NB: 'Jammer dat Ten Hag niet ingrijpt als het niet loopt' | Ajax Showtime

NB: 'Jammer dat Ten Hag niet ingrijpt als het niet loopt'

door BadembaBarrie 39

Bron Ajax Showtime

NB: 'Jammer dat Ten Hag niet ingrijpt als het niet loopt'

door BadembaBarrie 39

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax speelt stroef, maar wint wel van Heerenveen en koerst af op titel nummer 35. Ditmaal met adjunct-hoofdredacteur Finn Dekker. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Het gemis van Daley Blind liet zich vandaag duidelijk voelen.

Ja, dat je Blind gaat missen zag iedereen van mijlenver aankomen. Hij is zo belangrijk in de eerste fase van de opbouw. De rust in zijn spel in combinatie met een fijne trap en goed inzicht maken hem ontiegelijk belangrijk. Toch zijn er ook andere factoren die meespelen. Bijvoorbeeld de interlandbreak, die uiteraard zijn invloed heeft gehad op het ritme.

Wie was jouw Man of the Match in Heerenveen?

Martínez wat mij betreft. Hij is zo solide. Het blijft best wel indrukwekkend hoe hij zich terug heeft geknokt in het elftal. Door hem is Blind uiteindelijk ook als linksback en controlerende middenvelder ingezet, omdat Ten Hag niet meer om hem heen kon. Tegen Heerenveen haalde hij zowel in de duels als aan de bal echt weer een ruime voldoende. Maar dat is geen verrassing meer, hij zakt vrijwel nooit door de ondergrens.

Erik ten Hag gooide het trio Jurriën Timber, Edson Álvarez en Devyne Rensch om. Hoe vond je dat uitpakken?

Dit was duidelijk een mislukt experiment. Gelukkig heeft Ajax de voorsprong op de concurrentie om dit te proberen. Waarschijnlijk had de keuze voor Alvarez in het centrum ook te maken met aanstaande donderdag, als Roma op bezoek komt. Maar het werkte niet. Rensch zie ik liever achterin, terwijl Álvarez juist beter op het middenveld had kunnen spelen. Het is wel jammer Ten Hag niet ingrijpt als blijkt dat het niet loopt.

Hoe kwam het dat Ajax vandaag zoveel meer moeite had met Heerenveen dan de voorgaande twee duels dit seizoen?

Heerenveen was dit keer natuurlijk ook sterker dan destijds in de beker het geval was. Joey Veerman was bijvoorbeeld erg goed. Overigens vind ik niet dat Ajax hem moet halen. Hij doet het leuk, maar het is nog niet van topniveau, iets wat Ajax moet nastreven. Bovendien heeft Ajax met onder meer Kudus al genoeg technisch voetbaltalent rondlopen.

Kjell Scherpen moest onverwachts starten, wat voor indruk maakte hij op jou?

Die tegengoal was niet onhoudbaar, maar er ging daar wel meer mis, dan alleen bij Scherpen. Verder was die verkeerde inspeelpass halverwege de eerste helft een zure fout, die verkeerd had kunnen aflopen. Die redding aan het begin van de tweede helft was daarentegen weer heel knap. Overall krijgt hij wel een voldoende.

Jij ziet hem als Jong Ajax-watcher wekelijks aan het werk. Zie jij hem op termijn uitgroeien tot eerste doelman?

Bij Jong Ajax doet hij het verdienstelijk, maar dat is het hem juist. Je moet uitblinken in Jong Ajax wil je naar het eerste toe. Maar jezelf bewijzen is niet makkelijk, zeker voor een keeper. Ik denk dat Ajax er goed aan heeft gedaan om voor Stekelenburg te kiezen na het drama met Onana. Maar als Scherpen donderdag weer moet keepen, is het echt niet zo dat ik mijn hart vasthoud. Scherpen heeft een heel lekkere groepsfase op het EL U21 gespeeld, dus hopelijk zet hij die goede lijn door.

Sébastien Haller is de laatste weken veelbesproken. Hoe vond je hem spelen vandaag?

Het is vooral lekker dat Haller weer een goaltje heeft meegepikt. Dat is voor een spits uiteraard superbelangrijk. Zolang dat gestaag blijft, komt het voetballende aspect vanzelf wel. Hij is namelijk veel meer dan alleen een afmaker. Het komt er alleen nog niet helemaal uit bij Ajax. Gelukkig lijkt hij zelf bewust van zijn mindere spel. Wel vind ik dat hij meer kan doen zonder balbezit. Wanneer hij dat verbetert en hard blijft werken, is het heerlijke spits om te hebben.

Tot slot: een opvallende naam in de wedstrijd selectie was die van Neraysho Kasanwirjo. Wat kunnen we van hem verwachten?

Het is tot dusver nog niet het seizoen van Kasanwirjo. In de jeugd haalde hij een hoger niveau. Het is dus hopelijk een schakeljaar. Maar hij is snel, sterk en heeft voetballende kwaliteiten. Het feit dat hij erbij zit, is echter omdat er weinig andere opties zijn wat betreft linksbenige centrumverdedigers. Nana, zo luidt zijn bijnaam, is ook rechts maar speelt bij Jong Ajax regelmatig aan de linkerkant. Rensch deed dat in de jeugd en Jong Ajax ook regelmatig en is ook nog een optie voor die positie. Ze zijn allebei namelijk redelijk tweebenig.

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com; Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties