Oranje - Oekraïne in cijfers: Ajacieden draaien moeiteloos mee

door BartVeenstra 21

Oranje - Oekraïne in cijfers: Ajacieden draaien moeiteloos mee

door BartVeenstra 21

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Oranje is er voldoende om over na te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Oranje won, met drie Ajacieden in de basis, zondagavond met 3-2 van Oekraïne.

De zege van Oranje was op basis van de statistieken meer dan verdiend te noemen. Oranje had verreweg het meeste balbezit (61 procent), de meeste passes (592 om 339) en ook de meeste pogingen. In totaal waagden de spelers van het Nederlands elftal vijftien keer een poging. Zeven keer werd er geschoten op doel. De Oekraïners kwamen tot zeven pogingen, waarvan vijf op doel.

Namens Ajax stonden er drie spelers in de basis van Oranje. Maarten Stekelenburg stond op doel, terwijl Jurriën Timber en Daley Blind - samen met Stefan de Vrij - in het centrum van de verdediging stonden. Op het middenveld speelde er met Frenkie de Jong ook één oud-Ajacied mee.

Stekelenburg verricht enkele goede reddingen

Kan een doelman terugkijken op een goede wedstrijd als hij twee treffers heeft moeten incasseren? Wat betreft het duel van zondagavond kan Maarten Stekelenburg dat wel. De doelman speelde een prima wedstrijd en in totaal verrichte hij drie reddingen, waarvan één van een poging binnen de zestien.

De twee tegengoals kun je Stekelenburg eigenlijk amper aanrekenen. Het eerste doelpunt van Andriy Yarmolenko was prachtig en misschien wel onhoudbaar. Toch zal menigeen denken: had een tien jaar jongere Stekelenburg die bal - net als tijdens het WK van 2010 bij de poging van Braziliaan Kaka - de bal uit de kruising kunnen tikken? Een fout kun je het natuurlijk niet noemen. En ook bij de tweede treffer kun je Stekelenburg amper iets kwalijk nemen. Een dekkingsfout ging daaraan vooraf.

Stekelenburg verrichte in totaal 27 passes en daarmee bereikte hij een passzuiverheid van 74 procent. De passes naar de spelers om hem heen kwamen allemaal aan, maar van de elf lange ballen die hij gaf, belandden er zeven bij een Oekraïner. Dat niet elke bal aankwam, kan als vanzelfsprekend ook een gevolg zijn van het verliezen van een duel van de desbetreffende Oranje-speler voor wie de bal bedoeld was.

Blind uiterst zeker aan de bal

Daley Blind kende een moeilijke aanloop naar het duel met Oekraïne. De verdediger, die vanwege eerdere hartritmestoornissen met een ICD-kastje speelt, was van slag na het schokkende nieuws omtrent Christian Eriksen. De verdediger moest een 'mentale horde' nemen om überhaupt in actie te komen zondagavond.

Dat Blind zich kon focussen op de wedstrijd blijkt uit de statistieken. De verdediger had een passzuiverheid van 96 procent. In totaal leverde hij 74 passes af. Verder verloor Blind de bal slechts drie keer. In aanvallend opzicht had Blind geen opvallende rol, maar gezien het huidige systeem van Oranje - waarin Blind als linker centrale verdediger speelt - is dat misschien ook niet eens zo heel opvallend.

Timber is uiterst betrouwbare kracht voor De Boer

Jurriën Timber maakte tegen Oekraïne zijn debuut op het EK. De jonge Ajax-verdediger was de vervanger van de geblesseerde Matthijs de Ligt en in de Johan Cruijff Arena liet hij zien dat bondscoach Frank de Boer hem moeiteloos kan opstellen.

Verdedigend was Timber belangrijk met drie ingrepen, een onderschepping en een goed uitgevoerde tackle. Bovendien werd hij geen enkele keer gepasseerd in de wedstrijd. Van de drie duels die hij aanging, won hij er twee en daarnaast leed hij slechts zeven keer balverlies.

In totaal kwam Timber verder tot 76 passes en daarvan kwamen er 72 aan. Dat komt neer op een passzuiverheid van 95 procent. Ajax-trainer Erik ten Hag gaf aan het einde van het seizoen aan dat Timber vaker het initiatief naar voren mag nemen en dat deed Timber dan ook. In totaal waagde hij zich aan twee dribbels, waarvan er één slaagde.

De Jong passt en dribbelt erop los

Voormalig Ajacied Frenkie de Jong kan eveneens terugkijken op een goede wedstrijd. De middenvelder van FC Barcelona kwam tot 113 balcontacten en 97 passes. Daarvan kwam 92 procent aan bij een teamgenoot. De Jong gaf verder twee keer een keypass en daarnaast gaf hij drie keer een goede voorzet.

Verder liet De Jong, net als in zijn tijd bij Ajax, zien dat hij een geweldige dribbelaar is. De creatieveling ging zes dribbels aan, waarvan er vijf succesvol waren. Ook in de duels was De Jong ijzersterk. Hij ging er in totaal dertien aan, waarvan hij er elf won. Bovendien hadden de spelers van Oekraïne drie keer een overtreding nodig om De Jong af te stoppen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties