Ajax - Feyenoord in cijfers: Gravenberch vs Ekkelenkamp

door BartVeenstra 58

Ajax - Feyenoord in cijfers: Gravenberch vs Ekkelenkamp

door BartVeenstra 58

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax speelde een redelijk eerste halfuur, maar na de openingstreffer en zeker in de tweede helft liet het spel van de Amsterdammers te wensen over.

De vraag is nu wel: wat brengen de statistieken ons? Was Ajax na rust statistisch gezien ook zoveel slechter dan in de eerste helft? Voor rust was Ajax in ieder geval veel dominanter in balbezit dan na rust. In de eerste helft had Ajax 65 procent balbezit, na rust was dit nog maar 48 procent. In totaal waren er voor rust 285 passes, waarvan 88 procent nauwkeurig. Na rust waren er aan Ajax-kant 239 passes, waarvan nog maar 81 procent nauwkeurig. Dit verschil valt wellicht te verklaren doordat Ajax na rust veel vaker de lange bal hanteerde. Voor rust gaf men bij Ajax 16 keer de lange bal, na rust maar liefst 40 keer. Ook verloor Ajax na rust veel vaker de bal. In de eerste helft leed de ploeg 62 keer balverlies, na rust 75 keer.

Kijken we naar de kansenverhoudingen zien we dat Ajax zowel voor als na rust zes keer een poging waagde. In de eerste helft schoot Ajax van die zes pogingen twee keer op doel, terwijl er na rust geen enkele meer op doel werd geschoten. Vijf van de zes pogingen na rust waren 'geblokkeerde schoten'. Aan de andere kant moest Ajax meer toestaan. Feyenoord ondernam in de eerste helft vier schoten, waarvan twee op doel. Na rust kon Feyenoord vijf keer een doelpoging ondernemen, waarvan twee keer op doel. Ook gingen er enkele pogingen naast het doel, waaronder de poging van Steven Berghuis. Zijn inzet ging maar rakelings naast.

Timber versus Schuurs

In de laatste twee wedstrijden mocht Jurriën Timber in de basis beginnen, terwijl Perr Schuurs het moest doen met een plaats op de bank. Zodoende is het interessant om de twee verdedigers met elkaar te vergelijken. We vergelijken de wedstrijd van Timber tegen Feyenoord met die van Schuurs tegen PSV.

Timber verrichte tegen Feyenoord twee reddingen, één onderschepping, één tackle en één succesvolle dribbel. Hij ging vier keer een duel over de grond aan, waarvan hij er twee won. De drie duels in de lucht gingen allen verloren. Verder verloor hij negen keer de bal en had hij een passnauwkeurigheid van 88 procent.

Schuurs verrichte tegen PSV twee reddingen, vier onderscheppingen, één tackle. Hij ondernam twee keer een dribbel, maar twee keer mislukte dit. Van de grondduels won hij er twee van de vier en in de lucht won hij één van de twee duels. Tijdens zijn invalbeurt tegen Feyenoord ging Schuurs twee keer een duel in de lucht aan en hiervan won hij er geen enkele. Verder verloor Schuurs tegen PSV zes keer de bal, al had hij wel een passnauwkeurigheid van 94 procent.

Haller en Klaassen zwak in de duels

Op basis van de statistieken was Sébastien Haller de zwakste man bij Ajax. De nieuwe spits van Ajax leverde een assist en had een passnauwkeurigheid van 86 procent, maar andere cijfers vielen tegen. Zo ging Haller twaalf keer een duel over de grond aan, waarvan hij er slechts één won. De lange en fysiek sterke spits ging ook vijf keer een duel in de lucht aan, maar slechts twee keer kwam hij als winnaar uit de strijd. Verder verloor hij tien keer de bal.

Ook Davy Klaassen toonde zich zwak in de duels. De middenvelder ging zes keer een duel over de grond aan, maar won er slechts één. De drie duels in de lucht gingen allen verloren. Wel was de middenvelder zeer nauwkeurig in zijn passing. Van de 51 passes die hij gaf, kwam 94 procent aan. Bovendien leed Klaassen maar drie keer balverlies.

Blind ijzersterk, Mazraoui wederom goed, Promes redelijk

Uit de statistieken blijkt dat Daley Blind de beste veldspeler van Ajax was. Hij verrichte zes reddingen en bovendien won hij al zijn duels (zes) die hij aanging. Verder was Blind ook nauwkeurig in zijn passing. Van de 101 passes kwam 87 procent aan. Verder verrichte Blind één sleutelpass en kwamen negen van zijn dertien lange passes aan.

Ook Noussair Mazraoui kan terugkijken op een wederom goede wedstrijd. De rechtsback won zeven van de acht duels die hij aanging en bovendien was hij nauwkeurig in zijn passing. Liefst 88 procent van zijn passes (28 van de 32) kwamen aan. Bovendien was Mazraoui goed voor twee sleutelpasses en leverde hij drie succesvolle dribbels af.

Quincy Promes kreeg tijdens en na afloop van de Klassieker kritiek te verwerken, maar statistisch gezien speelde de aanvallende middenvelder een redelijke wedstrijd. Promes had een passnauwkeurigheid van 89 procent (33 van de 37 passes kwamen aan) en bovendien leverde hij twee sleutelpasses. Bovendien leverde hij één succesvolle dribbel af en won hij twee van zijn drie duels over de grond. Verder verloor hij 'slechts' negen keer de bal. Even vergelijken met de andere aanvallers: Dusan Tadic 24 keer balverlies, Antony 15 keer balverlies en Haller tien keer balverlies.

Gravenberch versus Ekkelenkamp

Ryan Gravenberch werd matchwinner tegen Feyenoord en bovendien speelde de middenvelder statistisch gezien een goede wedstrijd. Na rust werd hij vervangen door Jurgen Ekkelenkamp en hij bracht het er wat minder vanaf. Zo valt direct op dat Gravenberch veel meer betrokken is in het spel. Van de 34 passes die Gravenberch gaf, kwamen er 31 aan (94 procent). Bovendien was Gravenberch goed voor een sleutelpass. Ekkelenkamp was veel minder betrokken in het positiespel van Ajax en leverde slechts veertien passes. Daarvan kwam 'slechts' 71 procent aan.

Wat ook opvalt is dat Ekkelenkamp veel vaker dan Gravenberch de duels aangaat. Gravenberch won één van zijn twee duels over de grond, terwijl Ekkelenkamp twee van zijn vijf grondduels won. Gravenberch verloor verder zijn enige luchtduel, waar Ekkelenkamp één van zijn vier luchtduels verloor. Ook opvallend: Gravenberch leed vier keer balverlies, Ekkelenkamp negen keer. Tot slot: Gravenberch ondernam drie onderscheppingen, Ekkelenkamp nul.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties