Ajax liep Ødegaard in 2013 al mis

door Thijs Zwagerman 4

Ajax liep Ødegaard in 2013 al mis

door Thijs Zwagerman 4

Laatst geüpdatet

Ajax lijkt deze zomer een serieuze poging te gaan ondernemen om Martin Ødegaard te contracteren. Het is echter niet voor het eerste dat de Amsterdammers daar hun best voor doen. In gesprek met Voetbal International legt toenmalig manager jeugdscouting Jasper van Leeuwen uit hoe Ajax in 2013 de veertienjarige Ødegaard misliep.

Ajax is in 2013 is eerste buitenlandse club die zich bij Strømsgodset IF, Ødegaards toenmalige club, meldt. Ajax-scout Kjetil Osvold is lyrisch over het Noorde toptalent en Van Leeuwen besluit het proces om Ødegaard te contracteren op te starten. 'Nadat Ajax zich had gemeld in Noorwegen, brak Ødegaard door en werd hij een sensatie. Hij werd meteen het meest gewilde talent van Europa, misschien wel van de hele wereld.'

Dat maakte het vastleggen van Ødegaard direct een stuk complexer, maar desondanks hield Ajax goede hoop, zo vertelt Van Leeuwen. 'Wim Jonk en ik zijn naar Oslo gegaan om met de vader van Ødegaard te praten. Dat was een heel goed gesprek, we hadden een goede klik. Ook op het gebied van opleiden, want hij had duizenden uren met Martin getraind. We hadden zelfs Johan Cruijff geregeld, die stond op stand-by. Als we hem nodig hadden voor wat extra overtuiging, konden we hem bellen. Dat was uiteindelijk niet nodig, maar Johan wilde wel weten hoe het gelopen was.'

Ajax en Ødegaard probeerden na dat gesprek een datum te prikken waarop de jonge Noor met zijn vader een bezoek zou gaan brengen aan Sportpark de Toekomst. Door de drukke schema's van beide partijen lukte dat echter niet op korte termijn, terwijl Ødegaard ondertussen ook door Real Madrid werd uitgenodigd. 'Hij is voor een tweede keer naar Real Madrid gegaan en die hebben vol gas gegeven. Zinedine Zidane en Cristiano Ronaldo werden ingezet en daarna hebben ze een gigantisch bod gedaan. Als grote clubs zoveel moeite in je steken, wordt het allemaal heel verleidelijk', zo vertelt van Leeuwen. Terugkijkend op het mislopen van de jonge Ødegaard, begint de toenmalig manager jeugdscouting opnieuw te balen.

'Als ik eraan terugdenk, heb ik er weer hoofdpijn van, Ødegaard was echt een bijzonder geval. Hij was op die leeftijd al een target voor het eerste elftal. Als basisspeler was nog de vraag, maar de potentie was er absoluut.

Bestel nu het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.