Zo solliciteert stoïcijnse Timber naar vaste basisplek in Oranje

door Thijs Zwagerman 66

Zo solliciteert stoïcijnse Timber naar vaste basisplek in Oranje

door Thijs Zwagerman 66

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime normaliter regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. Gedurende dit EK zoomen we echter in op een Ajacied in Oranje. Vandaag: De wedstrijd van Jurriën Timber tegen Oekraïne.

Zo geruisloos en overtuigend als Jurriën Timber zich dit seizoen in de Ajax-hoofdmacht in de basis speelde, zo doet de jongeling dit momenteel op identieke wijze in Oranje. Tegen Oekraïne beleefde Timber een zeer solide EK-debuut en toonde hij andermaal aan onder alle omstandigheden te kunnen presteren.

Het seizoen van Timber wordt mooier en mooier. Nadat de verdediger gedurende de eerste seizoenshelft kwakkelde met diverse blessures, veroverde hij - eenmaal fit - nagenoeg direct een basisplek in het kampioenselftal van Ajax. Het jeugdexponent van de Amsterdammers presteert sindsdien op een bewonderenswaardig constant hoog niveau en dwong daarmee een dikverdiende plek in de EK-selectie af.

In de voorbereiding op het EK speelde Timber overtuigende oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië. Het spel van Oranje was stroperig en moeizaam, maar Timber viel in individueel opzicht op door zijn bravoure en onverstoorbare spel. Moeiteloos haakte de Ajacied aan bij het niveau van de beste voetballers die Nederland op dit moment herbergt. Na het wegvallen van de geblesseerde Matthijs de Ligt bestond er bij bondscoach Frank de Boer dan ook weinig twijfel: Timber werd tijdens de Nederlandse EK-opening voor de leeuwen gegooid en kreeg een basisplaats tegen Oekraïne.

Stoïcijns

Precies in de lijn van de prestatiecurve van Timber speelde de tiener ook tijdens zijn EK-debuut een goede wedstrijd. Doordat Timber zich in elke nieuwe omgeving zo gemakkelijk aanpast en direct staande houdt, zouden we bijna vergeten hoe bijzonder het is dat een talent zich zo moeiteloos aanpast en er vanaf het eerste moment staat. Timber is daarmee een perfect voorbeeld van een door Ajax opgeleide voetballer. Hij doet onder alle omstandigheden zijn ding en vertrouwt daarbij onvoorwaardelijk op zijn eigen kwaliteiten.

Dit grenzeloze zelfvertrouwen etaleert Timber tijdens zijn EK-debuut ook in een stadion met zestienduizend toeschouwers, slechts bij zijn debuut tegen sc Heerenveen zaten er meer mensen op de tribune. Het zal bondscoach De Boer niet eens meer verbazen. Voorafgaand aan Nederland - Oekraïne laat De Boer zijn vertrouwen in Timber al blijken door te stellen dat de verdediger ‘nooit verblikt of verbloost’. Een juiste constatering over de stoïcijnse Timber, die het vertrouwen van De Boer niet beschaamd.

Verdedigende waarde

In verdedigend opzicht speelt Timber tegen Oekraïne een zeer goede wedstrijd. De rechtspoot komt nauwelijks in de problemen en wint percentueel gezien meer duels dan Stefan de Vrij en Daley Blind, zijn kompanen in het hart van de defensie. Timber komt in twee van zijn drie duels met een directe tegenstander als winnaar uit de bus en is verder goed voor drie onderscheppingen. Bij beide tegendoelpunten die Oranje incasseert heeft Timber daarnaast geen enkel aandeel. Sterker nog: indirect voorkomt de Ajacied voornamelijk in de eerste helft enkele keren dat Oranje niet al eerder tegen een tegentreffer aanloopt.

Dit heeft alles te maken met de snelheid van Timber. Zijn snelheid is een belangrijk wapen waarmee de counteruitbraken van Oekraïne onschadelijk gemaakt kunnen worden. In de omschakeling na balverlies geeft Nederland regelmatig behoorlijke ruimtes weg, maar mede doordat Timber met zijn snelheid veel meters goedmaakt, wordt door Oranje niet toegestaan dat Oekraïne direct richting het Nederlandse doel kan. De snelle Timber beschermt de as van het veld, houdt vervolgens regelmatig zijn directe tegenstander op en zorgt er zodoende voor dat overige Oranje-ploeggenoten de tijd hebben om aan te sluiten en de verdedigende organisatie na balverlies te herstellen. Het vermogen om een aanval van de tegenstander te vertragen is een bijzonder nuttige vaardigheid voor een verdediger en Timber toont tegen Oekraïne aan over deze kwaliteit te beschikken.

(Te) dienende rol in balbezit

Als we toch een klein puntje van kritiek aan het adres van de jonge Ajacied moeten uitdelen, dan is het dat Timber tegen Oekraïne aan de bal niet brengt wat hij in het shirt van Ajax vaak laat zien. Met goede voorwaartse passing of het indribbelen in het middenveld creëert Timber doorgaans opties in aanvallend opzicht, maar tegen Oekraïne profileert de verdediger zich een stuk minder dominant aan de bal.

Dit heeft ook absoluut te maken met de compacte, verdedigende opstelling van Oekraïne, waartegen indribbelen waarschijnlijk geen al te effectief middel is. Daarnaast speelt het een rol dat De Vrij en Blind in de eerste fase van de opbouw veel het spel maken van achteruit. Dit zijn ervaren spelers met een goed inzicht en een goede trap, maar desondanks zou ook Timber zich nadrukkelijker kunnen laten gelden in de opbouw. Nu speelde de jongeling veelal op veilig en gingen veel van zijn passes breed of naar de dichtstbijzijnde ploeggenoot. Een volgende stap in zijn komeetachtige ontwikkeling zou kunnen zijn om in Oranje ook in balbezit de dominantie te tonen zoals hij dit bij Ajax doet.

Conclusie

Timber verblikt of verbloost niet, ook niet op het allerhoogste voetbalpodium van Europa. Zijn solide optreden tegen Oekraïne is andermaal een bevestiging van hetgeen iedere Ajax-volger al maanden weet: Timber heeft alles in zich om uit te groeien tot een verdediger van absolute wereldklasse. De vraag op korte termijn is nu vooral wat er met Timber gaat gebeuren als De Ligt weer fit genoeg is om te spelen. Op basis van zijn prestaties bij Ajax en in Oranje verdient Timber een basisplek, maar het is onzeker of De Boer van plan is om in zijn defensie te gaan schuiven en zo plaats te maken voor een achterhoede met De Ligt én Timber.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties