Voetbal in coronacrisis: Selectie Parma in isolatie na positieve test

door Gino Haverkamp 12

Voetbal in coronacrisis: Selectie Parma in isolatie na positieve test

door Gino Haverkamp 12

Laatst geüpdatet

Voetballen ten tijde van de coronacrisis: is dat nou wel of niet mogelijk? De meningen hierover zijn verdeeld. Ook is het de vraag wat er allemaal bij komt kijken om te kunnen voetballen in deze periode. In dit wekelijkse overzicht zijn de laatste nieuwtjes en meningen over voetballen in de coronacrisis te volgen.

Zaterdag 11 juli

Selectie Parma in isolatie na positieve test

De voltallige selectie van Parma moet in isolatie nadat een medewerker positief testte op het coronavirus, zo meldt de club in een statement. Alle andere tests gaven een negatieve uitslag. De club mag haar activiteiten gewoon voortzetten, maar moet dat wel doen in isolatie op het eigen complex én onder toezicht van medici. Het duel met Bologna van aankomende zondag blijft staan en wordt enkel afgelast als bij een nieuwe testronde blijkt dat er meer besmettingen zijn.

De met corona besmette medewerker is het eerste positieve geval bij een Italiaanse voetbalclub sinds de Serie A op 19 juni weer hervat werd na een maandenlange stop.

Vrijdag 10 juli

Eredivisie Vrouwen 4 september van start

De KNVB heeft de speeldagenkalender voor de Eredivisie Vrouwen 2020/2021 bekend gemaakt. De competitie trapt in het eerste weekend van september af, op vrijdag 4 september om precies te zijn. Een dag later, op zaterdag 5 september gaat ook de Vrouwen Beloftecompetitie van start. De Eredivisie vrouwen eindigt op vrijdag 28 mei 2021, de Vrouwen Beloftencompetitie eindigt ruim een week later op zaterdag 5 juni 2021. Naast de Ajax vrouwen bestaat de Eredivise Vrouwen nog uit ADO Den Haag, vv Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente. In de Vrouwen Beloftencompetitie doen ook de beloftenelftallen van Feyenoord en Telstar mee.

UEFA loot vrijdag voor kwart- en halve finales Champions League

De UEFA gaat vrijdag loten voor de kwartfinales en halve finales van de Champions League. De resterende achtste finales worden nog afgewerkt - op 7 en 8 augustus - in het stadion van de thuisspelende club, maar de rest van het toernooi wordt in Lissabon uitgespeeld. Dit doet men tussen 12 en 23 augustus. Voor Ajax is het van belang wie de Champions League wint. Wanneer de winnaar van de Champions League zich ook via de eigen competitie plaatst voor het miljardenbal, dan hoeft Ajax volgend seizoen geen voorronde te spelen.

De overgebleven teams zijn: Paris Saint-Germain, Atalanta Bergamo, Atlético Madrid, RB Leipzig, Manchester City/Real Madrid, Bayern München/Chelsea, Juventus/Olympique Lyon en FC Barcelona/Napoli.

Donderdag 9 juli

Toch thuisvoordeel in de Champions League.

De UEFA heeft donderdag besloten dat de returns in de achtste finales van de Champions League toch worden gespeeld bij de uitploegen van de heenwedstrijden. Dat betekent dat FC Barcelona, Manchester City, Bayern München en Juventus toch nog een thuisvoordeel kennen, in plaats van het spelen op neutraal terrein in Portugal, waar de Final 8 wordt afgewerkt in augustus. Alle duels worden achter gesloten deuren gespeeld.

Ook de returnduels van de Europa League worden gespeeld volgens het bovenstaande principe. 'Uitgezonderd zijn de duels Internazionale - Getafe en Sevilla - AS Roma. Bij deze tweeluiken ging de eerste ontmoeting al niet door vanwege de coronapandemie', schrijft Voetbal International. Die duels worden gespeeld in Duitsland, zonder return. Vrijdag wordt overigens geloot voor het restant van de Champions League en Europa League.

Geen VAR bij groepsfase EL volgend seizoen

'Vanwege de onzekerheden van de huidige situatie heeft de bond besloten om de implementatie van de VAR in de groepsfase van de Europa League uitgesteld tot het seizoen 2021-2022', meldt de UEFA donderdag. De bedoeling was om de VAR volgend seizoen, net als bij de Champions League, gedurende het hele toernooi in te zetten. Maar dat gaat niet meer door. De VAR wordt nog wel gebruikt bij het restant van de huidige campagne en de knock-outfase van volgend seizoen.

Ligue 1 start in augustus weer

In Frankrijk begint men al vroeg aan het nieuwe seizoen. De Ligue 1 gaat van start op 22 augustus, zo meldt Voetbal International. In dat weekend wordt ook de Champions League-finale gespeeld. Net als de Eredivisie werd ook het restant van de Franse competitie geschrapt vanwege het coronavirus. Het eerste duel van oud-Ajacieden Kenny Tete en Bertrand Traore is met Olympique Lyon tegen Monpellier HSC.

Stilleggen Belgische competitie nietig verklaard

Het is chaos in het Belgische voetbal. Het Arbitragehof voor de Sport in Brussel heeft namelijk de beslissing om de hoogste voetbalcompetitie vanwege de uitbraak van het coronavirus stil te leggen nietig verklaard, zo meldt onder meer het Algemeen Dagblad. Waasland-Beveren had die beslissing aangevochten om degradatie te voorkomen. De club had zich namelijk op de laatste speeldag voorafgaand aan de play-offs nog kunnen handhaven.

Door het nietig verklaren van de beslissingen is het nog niet duidelijk of Club Brugge zich kampioen mag blijven noemen. Een competitie van achttien clubs zou nu verder een optie kunnen zijn, waardoor Waasland-Beveren ook in het komende seizoen actief is in de Pro League. De competitieleiding wilde nog geen commentaar geven.

Woensdag 8 juli


Boosheid in België om competitieschema

Op 8 augustus gaat de Jupiler Pro League van start met de wedstrijd tussen Club Brugge en Charleroi. Ondanks dat na vele voetballoze maanden de bal eindelijk weer gaat rollen, heerst er veel boosheid onder Belgen over het competitieschema. De aanvangstijdstippen van de duels worden komend seizoen zo veel mogelijk uit elkaar geschoven om zo veel mogelijk wedstrijden live op tv te kunnen uitzenden.

Belgian Supporters, een overkoepelende organisatie van supportersverenigingen, is erg kritisch op het nieuwe schema met de uiteenlopende begintijden. 'De Pro League steekt een middenvinger op naar hun belangrijkste stakeholder, namelijk de fans', meldt voorzitter Eddy Janssis in een statement op Facebook. 'Een uitwedstrijd organiseren kost veel geld en moeite voor elke supportersclub. Wanneer wedstrijden nu op de meest bizarre momenten gespeeld worden, dreigt het faillissement voor veel supportersverenigingen.'

Dinsdag 7 juli


'Clubs lopen miljarden mis door corona'

De Europese clubs die uitkomen op het hoogste niveau lopen zo'n vier miljard euro mis als gevolg van de maatregelen in de coronacrisis, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De ECA, een organisatie die voetbalclubs in Europa vertegenwoordigt, deed een steekproef in tien landen, zo ook in Nederland. De vier miljard euro is opgebouwd uit misgelopen geld tijdens het huidige seizoen én het volgende seizoen. ECA-directeur Charlie Marshall vergelijkt de financiële impact met een seismische schok.


Achtste finales Champions League in eigen stadions

De returns in achtste finales van de Champions League worden 'gewoon' in de stadions van de thuisspelende clubs gespeeld, zo schrijft NUsport dinsdagavond op basis van informatie van de UEFA. De rondes ná de achtste finales in het miljardenbal worden in Lissabon afgewerkt en dus deed het verhaal de rondte dat ook de achtste finales in Portugal plaats zouden vinden. Niets is echter minder waar. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus vinden de returns plaats. Juventus - Olympique Lyon, Manchester City - Real Madrid, FC Barcelona - Napoli en Bayern München - Napoli zijn de resterende achtste finales.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties