Ajax legt machteloos ADO Den Haag gemakkelijk over de knie

door Jesse ter Haar 1182

Ajax heeft zondagavond een eenvoudige zege weten te boeken op ADO Den Haag. Vooral voor rust waren de Amsterdammers bijzonder effectief, maar na enkele wissels bleef dat niet meer in stand. De ploeg scoorde na rust nog eenmaal en liepen zo uit tot 5-0.

De eerste tien minuten van de wedstrijd verliepen redelijk vlak, al kreeg Ajax al wel mogelijkheden om te scoren. Eerst was het Brian Brobbey die de bal teruglegde op Davy Klaassen, maar zijn schot moest vervolgens te snel komen om precies te zijn. Even later was het Brobbey zelf die kon koppen, maar zijn poging moest uit een te lastige hoek komen om de doelman te verrassen. Na elf minuten was het alsnog raak. Na een fout in de opbouw bij ADO Den Haag kon Dusan Tadic de bal uiteindelijk met wat geluk bij Devyne Rensch krijgen. De back was goed aangesloten en schoot even zo goed raak in de hoek.

Na ruim twintig minuten voetballen was het alweer raak. Na knap combinatiespel door het midden wist doelpuntenmaker Rensch ditmaal de assist te leveren. Hij bediende Brobbey in de zestien van ADO Den Haag, waarna de spits van dichtbij snel en overtuigend raak schoot. Een minuut of tien later viel ook de 3-0 al. Het was Tadic die de bal met rechts het strafschopgebied in slingerde, waarna Lisandro Martínez de bal richting Klaassen kopte. De middenvelder miste nog, maar de bal viel voor de voeten van Edson Álvarez. De Mexicaan kon van dichtbij binnentikken.

In het vervolg van de eerste helft bleef het krachtsverschil groot. Ajax was lang niet altijd even scherp, maar toch was de weerstand van ADO Den Haag gering te noemen. Zodoende viel ook de vierde Ajax-treffer nog voor rust. Het was uitblinker Rensch die naar binnen denderde vanaf rechts en Brobbey inspeelde, maar laatstgenoemde had een knap overstapje in huis. Op die manier kwam de bal bij Tadic terecht, die weinig tijd nodig had en overtuigend raak schoot met zijn mindere rechterbeen. Hierna volgde vrijwel meteen het rustsignaal bij een 4-0 stand.

Na rust werd captain Tadic gewisseld. Hij kreeg rust van trainer Erik ten Hag, die Oussama Idrissi voor hem in het veld bracht. Binnen vijf minuten was het vervolgens alweer raak voor Ajax. Neres werd gevonden op de rechterflank, waarna hij zich met een individuele actie vrijspeelde en voorgaf. Zijn voorzet wist Klaassen te bereiken, die tegendraads de vijfde Ajax-treffer binnenknikte. Vervolgens gaf Ten Hag ook rust aan Brobbey, Álvarez en Klaassen. Zij verlieten het veld voor Lassina Traoré, Perr Schuurs en Zakaria Labyad.

Na bijna een uur voetballen werd er ook eens een kans gemist door Ajax. Het was Blind die invaller Labyad makkelijk weg kon sturen, maar hij schoot vanaf de zijkant wild en hoog over. Even later waagde ook invaller Idrissi een poging. Hij kwam naar binnen vanaf links, maar schoot erg vroeg en kon de keeper niet verrassen. Na 75 was het vervolgens ook Traoré die als invaller een doelpunt probeerde te maken. Hij werd in een centrale positie vrijgespeeld, maar zijn handelingssnelheid lag te laag om écht gevaarlijk te worden. Zijn uiteindelijk poging was te zwak.

Net voor het aanbreken van de laatste tien minuten van de wedstrijd wisselde Ajax nog maar eens. Nicolás Tagliafico, die zijn duels tot op dat punt verbeten uitvocht, had wat last. Het was Mohammed Kudus die het veld betrad. Kort hierna scoorde Labyad bijna. Idrissi legde een bal terug op hem, maar hij had te veel tijd nodig voor zijn poging en dus zag hij het schot geblokkeerd worden. Vijf minuten voor tijd was het opnieuw Idrissi die gevaar stichtte. Hij werd bereikt in het strafschopgebied en ging voor eigen succes, terwijl hij Traoré daarmee compleet negeerde. De linksbuiten schoot bijzonder wild naast. Hierna volgde geen groot doelgevaar meer en dus eindigde de wedstrijd in een 5-0 zege voor Ajax.