PEC Zwolle - Ajax in cijfers: Haller bewijst meer te zijn dan alleen een afmaker

door Bart Veenstra 50

Bron Ajax Showtime

PEC Zwolle - Ajax in cijfers: Haller bewijst meer te zijn dan alleen een afmaker

door Bart Veenstra 50

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Zaterdagavond wist Ajax dankzij twee treffers van Sébastien Haller met 0-2 te winnen van PEC Zwolle.

Ajax speelde op bezoek in Zwolle lang niet zijn beste wedstrijd, al hoeft dat niet te zeggen dat alles fout ging. De Amsterdammers hadden meer balbezit (64 procent) en bovendien waren de meeste kansen voor Ajax. In totaal schoot Ajax zeventien keer, waarvan acht op doel. PEC kwam tot negen kansen, waarvan twee schoten op doel.

Kijken we naar het aantal écht hele grote kansen zien we dat Ajax tot het aantal van drie kwam. PEC Zwolle kwam tegen Ajax tot geen enkele hele grote kans, al kan de kopbal van Slobodan Tedic waar Remko Pasveer redding moest brengen gezien worden als de grootste kans van de Zwollenaren in de wedstrijd.

Haller de terechte man van de wedstrijd

Met twee doelpunten werd Haller terecht verkozen tot man van de wedstrijd. Je zou Haller echter tekortdoen als die verkiezing alleen maar op basis van die twee goals zou zijn. De spits liet zich namelijk op meerdere fronten zien. Zo verloor hij slechts vier keer de bal, had hij een hoge passzuiverheid (86 procent), won hij vijf van de acht duels die hij aanging, gaf hij één keypass en liet hij zich ook in verdedigend opzicht zien met een belangrijke ingreep.

De belangrijkste statistiek voor een spits is het maken van doelpunten en daar blinkt Haller mee uit. Wederom maakte de spits het openingsdoelpunt, zoals hij dat eerder al deed tegen NEC en FC Twente. Zodoende heeft Ajax naast Davy Klaassen met Haller wellicht nog een 'Mister 1-0' rondlopen.

Berghuis kent actieve rol als 'nummer tien' van Ajax

Vanwege de afwezigheid van Klaassen kreeg Steven Berghuis tegen PEC Zwolle de kans op de tien-positie. De middenvelder was op die positie uiterst actief. Op zijn heatmap is te zien dat Berghuis regelmatig op de flanken opdook. Eén van die loopacties naar de buitenkant leverde ook de openingstreffer op. Berghuis sprintte vanuit het midden naar de linksbuitenpositie en vanuit die positie gaf hij de voorzet op de 0-1 van Haller.

Berghuis leverde in het duel met PEC Zwolle uiteindelijk twee assists, drie keypasses en daarnaast was hij ook sterk in de duels: van de vijf duels die hij aanging, won hij er vier. De zomeraanwinst was bovendien in de drukste zone van het veld goed voor een passzuiverheid van 76 procent.

Veel balcontacten en passes van Blind, maar ook geregeld balverlies

Liefst 123 keer had Daley Blind de bal tegen PEC Zwolle. Als centrale verdediger lijkt Blind zich wat vrijer in zijn spel te voelen, al was de ervaren kracht wel geregeld slordig aan de bal. Van de 123 keer dat hij de bal had, leed hij 20 keer balverlies. Ter vergelijking: Lisandro Martínez had tegen Vitesse 120 keer de bal en hij leed toen 9 keer balverlies.

Blind kwam verder tot 112 passes, waarvan er 98 aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op een percentage van 88. De verdediger waagde bovendien achttien keer de lange bal, waarvan er dertien aankwamen bij een teamgenoot.

Dat de opbouw voor het grootste deel bij Blind vandaan kwam, blijkt ook uit de statistieken van Jurriën Timber. De jongeling kwam tot 81 balcontacten en tot 68 passes, waarvan 93 procent zuiver. Verder gaf Timber vier keer de lange bal, waarvan drie keer succesvol. Het talent liet zich verder zien met twee succesvolle dribbels.

Rensch overtuigt als linksachter

Bij afwezigheid van zowel Martínez als Nicolás Tagliafico mocht Devyne Rensch tegen PEC Zwolle weer eens als basisspeler beginnen. Dat deed hij met overtuiging, zo blijkt uit de statistieken. Zo won Rensch zes van de zeven duels die hij aanging. Daarnaast was hij goed voor twee ingrepen, een geblokt schot, vier onderscheppingen en vier goed uitgevoerde tackles waarmee hij de bal wist te veroveren.

Ook aan de bal was Rensch tegen PEC Zwolle een zekerheidje. De verdediger had 66 balcontacten en slechts 4 keer balverlies. De 42 passes die hij gaf, kwamen allen aan bij een teamgenoot. Voor Rensch betekent dat een passzuiverheid van honderd procent.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties