Veltman: 'Op dat moment wil je geen rood riskeren'

door Bart Veenstra 16

Joël Veltman wilde in het duel met PEC Zwolle bij een 0-3 voorsprong geen rode kaart riskeren. Door een fout van Edson Álvarez kon Gustavo Hamer doorbreken, waarna Veltman twee keuzes had: of op de keeper vertrouwen of aan de noodrem trekken. Hij koos, weloverwogen, voor het eerste.

'Ik wilde eigenlijk een sliding inzetten, maar besloot toch op de keeper te vertrouwen, zoals Frank de Boer mij dat ooit leerde', zegt hij in gesprek met Ajax Life. 'Gezien de tussenstand op dat moment wil je geen rood riskeren en door met elf man', aldus de verdediger, die vindt dat Ajax in de fase ervoor juist zo goed speelde. 'Eigenlijk moet je gewoon met 0-3 of 0-4 de rust in… Tegen Feyenoord speelden we al een goede eerste helft, maar dit was ook écht top. Maar hoe we dan die 1-3 weggeven… Dát mag gewoon echt niet gebeuren, want PEC rook gelijk bloed.'

De 1-3 vlak voor rust is volgens Veltman een gigantisch verschil met het oog op het restant van de wedstrijd. De thuisploeg zette na rust direct druk en omdat het nog 2-3 werd, werd het nog spannend in Zwolle ook. 'Door wat slechte momenten bij ons, draaide het om en roken ze bloed. Eigenlijk ben je heer en meester en wordt het alsnog billenknijpen…'