Ajax - Vitesse in cijfers: Antony showt zijn dribbels, Haller haalt rendement | Ajax Showtime

Ajax - Vitesse in cijfers: Antony showt zijn dribbels, Haller haalt rendement

door BartVeenstra 18

Bron Ajax Showtime

Ajax - Vitesse in cijfers: Antony showt zijn dribbels, Haller haalt rendement

door BartVeenstra 18

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagavond de finale van de TOTO KNVB Beker door Vitesse met 2-1 verslaan. Wie vielen er op bij Ajax?

Gezien de statistieken was Ajax zondagavond de verdiende winnaar van de bekerfinale. De Amsterdammers hadden meer balbezit (56 procent) en bovendien meer kansen. Ajax schoot zeventien keer, waarvan tien op doel. Tegenstander Vitesse kwam tot acht schoten, waarvan vier op doel. Bovendien creëerde Ajax drie hele grote kansen, Vitesse één.

Qua passzuiverheid deed Ajax het minder dan tegen AS Roma. In Italië behaalde de ploeg een passzuiverheid van 86 procent, terwijl dat tegen Vitesse 81 procent was. Bovendien kwam de Amsterdamse ploeg tot minder passes: in Rome 601, in de Kuip 478. Het zou een gevolg kunnen zijn van het feit dat Ajax meer richting de zestien van de tegenstander kon voetballen.

Edson Álvarez maakt Tannane het leven zuur

Eén van de uitblinkers bij Ajax in de bekerfinale was Edson Álvarez. De Mexicaan speelde Vitesse-smaakmaker Oussama Tannane uit de wedstrijd. Van de achttien duels die Álvarez aanging, won hij er maar liefst twaalf. De controlerende middenvelder verrichte verder twee onderscheppingen en voerde bovendien liefst zeven goed uitgevoerde tackles uit, waarmee hij de bal wist te veroveren.

Ook in balbezit deed Álvarez het prima. De controleur had een passzuiverheid van 89 procent (40 van de 45 passes kwamen aan) en bovendien verdeelde hij het spel vier keer (van de vier pogingen) succesvol met een lange bal.

Antony toont zich met succesvolle dribbels

Een andere uitblinker aan Ajax-kant was Antony. De laatste tijd krijgt de Braziliaan veel kritiek te verwerken. Zo zou hij vaker zijn tegenstander moeten opzoeken en hem voorbij moeten dribbelen. Tegen Vitesse liet Antony zien over die kwaliteiten te beschikken. De aanvaller ging negen keer een dribbel aan en zeven keer wist hij zijn directe tegenstander te passeren.

Antony had verder een passzuiverheid van 83 procent en leverde daarnaast twee keypasses af. Bovendien creëerde hij één hele grote kans, had hij een belangrijke rol in de openingstreffer van Ryan Gravenberch en was het Vitesse-verdediger Jacob Rasmussen die moest inrukken met een rode kaart na een grove charge op Antony.

Haller verliest vaak de bal, maar heeft wel rendement

Sébastien Haller zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn optreden in de bekerfinale. De spits had een passzuiverheid van slechts 64 procent en van de 57 keer dat hij de bal had, verloor hij de bal 26 keer. Daarnaast ging hij in totaal 28 duels aan, waarvan hij vijftien won en dus dertien verloor.

Wat wel gezegd kan worden is dat Haller veel rendement haalt uit zijn spel. De spits creëerde twee hele grote kansen voor Ajax en leverde bovendien drie keypasses. Eén keer leverde dat - met een belangrijke kopbal - een doelpunt op: de winnende van David Neres.

Martínez speelde op grote fout na erg sterk

Lisandro Martínez ging opzichtig in de fout bij de treffer van Vitesse. De verdediger van Ajax schatte een situatie niet goed in, waardoor Armando Broja de Argentijn kon passeren en kon afleggen op Loïs Openda. Laatstgenoemde kwam vervolgens makkelijk voor Devyne Rensch en scoorde.

Toch kan Martínez terugkijken op een prima finale. De verdediger blonk uit met zijn verdedigende acties. Martínez verrichte zes cruciale ingrepen, blokte één keer een schot, verrichte drie onderscheppingen en veroverde bovendien zeven keer de bal met een goed uitgevoerde tackle. Bovendien was hij zuiver in zijn passing: 89 procent van zijn 66 passes kwam aan bij een teamgenoot. Daarnaast leverde Martínez ook een keypass af.

Gravenberch aanvallend meer aanwezig

Ryan Gravenberch liet zich in de bekerfinale van zijn goede kant zien. De middenvelder speelde een mindere wedstrijd tegen AS Roma, maar tegen Vitesse was hij aanvallend meer aanwezig. Zo wist hij te scoren en leverde hij bovendien één keypass af. Bovendien gaf hij de voorzet die door Haller werd doorgekopt, waarna David Neres de winnende treffer voor het intikken had.

Gravenberch had tegen Vitesse een passzuiverheid van 82 procent en ook in de duels bleek hij sterk. Van de zestien duels die hij aanging, won hij er negen. Verder verrichte hij één cruciale ingreep en één onderschepping, terwijl hij ook vier keer de bal veroverde met een goed uitgevoerde tackle. Zodoende stond hij ook verdedigend zijn mannetje.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties