WK-journaal: Twijfels over Ziyech, bijrol 'relletje' Tagliafico

door BartVeenstra 15

WK-journaal: Twijfels over Ziyech, bijrol 'relletje' Tagliafico

door BartVeenstra 15

Laatst geüpdatet

De groepsfase van het WK is voorbij en dat betekent dat de eerste landen alweer naar huis zijn. De grootste tegenvaller is uiteraard Duitsland. De regerend wereldkampioen eindigde zelfs als laatste in de poule. Ook voor het Marokko van Hakim Ziyech is het WK voorbij, terwijl ook Arek Milik (Polen) op vakantie kan. Gelukkig zijn er nog altijd wel enkele (ex-) Ajacieden actief op het WK! Tijd voor een nieuw WK-journaal dus.

Voor Ziyech is het niet het WK geworden waar hij zo op gehoopt had. Met Marokko werd de eerste groepswedstrijd tegen Iran verloren en vanaf dat moment liepen de Noord-Afrikanen eigenlijk al achter de feiten aan. Het spel van Marokko was niet eens slecht, maar het ontbrak de ploeg aan scorend vermogen. Ziyech, die zichzelf zo graag wilde laten zien op het WK, kreeg van meerdere analisten behoorlijk wat kritiek te verwerken.

Zo was er tijdens het praatprogramma VI Oranje Blijft Thuis kritiek van bijvoorbeeld Johan Derksen. 'In Nederland vind ik hem een van de beste spelers, maar als ik hem hier (met Marokko op het WK, red) zie: die trap die heeft hij, maar voor de rest heeft hij niet zo’n dominante rol kunnen spelen in dat team', aldus De Snor, waarna Rene van der Gijp aanvult. 'Die jongen zou er goed aan doen om bijvoorbeeld naar Schalke 04 te gaan. Een goede ploeg waar je sterker wordt. Het niveau wat hij nu haalt, dat is toch nog niet het niveau waar AS Roma op zit te wachten?'

Ook Hans Kraay jr. gaf zijn mening tijdens het RTL-programma. 'Ik moet zeggen dat ik er helemaal naast zat wat Ziyech betreft. Ik had echt verwacht dat Ziyech hier zou laten zien dat hij goed genoeg was voor de top en dat heeft hij absoluut niet laten zien. Dus ik zat er helemaal naast. Helaas, helaas', aldus de verslaggever. Ook scout Piet de Visser zag dat Ziyech zich niet in de kijker speelde. 'Goede voetballer, maar niet voor de top. Zeker niet in Engeland. Hij heeft veel te veel tijd nodig.'

Er is ook lof voor Ziyech
Gelukkig voor Ziyech was er ook nog iemand die wat positiever over hem was en bovendien was dat niet zomaar iemand. Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz, die een seizoen lang samenwerkte met de middenvelder, liet weten dat Ziyech allang heeft laten zien dat hij op Europees topniveau kan presteren. Hierbij doelt de coach op de prestaties van Ziyech in de Europa League. 'Hij past zich aan, dat heeft hij bij mij bij Ajax laten zien, want bij FC Twente speelde hij compleet zijn eigen spel. Als ik dan hoor dat hij degene is die misschien wel de meeste tweede ballen oppakt, dan heeft hij zich ontwikkeld. Hij is een voetbalintelligente speler en die spelers blijven stappen maken.'

Ziyech zelf gaf in een interview met Voetbal International aan 'wel klaar' te zijn met Nederland, waardoor een transfer aanstaande lijkt. AS Roma wordt vaak genoemd, maar die club wist in de afgelopen week Javier Pastore - die speelt op dezelfde positie als Ziyech - aan te trekken. Toch hoeft Ziyech AS Roma niet helemaal uit te sluiten, want de geruchten gaan - volgens Il Romanista - dat de Romeinen Ziyech als een versterking zien voor de positie als rechtsbuiten.

Wanneer Ziyech écht vertrekt, gaat trainer Erik ten Hag hem in ieder geval erg missen. 'Ten eerste als mens, want hij is echt een fijne jongen om mee te werken. En natuurlijk ook als speler', vertelde de coach in gesprek met Voetbal International. 'Ik moet oppassen dat ik niet te veel in superlatieven praat, maar het is gewoon een feit dat er van een voetballer met zijn kwaliteiten, niet nog een loopt in Nederland. Nogmaals, ik had hem graag gehouden, maar de afspraken tussen hem en de club liggen er.'

Tagliafico heeft rol in relletje
Voor Nico Tagliafico was er deze week beter nieuws. Zijn land Argentinië leek na de 3-0 nederlaag tegen Kroatië de koffers te kunnen pakken, maar dankzij een gelukkige 2-1 overwinning op Nigeria wisten de Argentijnen zich alsnog te plaatsen voor de achtste finales. In die ronde wacht het treffen met Frankrijk.

Toch ging het na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Nigeria ook over een bepaald moment langs de zijlijn. Bondscoach Jorge Sampaoli vroeg namelijk aan Lionel Messi of hij Sergio Aguero moest inbrengen. Niet veel later kwam Aguero in de ploeg, waarbij hij in het veld kwam voor Tagliafico. De Argentijnse fans vragen zich om deze reden al dagen af: wie is nou eigenlijk de baas? De bondscoach of de sterspeler?

Vervelend WK voor Milik
Voor ex-Ajax-spits Arek Milik werd het geen geweldig WK. De Pool begon tijdens het eerste groepsduel met Senegal nog wel in de basis, maar daarna speelde hij geen enkele minuut meer. Tegen Colombia en tegen Japan bleef hij de hele wedstrijd op de bank. Een goede reden hiervan zou zijn ruzie met spits Robert Lewandowski kunnen zijn, zo schrijft men in Polen.

Op het veld hadden de twee tijdens het duel met Senegal al een meningsverschil met elkaar en in Polen schrijft men dat er ook na die wedstrijd ruzie is geweest. Toen Polen na de wedstrijd tegen Colombia (3-0 verlies) officieel was uitgeschakeld, liet Lewandowski zich ook gaan in de media. 'Ik was alleen. We vochten, ik vocht, maar dat is op een WK niet voldoende om wedstrijden te winnen. Je hebt ook kwaliteit nodig en dat hadden we te weinig', deelde hij harde kritiek uit aan zijn teamgenoten.

Later zou hij nog wel terugkomen op zijn uitspraken. 'Ik wilde me niet negatief uitlaten over mijn ploeggenoten, dat was dan een misverstand', zei hij in een reactie. 'Ik sta altijd achter mijn teamgenoten en de coach. In de aanloop naar het WK hadden we veel blessureproblemen en veel van onze spelers kregen weinig speeltijd door problemen bij hun club. Dat is de reden voor onze uitschakeling.'

Toch lijkt het niet lekker te zitten tussen Lewa en zijn ploeggenoten. In Poolse media wordt geschreven dat het niet lekker zit tussen de spits en teamgenoten als Jakub Błaszczykowski en Łukasz Piszczek, al wordt door laatstgenoemde gezegd dat de relatie tussen Lewandowski en zijn teamgenoten 'correct' is.

Denen leven ontspannen toe naar achtste finales
Het Deense elftal wist zich na een 0-0 gelijkspel tegen Frankrijk te plaatsen voor de achtste finales van het WK. In dat duel maakte Kasper Dolberg zijn officiële WK-debuut en daar was hij dan ook vanzelfsprekend gelukkig mee. 'Ja, het is ongelooflijk om hier deel van uit te maken. Ik probeer te genieten en er het beste van te maken', blijft de aanvaller rustig onder alle hysterie van het WK.

Het bereiken van de achtste finales was voor de Denen het doel en verder lijkt men zoiets te hebben van 'we zien wel'. 'Ons doel was om de achtste finales te bereiken. Dat doel hebben we nu bereikt. Van daaruit gaan we verder kijken. We willen nog steeds verder hoor, we zien wel wat er gaat gebeuren', zegt Dolberg.

Ook Lasse Schöne, die geen minuten kreeg tegen Frankrijk, was na afloop gewoon 'blij'. 'Het spel was wel iets minder, maar er stond veel spanning op zo'n wedstrijd', aldus de middenvelder, die hoopt te mogen spelen in de achtste finales. 'Het is te hopen dat 'ie (bondscoach Age Hareide, red.) teruggaat naar de oude formatie. Tegen Frankrijk hebben we zelf weinig gecreëerd, dus we zullen zien waar hij de volgende wedstrijd voor kiest.'

Korte feitjes:
- Bij Brazilië speelde ex-Ajacied Filipe Luis afgelopen woensdagavond mee tegen Servië. De linksback viel al na tien minuten in voor de geblesseerd geraakte Marcelo.
- Naast Dolberg maakte ook Viktor Fischer (Denemarken) zijn eerste WK-minuten.
- Luis Suárez scoorde namens Uruguay de 1-0 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Rusland. De Zuid-Amerikanen wonnen daardoor de groep en spelen nu tegen Portugal.
- Bij de Belgen maakte Thomas Vermaelen zijn eerste minuten op dit WK. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld bleven tegen Engeland op de bank. Dat duel werd met 1-0 gewonnen, waardoor België in de achtste finales tegen Japan zal spelen.
- Davinson Sánchez kende een vreemde wedstrijd met Colombia tegen Senegal. De voormalig Ajacied dacht een penalty te veroorzaken, maar nadat de scheidsrechter gebruik maakte van de VAR werd die beslissing teruggedraaid.

Overzicht achtste finales:

Zaterdag:
16.00 uur: Frankrijk - Argentinië
20.00 uur: Uruguay - Portugal

Zondag:
16.00 uur: Spanje - Rusland
20.00 uur: Kroatië - Denemarken

Maandag:
16.00 uur: Brazilië - Mexico
20.00 uur: België - Japan

Dinsdag:
16.00 uur: Zweden - Zwitserland
20.00 uur: Colombia - Engeland

Aanwezige (ex-) Ajacieden: Nico Tagliafico (Argentinië), Luis Suárez (Uruguay), Lasse Schöne, Kasper Dolberg, Viktor Fischer, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli (Denemarken), Filipe Luis (Brazilië), Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen (België) en Davinson Sánchez (Colombia).

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Weet Argentinië Frankrijk te verslaan in de achtste finales? Zet in en krijg 3,40 keer je inzet terug! Of denk jij dat Luis Suárez de openingsgoal maakt in de achtste finale tegen Portugal? Dan krijg je liefst 5,00 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties