Terechte kritiek op keuzes van Ajax

door Finn Dekker 15

Terechte kritiek op keuzes van Ajax

door Finn Dekker 15

Laatst geüpdatet

Bij Jong Ajax staat het resultaat op de tweede plaats. Ontwikkelen is het hoofddoel. Onze samenvatting na afloop van de wedstrijd geeft dus niet altijd de juiste weergave van wat echt van belang is. Wat viel op naast het scoreverloop? Dat proberen wij na ieder duel uit te leggen aan de hand van een aantal opvallende notities van Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Ditmaal over de valse seizoensouverture in eigen huis tegen Roda JC.

Terechte kritiek op keuzes van Ajax

Zondag was er behoorlijk wat kritiek op de keuzes wat betreft de basiself van Jong Ajax. Vanwege de oefenwedstrijd van het eerste elftal tegen Union Berlin stond er een erg jeugdig elftal opgesteld. Vragen met betrekking tot competitievervalsing dienden zich daarom gelijk weer aan. En terecht. Tegen NEC staan er volgende week vrijdag naar alle waarschijnlijkheid weer een hoop andere, betere jongens aan de start. Jongens die de afgelopen weken bij het eerste meededen in de voorbereiding. Zondag stonden talenten als Naci Ünüvar, Quinten Timber en Devyne Rensch bij het eerste op het veld. De vraag is of dit oefenduel – nadat er zaterdag al werd geoefend door Ajax 1 – wel zo handig was met het oog op de competitiestart van Jong Ajax.

Taylor een positieve uitzondering

Met achttien jaar en 170 dagen was de gemiddelde leeftijd van de beloften zondag bijzonder laag. Geen enkele keer startte het elftal van Jong Ajax zo jong. Aan Amsterdamse zijde was Kenneth Taylor, met uitzondering van doelman Kjell Scherpen, de meest ervaren speler ondanks zijn achttien jaar. Waar veel anderen hun niveau niet haalden of simpelweg tekort kwamen, was Taylor een lichtpuntje in het magere spel van de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag. Jong Ajax leunde behoorlijk op zijn voetballende kwaliteiten, waarmee Taylor zich zeker in de eerste helft onderscheidde. De linkspoot creëerde twee kansen voor zijn ploeggenoten, maar veroorzaakte in de tweede helft wel ongelukkig een penalty.

Hansen ontbreekt vanwege coronatest

Van der Gaag had ook de pech dat een aantal jongens vanwege blessures en te veel belasting niet aan de aftrap konden verschijnen. Liam van Gelderen en Brian Brobbey konden bijvoorbeeld geen hele wedstrijd spelen en begonnen zodoende op de bank. En dan was er nog Sontje Hansen, die bij zowel het eerste als Jong ontbrak dit weekend. De aanvaller was door omstandigheden niet getest op het coronavirus en mocht om die reden niet in de selectie zitten.

Gehele voorhoede debuteert

Door de afwezigheid van Hansen stond de aanvalslinie zondag vol met debutanten. Christian Rasmussen, Giovanni en Ar’jany Martha maakten allen hun eerste officiële minuten in Jong Ajax. Prettig terugkijken op hun debuut zal het drietal niet doen. Waar Rasmussen nog enkele keren gevaarlijk voor het doel opdook, waren de andere twee vooral onzichtbaar. Geen van de drie wist de achterhoede van Roda JC echt in verlegenheid te brengen. Hetzelfde gold voor invaller Tunahan Tasci, die eveneens debuteerde. Met Steven van der Sloot en Donny Warmerdam erbij debuteerden er uiteindelijk liefst zes spelers.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties