de gelijkmaker binnen te tikken. Een verkeerde terugspeelbal kwam voor de voeten van de spits, die van heel dichtbij de bal binnen wist te werken.

In de 34e minuut gaf Misehouy een zeer scherpe voorzet, maar Kjaer kon net niet afwerken bij de tweede paal. Het duurde vervolgens negen minuten voordat Ajax O18 weer een echte kans had. Banel gaf de bal laag voor voor het doel, maar een medespeler werd niet gevonden. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en gingen de twee ploegen met een 1-1 ruststand richting de kleedkamers.

Inbrengen Sarfo blijkt gouden greep ondanks puntenverlies

Na rust ging Ajax O18 verder met een nieuwe speler: Sarfo verving namelijk Jaydon Banel. Het team begon goed, met een uitstekende combinatie in minuut 51. Het leidde tot een doelpoging van Campagne, maar de doelman bracht redding. Twee minuten later viel een goal wel aan de andere kant. Campagne zorgde voor een corner, die vervolgens werd binnengekopt: 1-2. In minuut 55 probeerde Kjaer op aangeven van Boerhout iets terug te doen, maar opnieuw zat de doelman van PEC Zwolle O18 ertussen.

Gelukkig voor Ajax O18 hielp de tegenstander een handje in de strijd naar de gelijkmaker. PEC Zwolle-speler Kroeze tikte namelijk een voorzet van Jay Enem in het eigen doel, wat dus de 2-3 opleverde. Dat gebeurde zo'n klein kwartier voor het laatste fluitsignaal. Hoewel Ajax de nodige kansen nog kreeg, leek die gelijkmaker niet te vallen. Tot de absolute slotseconden. Een voorzet vanaf rechts werd in eerste instantie weggewerkt door de Zwollenaren, maar de bal kwam alsnog voor de voeten van Sarfo terecht. De Ajacied bedacht zich geen moment en knalde het leer in de verre hoek: 3-3.

Hoewel Ajax O18 in de slotseconden dus een nederlaag heeft afgewend, loopt de ploeg wel tegen puntenverlies aan. De Ajacieden stonden al met zes punten achterstand op PSV O18 vierde in de jeugdcompetitie en de remise heeft daarbij niet geholpen.

FT | Ajax O18 - PEC Zwolle O18 (3-3)

Opstelling Ajax O18:

De Graaff; Jermoumi, Oughcha, Milovanovic, Van Bohemen; Campagne (Enem 61'), Misehouy, Chourak (13' Agougil); Kjaer (Chahid 61'), Boerhout, Banel (46' Sarfo).

Wissels Ajax O18:

T. Setford, Misidjan, Agougil, Sarfo, Chahid, Enem, Klaasen.

FT | AZ O15 - Ajax O15 (1-0)

Ajax O15 heeft tijdens een oefenwedstrijd een nederlaag moet lijden tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Op bezoek in Alkmaar werd er met 1-0 verloren. Het jeugdteam van AZ kreeg tijdens de eerste helft een strafschop en wist deze vervolgens te benutten.